De Grote waterput - Deir el-Medina

Moderator: yuti

De Grote waterput - Deir el-Medina

Berichtdoor yuti » Ma Mrt 05, 2018 11:52 am

Het dorp Deir al-Medina gesticht in de buurt van de gekendste necropolis, aan de rand van de woestijn ligt redelijk ver van een grote stad en ver van een rivier.
In Ostraca wordt gesproken over waterdragers voor de watervoorziening van de dorpelingen en we kennen allemaal de zogenaamde ‘Grote Put’ achter het dorp.
Maar, de zoektocht van B. Bruyère i.v.m. die put resulteerde in een mislukte poging om een waterpunt te vinden. De idee van een waterloze bron bleef bestaan net als de datering van de ‘grote put’ in de Ptolemeïsche periode. Twee ostraca uit de 19de dynastie spreken die datering tegen. Als we er ten minste vanuit kunnen gaat dat men het wel degelijk heeft over die bewuste put.
Na Bruyère probeerde R. Ventura het ook eens, maar al gauw zette hij de werkzaamheden stop. Hij bereikte een zekere diepte zonder een spoor van water te vinden. Zijn vergelijking met zijn waarnemingen klopten niet met de teksten van ‘het hoofd van de metselaars’ uit Deir el-Medina. Wel een beetje voorbarig omdat hij geen rekening hield met factoren van hydrogeologische en archeologische aard met betrekking tot de structuur van de put.

Afbeelding

Al in 1910 hadden onderzoekingen binnen de omheining van de tempel van Deir el-Medina aangetoond dat er water te vinden was in dit gebied. Er waren putten gevonden op een niveau dat hoger lag dan de ‘Grote Put’. (Putten uit de Koptische periode in het zuidoosten van de tempel).
De omvang en het volume van deze watertafel kende men niet. Maar het leek waarschijnlijk dat er een watertafel fluctueerde met het niveau van de Nijl, en mogelijk ook met de neerslag uit de regio.
M.a.w. het kon een alluviale plaat zijn die werd opgeladen door infiltratienetwerken. Sterker nog, Bruyère had al vastgesteld dat wanneer het niveau van de Nijl steeg, het water door de kieren van de kalksteenplaat filterde en werd er vastgehouden of losgelaten al naar gelang het niveau van de rivier daalde of steeg. Vreemd genoeg heeft hij deze informatie nooit opgenomen in zijn publicaties.
Men ging dus dieper boren en dit leek een perfecte opdracht voor BJ Kemp die op basis van zijn ervaring en zijn kennis in el-Amarna, Deir el-Medina in het vizier kreeg.
De aanwezigheid van een bron in de Grote Put was zijn idee. Volgens hem ondersteunden ook de foto's van Bruyère dit idee. De berekeningen van het “hoofd van de metselaars van Deir el-Medina”, uit de papyrus van Turijn bleken uiteindelijk toch correct.
Maar er blijven vragen.
Zo te zien lijkt de ‘Grote put’ het probleem van de watervoorziening wel op te lossen. Maar we weten nog altijd niet of die hoeveelheid voldoende was om de behoefte van die ganse populatie te dekken.
Een ostracon ( Ramses III - jaar 15) suggereert dat er vóór die datum geen putten rond Deir al-Medina waren. Waar haalden men toen het water vandaan? De Nijl lijkt iets te ver. Men vermoedt dus de tempel van Medinet Haboe. Of er zouden er nog niet gevonden waterputten aanwezig zijn die iets verder liggen dan Deir el-Medina, who knows?

Prachtig in detail behandeld met schema's :
Bulletin de l’institut Français d’archéologie orientale Tome III - ‘2011 Le Caire’
Driaux Delphine Le grand Puits de Deir al Medîna et la question de l’eau
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: De Grote waterput - Deir el-Medina

Berichtdoor gaspard » Do Mrt 08, 2018 5:19 pm

Zeer interessant artikel :!:
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: De Grote waterput - Deir el-Medina

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Apr 19, 2018 3:52 pm

Inderdaad: zeer interessant.

Het artikel waarover sprake is hier af te halen:
Driaux, Delphine, Le Grand Puits de Deir al-Medîna et la question de l’eau: nouvelles perspectives, BIFAO 111, 2011, p 129-141
http://www.ifao.egnet.net/bifao/111/

De put vanuit de verte (vanuit het zuidoosten):
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Nieuwe Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten