Het graf van Amenhotep I

Moderator: yuti

Het graf van Amenhotep I

Berichtdoor Jef » Zo Sep 16, 2007 6:25 pm

Slechts een handje vol koningsgraven uit de tijd van het Nieuwe Rijk is nooit gevonden, waaronder dat van Amenhotep I. Zijn graf is misschien wel het intrigerendste van allemaal omdat de plaats ervan op een oude papyrusrol is beschreven. In het zestiende jaar van het bewind van Ramses IX werd een aantal koningsgraven onderzocht op tekenen van plundering.

Het eerste was dat van Amenhotep I, dat zich 120 ellen (ca 61 mtr) onder een duidelijk zichtbaar kenmerk in het landschap zou bevinden, ten noorden van een tempel die het "huis van Amenhotep-van-de tuin "werd genoemd. Daardat andere aanwijzingen ontbreken, zou deze tempel een enorme hulp betekenen bij het lokaliseren van het graf, maar helaas is er geen tempel met die precieze naam bekend.

Iemand ooit wel eens wat gelezen over deze tempel,

"huis van Amenhotep-van-de tuin "
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1228
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Berichtdoor Jef » Zo Sep 16, 2007 7:56 pm

De Mummie van Amenhotep I is wel gevonden :!:

Deze bevind zich samen met de sarcofaag waarin hij gevonden is in het Museum van Cairo

Veertig jaar nadat het graf van Amenhotep I door de inspecteurs van Ramses IX was aangetroffen, moest het lichaam alweer worden gerestaureerd en werd een nieuwe (maar tweedehandse grafkist) gemaakt. Tien jaar later, in het jaar 16 van het bewind van Semendes I, volgde een nieuwe restauratie.


Uiteindelijk werd in de 19e eeuw de sarcofaag gevonden.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1228
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Berichtdoor Malfliet » Ma Sep 17, 2007 6:58 pm

Ik dacht dat enkele jaren geleden misschien het graf van Amenhotep I gevonden was in Dra Abu el-Naga.

Ik ben niet zeker, maar was dat de opgravingscampagne van Polz?
Gebruikers-avatar
Malfliet
 
Berichten: 233
Geregistreerd: Di Jul 11, 2006 3:42 pm
Woonplaats: Vilvoorde

Berichtdoor Anneke » Ma Sep 17, 2007 8:44 pm

Ik geloof inderdaad dat men nu denkt dat zijn graf OF in Dra Abu el-Naga OF in de Vallei der Koningen ligt. Sommigen denken dat KV39 het graf van Amenhotep I (en zijn moeder Ahmose-Nefertari) was.

Wat ik zo snel kon vinden is dat Spiegelberg de tempel van Amenhotep of the Garden identificeerde met de mortuary tempel van Amenhotep I.

De reference is nogal oud:
The Theban Necropolis in the Middle Kingdom, by H. E. Winlock
The American Journal of Semitic Languages and Literatures 1915

Ik moest even snel lezen maar het lijkt wel of Winlock suggereert dat Carter en Carnarvon het graf van Amenhotep I in Dra Abu el-Naga gevonden hebben? Volgens mij wordt dit nu niet meer zomaar aangenomen.

Zou hij soms 2 graven gehad hebben? Een piramide in Dra Abu el-NAga en later een graf in de vallei der koningen?
Gebruikers-avatar
Anneke
 
Berichten: 825
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 3:25 pm
Woonplaats: St. Louis, V.S.

Berichtdoor Rozette » Ma Sep 17, 2007 10:01 pm

Volgens een artikel van Daniel Polz in : The royal and private necropolis of the seventeenth and early eighteenth dynasties at Dra' Abu el-Naga. - Cairo : 2005.
( " Studies in honor of Ali Radwan 2 - Annales du Service des Antiquités de l'Egypte - Supplément 34.
Zou het graf van Amenhotep I zich te Dra Abu el-Naga moeten bevinden.


Tomb K93.11 zou volgens Polz het graf van Amenhotep I kunnen zijn en tombe K93.12 zou dan toebehoren aan zijn moeder Ahmes-Nefertari.

In de nabijheid van deze graven bevindt er zich een tempel die eveneens zou toebehoord hebben aan beiden.

Quote Daniel Polz :

With the identification of the original owners of the two tombs at Dra'Abu el-Naga (K93.11 and K93.12), a few puzzles in the Theban Necropolis can be solved : approximately 500 metres due south of two tombs in the plain edge of the cultivation are the scanty remains of a stone temple which was originally built and decorated for Amenhotep I and Ahmes-Nefertari.

Amazingly, the extented main axis of this temple, which is almost exactly north south runs through the court of K93.11. Could this be pure accident? Hardly, the relevant paragraph in Papyrus Abott says : '... (the tomb) of King Djeserkara, ...., north of the house of Amenhotep of the Garden".

A temple of Amenhotep of the Garden" is otherwise unattested and we have to assume that the scribe of Papyrus Abott used this term as some kind of a popular name by which this temple was known to his contemporaries.
Link artikel D. Polz
http://www.aegyptologie.com/forum/attac ... K93.11.pdf
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Okt 21, 2007 10:50 pm

Jef schreef:
… dat van Amenhotep I, dat zich 120 ellen (ca 61 mtr) onder een duidelijk zichtbaar kenmerk in het landschap zou bevinden, ten noorden van een tempel die het "huis van Amenhotep-van-de tuin "werd genoemd.


Er zijn verschillende vertalingen van het verslag (Papyrus Abbott) van het onderzoek naar de plunderingen:
Gaston Maspero: “which has 120 cubits depth in its sacrificial halls, as well as the long passage on the north of the temple of Amenhotpu of the Garden.”
Breasted: “120 cubits deep from its superstructure, which is called ‘The High Ascent, north of the House of Amenhotep, life prosperity health, of the Garden”
Arthur Weigall: “Wich measures 120 cubits down from the building belonging to it which is ‘The Height, north of the Palace (or Temple) of Amenhotep of the Garden.”
Howard Carter: “ … which is 120 cubits deep from its superstructure, which is called the High Ascent, north of the House of Amenhotep, life prosperity health, of the Garden”

In “The Complete Valley of the Kings” van Reeves en Wilkinson p. 88 staat de vertaling van Eric Peet uit zijn ‘The Great Tomb-Robberies of the Twentieth Egyptian Dynasty’):
“De eeuwige horizon van koning Djeserka(re), leven rijkdom gezondheid, zoon van Re Amenophis, leven rijkdom gezondheid, die 120 ellen meet vanaf zijn ‘ahay’ van ‘pa’aka’, zo geheten, noordelijk van de Tempel (huis, pr) van Amenophis, leven rijkdom gezondheid, van de Tuin.”

Allemaal zijn ze het eens over ‘ten noorden van het huis van ‘Amenhotep van de tuin’; een term waarvan we misschien kunnen aannemen (zoals Rozette vermeldde) dat het in die tijd een populaire benaming was voor de tempel van Amenhotep I en zijn moeder Ahmose-Nefertari. (‘Tempels van het Oude Egypte, Wilkinson p. 172 (plan) en 174).
Reeves vermeldt in zijn ‘Valley of the Kings’ (1990) i.v.m. met tombe AN B: “If AN B is indeed the tomb employed by both Ahmose-Nofretiri and Amenophis I, it follows that the house of Amenophis l.p.h. of the Garden is none other than the mortuary temple Meniset to the south. [Een identificatie die zoals Anneke zegt van Spiegelberg komt.] This temple, dedicated significantly enough to the worship of both mother and son, is located on the very edge of the cultivation – which suggests that a designation ‘of the Garden’ would have been particularly appropriate.” Zoals Carter ook al opmerkte.
De rest van de vertaling verschilt doordat er enkele onduidelijke en tot op heden moeilijk vertaalbare termen gebruikt worden.

Er zijn drie tombes ooit aangeduid als mogelijk toebehorend aan Amenhotep I:

- KV39 (King Valley 39): vanaf 1908 duidde Arthur Weigall deze tombe aan als die van Amenhotep I.
- AN B: Howard Carter onderzocht deze tombe in 1914, jammer genoeg was ze al jaren toegankelijk en geplunderd.
- K93.11 (en K93.12), eerder aangeduid als TT293 en aan hogepriester van Amon Ramsesnakht toegeschreven uit de regeringstijd van Ramses IV en later. (Porter & Moss, I, part one, p. 376).

KV39:
- Weigall zag in Papyrus Abbott een bewijs dat dit de tombe was van Amenhotep I: 120 cubits stemde overeen met de 200 voet welke de afstand is tussen KV39 en huizen (volgens hem de ‘ahay’) van de bewakers van de Vallei.
- Weigall zag ook in de grootte en manier waarop de tombe geconstrueerd was, een koninklijke tombe, en het ontbreken van een putschacht als teken van een vroege tombe.
- John Rose begon onderzoekingen in de tombe in 1989 welke verder gezet zijn in 2002 door Ian Buckley. Deze concludeerde dat de teruggevonden overblijfselen duiden op een elitaire begrafenis en dat de voorwerpen duiden op een datum eind 17de – begin 18de dynastie. De eigenaar zou tot de 18de dynastie behoord hebben en de tombe werd later geüsurpeerd.

AN B:
- Wat misschien onterecht de identificatie van ANB met de tombe van Amenhotep I tegenspreekt is de weliswaar niet overtuigende manier waarop Carter het fragment uit de Abbott papyrus vertaalde: hij bracht de 120 cubits in overeenstemming met de afmetingen van de tombe.
- Maar misschien is de ‘ahay’ een steenhoop die zich op een afstand van de tombe bevindt, steenhopen die vroeger misschien als herkenningsbakens gediend hebben.
- Op fragmenten uit de tombe is negen keer de naam gevonden van Amenhotep I en acht keer van zijn moeder Ahmose-Nefertari.
- Carter (en later ook John Romer) dacht dat de schachtput een latere toevoeging was en zo kon de tombe ook gepast worden in de ontwikkelingslijn van de koninklijke tombes, omdat de eerste koninklijk schachtput zou dateren van Thoetmozes III. Echter heeft de tombe TT358 van Merytamon (Meryetamun), echtgenote van Amenhotep I, ook een putschacht, en heeft zelfs een gelijkaardig ontwerp. (In Porter & Moss I, part one, p. 421 nog een vrouw van Amenhotep II, maar in ‘The Complete Royal Families’ van Dodson & Hilton: ‘daughter of Ahmose I and sister-wife of Amenhotep I’.)
- De grafkamer is hoogstwaarschijnlijk – volgens Carter en Romer - op een bepaald ogenblik vergroot … om plaats te kunnen maken voor een tweede sarcofaag? Voor Ahmose-Nefertari?

K93.11:
- Deze grote, maar onversierde en nooit helemaal afgemaakte TT293 bleek dus uit twee tombes te bestaan (nu aangeduid als K93.11 en K93.12) en was nièt de tombe van hogepriester Ramsesnakht, maar wel door hem als heiligdom verbouwd. Volgens Daniël Polz die hier onderzoekingen deed vanaf 1993 en tot deze conclusie kwam, werd dit als heiligdom verbouwd omdat hier zich de tombes bevonden van de vergoddelijkte Amenhotep I en zijn moeder Ahmes-Nefertari. Hierdoor zouden beiden ook samen vereerd geweest zijn: omdat ze een gezamenlijke tombe hadden.
- De beide tombes werden gelijktijdig aangelegd daar een originele muur (deels bestaande uit steenscherven die uit de tombe afkomstig waren) beide voorhoven aflijnt. Ook dit is volgens Polz een aanwijzing voor dat dit de tombes zijn van Amenhotep I en Ahmose-Nefertari.
- Concrete aanwijzingen (kleinere tombes, potscherven) konden de datering van de tombe(s) vernauwen tot na de 17de dynastie en voor Thoetmozes IV.
- De as van de tempel van Amenhotep I en Ahmes-Nefertari (vermeld in Papyrus Abbott) zou recht door het voorhof lopen van K93.11.

Wat denken jullie van deze conclusies?
- KV39: koninginnetombe of koninklijke familiegraf uit het begin van de 18de dynastie?
- AN B: mogelijke tombe voor Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?
- K93.11 en K93.12: twee vierhonderd jaar later omgebouwde tombes voor de verering van Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Nov 06, 2007 5:27 pm

In aanvulling van bovenstaande, nog meer over K93.11 en K93.12 (TT 293) - met foto’s - op:

http://www.dainst.org/index.php?id=55&s ... anguage=en

“It is very likely that the complexes K93.11 and K93.12 can be attributed to king Amenophis I and his mother Ahmes-Nefertari.”

“ … the royal tomb complex was reused by the High Priest of Amun, Ramsesnakht … “

“Presumably the complex built by the High Priest had already been intentionally destroyed by the late Ramesside period (ca. 1100 B.C., i.e. around 50 years after its construction). This was substantiated by a ca. 1 m high destruction layer visible directly above the natural bedrock, which, along with other finds such as ceramic sherds, contained thousands of sandstone fragments and chips: fragments of relief and inscriptions, architectural elements and substantial quantities of undecorated material. Many of the fragments bear traces of deliberate damage and secondary working, which indicate the final usage of this site as a sandstone quarry. The damage inflicted on the complex probably correlates to a specific historical event, which has been termed the "suppression of the High Priest" in Egyptological literature (presumably in year 12 of Ramses XI's reign). Following the conflict between the son and successor in office of Ramsesnakht, the High Priest Amenophis, and Panehsi, the viceroy of Kush (Nubia), several buildings belonging to the Theban temple administration were attacked by Panehsi's troops. This hypothesis is supported by the results of the most recent excavations in K93.12.”

Based on the results made thus far, the development of the site can be outlined as follows: the royal double tomb complex from the early 18th dynasty, which we can ascribe to Amenophis I and Ahmes-Nefertari, was taken over in the 20th dynasty by Ramsesnakht, the High Priest of Amun, and his son and successor Amenophis. The motivation was the sacredness of the site, which it had attained due to the presence of the deified kings. While Ramsesnakht's construction can be dated to the reign of Ramses VI, his son's building activity in K93.12 must be dated to the period of Ramses IX. Since Amenophis appears here with the title of High Priest, his monument cannot stem from before year 2 of this king, as Ramsesnakht still held the office of High Priest up to that time. The goddess Isis, daughter of Ramses VI and contemporary of Ramsesnakht - and of his son - also appears to have an as yet unexplainable connection to the restructured complexes. She is mentioned with name and title on two spolia built into the monastery and on a relief fragment from K93.11. Both Ramesside chapels were finally wilfully destroyed. This discovery can possibly be correlated to a specific historic event, known in Egyptology as the "Suppression/War of the High Priest" (probably in year 12 of Ramses XI). In the course of these events, Amenophis was besieged by Panehsi, the viceroy of Kush (Nubia), and a number of administrative units of the Theban Amun domain were attacked and partially destroyed by Panehsi's troops.

“In post-Ramesside periods, once the complex of Ramsesnakht had already been destroyed, the terrain was reused in two phases: in the Third Intermediate and Late Period (21st to 26th dynasty) K93.11 continued to be used as a burial ground.”


Meer foto’s en uitleg:
http://www.dainst.org/index.php?id=7897 ... anguage=en

Halsstarrig :wink: blijf ik zelf voorlopig tòch bij wat ik eerder al postte:
- KV39: koninginnetombe of koninklijk familiegraf uit het begin van de 18de dynastie?
- AN B: mogelijke tombe voor Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?
- K93.11 en K93.12: twee vierhonderd jaar later omgebouwde tombes voor de verering van Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Het graf van Amenhotep I

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Okt 11, 2013 1:00 pm

Een tijd geleden werd me de vraag gesteld waar ik dacht dat nu werkelijk de tombe van Amenhotep I lag. Wie ben ik om daar op te antwoorden?, dacht ik toen. Maar omdat dit nu onlangs even terug ter sprake kwam... voorlopig blijf ik bij hetgeen ik hierboven reeds schreef (IMvHO):
- KV39: koninginnetombe of koninklijk familiegraf uit het begin van de 18de dynastie?
- AN B: mogelijke tombe voor Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?
- K93.11 en K93.12: twee vierhonderd jaar later omgebouwde tombes voor de verering van Amenhotep I en Ahmose-Nefertari?


Ondertussen was dhr. Luc Pierson zo vriendelijk me zijn foto's te laten geworden van KV 39, genomen tijdens zijn laatste egypte-reis, maart 2013.
Wanneer vergeleken met foto's op beide onderstaande linken, dan stel ik vast dat er zich ondertussen afval en rotsfragmenten voor de ingang opgestapeld hebben.
http://www.thebanmappingproject.com/sit ... s_853.html
http://luxor-news.blogspot.be/2010/11/k ... licks.html

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Het graf van Amenhotep I

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Okt 19, 2016 6:04 pm

Aidan Dodson geeft eveneens AN B (Dra Abu el-Naga B) als grootste kandidaat voor de tombe van Amenhotep I:
Dodson Aidan, On the burials and reburials of Ahmose I and Amenhotep I, Göttinger Miszellen 238, 2013, 18-24
http://www.academia.edu/8204611/On_the_ ... menhotep_I

Volgens Dodson duidt de lichte knik in het grondplan van de begraafkamer (en een kleinere tweede zuil) op een aanpassing van het graf voor de mummie van Ahmose I, in ANB herbegraven vanuit zijn oorspronkelijke tombe in Abydos.
viewtopic.php?f=10&t=3088

Dodson volgt David Aston en ziet nu eerder TT320 als de begraafplaats van Ahmes-Nefertari:
viewtopic.php?f=12&t=2830
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Nieuwe Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron