Silsila schrijn nr 11 Senynoefe - 18de dynastie

Moderator: yuti

Silsila schrijn nr 11 Senynoefe - 18de dynastie

Berichtdoor yuti » Za Aug 06, 2016 8:37 am

Schrijn 11 - Senynoefe en echtgenote Hatchepsoet

Nr 11, niet ver gelegen van de Speos van Horemheb in Silsila (de westoever) stamt uit de 18de dynastie en bevat o.a. een beeld van de Onderkoning van Koesh, Wesersatet (regering Amenhotep II).

Afbeelding

Het schrijn was bestemd voor een zekere Senynoefe en zijn vrouw Hatchepsoet.

Vijf beeltenissen bevinden zich in kamer B en hun namen worden weergegeven in aangebrachte hiërogliefen. Het uiterst rechtse beeld is echter onherkenbaar. Mogelijk gaat het hier om Hatchepsoet, de echtgenote van Senynoefe, omdat er teksten in de nabije omgeving verwijzen naar die naam.

Afbeelding

Op de Noordelijke muur van kamer B (rechts van Hatshepsoet’s beeld) zien we het echtpaar voor een stapel voedsel met dans en muziek.
Daarachter zitten vier individuen waarvan we er drie kunnen bepalen:
de meest linkse is de zoon van de ” Eerste Profeet van Nekhbet”, de tweede is Seramon de “Eerste Profeet van Haroeris en Sobek”.. en de derde is Djehoetmose als “Profeet van Chnoem”.

Afbeelding

De Zuidelijke muur in kamer B binnen dezelfde kamer bevat twee registers.
Het bovenste register is fel beschadigd. We herkennen een kat onder een stoel, de benen van een paar individuen en een staande man met sandalen.
Daaronder zitten zes gasten (de linkse hoek meegerekend) op stoelen met bloemen in de hand. Voor hen staat een individu in panterhuid met een papyrusrol in de rechterhand met de geijkte formule ”een offer dat de koning schenkt”. Daarvoor zien we nog een knielende man, een lectorpriester en drie dragers (met de voorpoot van een os, een ossenhart op een schotel en een vaas).

Afbeelding

Afbeelding

Ook op de Zuidelijke muur van kamer A is de afbeelding fel beschadigd. De hiërogliefen vermelden hier “…Senynoefe, hij houdt van hem”.
Links zien we nog ploegen en de resten van de hoeven van ossen. Er is nog een toezichter met achter hem een paar containers of kruiken. Daarachter zit het echtpaar in een kiosk en uiterst rechts vallen twee staande mannen op met geurkegels op het hoofd.

Afbeelding

(ARCHAEOLOGICAL SURVEY OF EGYPT - EDITED BY T. G. H. JAMES - THIRTY-FIRST MEMOIR - GEBEL ES-SILSILAH
THE SHRINES BY RICARDO A. CAMINOS AND T. G. H. JAMES
Cf. Porter and Moss, Bibliography, V. 216.)
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Terug naar Nieuwe Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron