Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Moderator: yuti

Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Rozette » Vr Dec 07, 2012 10:34 am

Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16 van Akhenatens regering is gevonden door het Dayr al-Barsha Project team.


Dayr al-Barsha Project featured in new exhibit 'Im Licht von Amarna' at the Ägyptisches Museum und Papyrussammlung in Berlin

http://www.dayralbarsha.com/node/124

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetens ... omen.dhtml

Link met informatie over de tentoonstelling.
In the Light of Amarna. 100 Years of the Nefertiti Discovery
http://www.smb.museum/smb/presse/detail ... bjID=41495
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor ancheperoere » Vr Dec 07, 2012 6:00 pm

dit maakt de overgang van Nefertiti naar Ancheperoere en Smenchkare wel plausibel. Als zij probeerde te redden wat er te redden was van de erfenis van Achnaton, was de enige optie die zij had zelf de rol van farao adopteren.
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor yuti » Vr Dec 07, 2012 6:11 pm

Rozette,
Op de 39stge Egyptologendag in Leiden (26/11/2011) had Athena Van der Perre (KULeuven)
tijdens haar voordracht melding gemaakt van deze belangrijke ontdekking.
Bepaalde hypothesen zijn hierdoor niet langer houdbaar. Recente werken zijn
nu weer al achterhaald. Toch is het dat wat Egyptologie zo boeiend maakt,
het onbekende proberen te achterhalen.

(viewtopic.php?f=34&t=2663)
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Dec 07, 2012 8:01 pm

Inderdaad, op de door Yuti aangehaalde egyptologendag in Leiden werd dit medegedeeld door Athena Van der Perre. Mij werd toen achteraf met niet zoveel woorden maar met vriendelijke hint duidelijk gemaakt dat mijn forum niet de plaats was om dit te vermelden. En daaraan heb ik gevolg gegeven, alhoewel het mededelen op een lezing en het stil houden me tegenstrijdig leek. Anderzijds dacht ik dat ik er als buitenstaander (ik ben geen egyptoloog en wordt toch toegelaten op de egyptologendag, waarvoor mijn dank) beter aan deed om die hint op te volgen, en gewoon een publicatie af te wachten. Want ik begrijp ook wel dat iets mededelen nog iets anders is dan een publicatie, en niemand graag heeft dat iemand anders met de pluimen gaat lopen, of voorbarige conclusies trekt, dat is zeer vanzelfsprekend. Ten andere kan ik me ook goed voorstellen dat mededelen nog iets anders is dan met zekerheid publiceren, m.a.w. dat er voor alle zekerheid eerst nog terdege onderzoek nodig is. (Wat niet wil zeggen dat deze allerlaatste redenering van me hier toepasbaar is, dat weet ik immers niet.)

Daarom schreef ik in dat bericht
viewtopic.php?f=34&t=2663
" Bij de lezing van Athena Van der Perre kwam een datum naar voren die dermate belangrijk is, dat veel boeken mogen herschreven worden. "

Het is dus meer dan een spectaculaire vondst, waarmee ik nu nogmaals - meer dan een jaar nadat ik het vernam - maar nu publiekelijk Athena Van der Perre en het team van Harco Willems een grote proficiat wil wensen.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Dec 08, 2012 5:57 pm

Ancheperoere schreef:
dit maakt de overgang van Nefertiti naar Ancheperoere en Smenchkare wel plausibel. Als zij probeerde te redden wat er te redden was van de erfenis van Achnaton, was de enige optie die zij had zelf de rol van farao adopteren.

Inderdaad, maar misschien is een jaar 16 wat voorbarig om te concluderen, zoals hier staat:
http://nieuws.kuleuven.be/node/11504
" Verder moeten we vaststellen dat Nefertiti’s verheffing naar koninklijke waardigheid zeker niet voor het 16de regeringsjaar plaatsvond, en wellicht pas na het overlijden van Achnaton. "

Met verder twee theorieën:
" De nieuwe informatie suggereert dat Nefertiti een aantal jaren als koningin geregeerd heeft, tot Toetanchamon oud genoeg was om haar op te volgen. Een andere conclusie kan zijn dat Toetanchamon wél farao werd na de dood van Achnaton, en dat hij Nefertiti als een soort koningin-moeder naast zich had. "

Dit is de makkelijke versie, veronderstel ik. :wink:
Wat met het regeringsjaar van Smenkhkare?
En indien Neferneferuaten kompleet na de dood van Akhenaten regeerde, wat dan met het epitheton 'geliefd door Akhenaten'?
Was er er ook niet ergens sprake van een shabti van Nefertiti als koningin en niet als farao?

Nu... dit is geen aanval op de theorie dat Nefertiti zou geregeerd hebben na de dood van Echnaton, maar het oproepen van vragen. Zoals, indien Nefertiti mee geregeerd heeft met Toetanchamon, zouden er dan niet iets meer bewijzen hiervoor moeten zijn?

En deze stèles zijn interessant:
http://www.desheret.org/photogallery/Ne ... to555.html
http://www.desheret.org/photogallery/Ne ... to558.html

( En even naast de kwestie, nog eens verduidelijken waarom ik dikwijls in een en dezelfde post de Nederlandse en Engelse vormen van de persoonsnamen gebruik ... dat is omdat ze ons zouden vinden op Google. Gewoon opportunisme dus. :) )
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Dec 09, 2012 3:37 pm

De eerste officiële publicatie hiervan is ondertussen bekend, in de catalogus van de tentoonstelling 'Im Licht von Amarna.
100 Jahre Fund der Nofretete' in Berlijn.
http://www.smb.museum/smb/kalender/deta ... bjID=29934

(excuus aan het EEF en de Ägyptologie Community dat ik hier hun citaten uit de catalogus overneem, maar door hen te vermelden, maak ik ook een beetje reclame)

Gelezen op het EEF:
http://www.egyptologyforum.org/
It has been published in the catalogue of the current Amarna exhibition in Berlin (with Thanks to Lutz Franke and Michael Tilgner for the bibliographical details!): Athena Van der Perre, "Nofretetes (vorerst) letzte dokumentierte Erwähnung," in: Im Licht von Amarna - 100 Jahre Fund der Nofretete. - [Katalog zur Ausstellung Berlin, 07.12.2012 - 13.04.2013]. - Petersberg, pp. 195-197

The text of 5 lines deals with some building project (those details will be published elsewhere). The text is dated to the 15th day of the 3rd month of the Inundation season of the 16th year of Akhnaton, and in the third line mentions "Great Royal Wife, His Beloved, Lady of the Two Lands, Neferneferuaton Nefertiti".

The full text is thus nót given in the article. There are two photos, one of the start of the text (Year 16) and one of the cartouche with the name of Nefertiti.

kind regards,
Aayko Eyma


Ook op Ägyptologie Community:
http://www.aegyptologie.com/forum/cgi-b ... 1207145807
Es handelt sich um eine datierte Inschrift (Roter Ocker, Hieratisch) auf einer Säule im Amarnazeitlichen Steinbruch bei dem Dorf Dayr Abu Hinnis, auf dem östlichen Nilufer ca. 10 km nördlich von Amarna.

Die Inschrift ist datiert auf den 15. Tag des Dritten Monats der Überschwemmungsjahreszeit im 16. Regierungsjahr des Echnaton. Sie liefert inhaltlich ein paar Details zu einem Bauprojekt für welches offensichtlich hier die Steine gebrochen wurden.

Die dritte Zeile der Inschrift beginnt mit "Die Große Königliche Gemahlin, seine Geliebte, Herrin der zwei Länder, Neferneferuaton Nefertiti". Die Lesung ist scheinbar eindeutig.

Quelle ist Athena Van der Perre : Nofretetes (vorerst) letzte dokumentierte Erwähnung. - In: Im Licht von Amarna - 100 Jahre Fund der Nofretete. - [Katalog zur Ausstellung Berlin, 07.12.2012 - 13.04.2013]. - Petersberg : Michael Imhof Verlag, 2012. - 496 S., 536 Abb. - S. 195 - 197.

Gruß, Lutz.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Dec 20, 2012 9:52 pm

Doorgestuurd gekregen van GVdB:

In de krant De standaard
20/12/12
Nefertiti bleef aan Echnatons zijde
http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 9_00408457

‘Jaar 16, maand 13 van het overstromingsseizoen, dag 15.'

‘De tekst is met okerkleurige verf op de rots geschilderd. Hij is nauwelijks nog leesbaar. Daarom werden foto's gemaakt van het opschrift om de tekst met de computer te bewerken en duidelijker te maken', zegt Van der Perre.

Thuis in Leuven bestudeerde Van der Perre de tekst op foto. Er staat onder meer in dat de groeve gebruikt werd voor bouwprojecten in Amarna. Maar het zijn de datum en de vermelding van Nefertiti die opzienbarend zijn: ‘In het zestiende regeringsjaar van Echnaton wordt Nefertiti de “grote koninklijke gemalin” genoemd. Ze was toen dus nog in leven en ze was nog altijd de echtgenote van Echnaton.'

De inscriptie heeft ook haar belang voor de discussie over de opvolging van Echnaton, die in zijn 17de regeringsjaar overleed. Nefertiti nam op een bepaald moment een andere naam aan die erop wijst dat ze zelf de positie van farao ging bekleden. In het 16de jaar was ze nog ‘gewoon' koningin, dus wellicht werd ze pas farao na Echnatons dood. Mogelijk heeft ze een paar jaar geregeerd, tot Toetanchamon koning werd. Maar verder onderzoek is nodig, zegt Van der Perre.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Mrt 07, 2013 6:34 pm

In het Berlijns tentoonstellingsboek 'In the Light of Amarna, 100 years of the Nefertiti discovery' staat p.195 - 197 een uitstekend artikel van Athena Van der Perre over haar boeiende ontdekking, onder de titel 'Nefertiti's last documented reference', met tussen haakjes het optimistische 'for now'. 8)

Uitstekend omdat er niet druk gespeculeerd wordt. Volgende wordt wel vermeld ...

De tekst werd geschreven op de vijftiende dag van de derde maand van het overstromingsseizoen van het zestiende jaar van Echnaton, en in een gedeelte staat te lezen: "Grote Koningsvrouwe, zijn beminde, meesteres van beide landen, Neferneferoeaten Nefertiti".
Athena Van der Perre zegt dat dit alle theorieën ondermijnt over verbanning of dood van Nefertiti [toch vroeger dan jaar zestien in de regering van Achnaton] en dat ze dus nog in jaar zestien de voornaamste koningin was.
Er is in de gevonden tekst nergens sprake van een mederegent.

In KMT, A Modern Journal of Ancient Egypt, Volume 24, Number 1, Spring 2013, staan p. 34 nog iets betere afbeeldingen van de bewuste passages van de tekst dan die in het catalogusboek: een foto van de borden welke te zien zijn in de tentoonstelling 'Im Licht von Amarna' in Berlijn.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Bewijs dat Nefertiti nog leefde in jaar 16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Jun 11, 2013 7:45 pm

Marianne Eaton-Krauss schrijft in haar artikel 'Reprise: Akhenaten, Nefertiti, Amarna' in Chronique d'Egypte LXXXVIII (2013), Fasc. 175, p.76 (hieronder zeer vrij vertaald):
"Specialisten echter, wisten reeds anderhalf decennium dat Nefertiti hoogstwaarschijnlijk niet gestorven was in het 13de of 14de jaar van de regering van haar echtgenoot, maar dat ze minstens nog in leven was in het laatste jaar van de koning, zijn 17de jaar op de troon. De gegevens voor deze veronderstelling zijn bewaard op wijn labels welke haar titel vermelden, maar zonder haar naam; de graffiti levert nu een welkome connectie op in de vorm van haar cartouche in associatie met een laat regeringsjaar van haar man."

Marianne Eaton-Krauss verwijst naar Krauss Rolf, Nofretetes Ende, MDAIK 53 (1997), p. 209-19.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Amarna en Toetanchamon

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron