Hard leven voor de gewone man in Amarna - talatat

Moderator: yuti

Hard leven voor de gewone man in Amarna - talatat

Berichtdoor ancheperoere » Za Mei 04, 2013 6:05 pm

Niet erg lang geleden is een begraafplaats voor 'de gewone man' in Amarna blootgelegd. Uit de gevonden skeletten is gebleken dat veel kinderen ondervoed waren en de volwassenen veel breuken hadden, versleten wervels en gewrichten hadden wat wijst op een leven vol hard en zwaar werk. Daarbij kunnen we direct denken aan de bouw van de nieuwe stad, die dus misschien voor de elite wel een hemel op aarde was, maar voor de gewone man verre van ...

http://news.nationalgeographic.com/news ... nce-world/
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor ancheperoere » Za Mei 04, 2013 6:06 pm

Ter aanvulling, in het artikel op de site wordt verwezen naar een relief waar een tempel of huis in aanbouw is en een persoon een zware talatat (ca. 70 kg) draagt ...

http://www.brooklynmuseum.org/opencolle ... 6560/image
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor Jef » Zo Mei 05, 2013 5:27 am

Kun je mij vertellen hoe je weet dat het blok wat de arbeider draagt 70 kg weegt Angeperoere ?
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor ancheperoere » Zo Mei 05, 2013 10:28 am

Beste Jef,

natuurlijk weet ik niet dat het blok dat door de man op het relief gedragen wordt ca. 70 kg weegt. Het artikel op internet van National geographic waar ik dit item mee begin, geeft aan dat een willekeurige talatat gemiddeld 70 kg weegt.

De talatak is een relatief klein blok (zand-) steen, ca. 55 x 25x25 cm en werd gebruikt om de Aton tempels in Amarna en Karnak te bouwen. Aangezien dit een redelijk handzaam formaat steen blok is, was het mogelijk een dergelijke tempel relatief snel te bouwen. Dit betekende overigens ook dat de boel na de dood van Achnaton weer snel een envoudig ontmanteld kon worden en uitstekend vulmateriaal was voor latere bouwwerken oa in Hermopolis en Karnak. Het was eigenlijk een uitvinding gedaan door de architecten van Achnaton en was gebaseerd op het principe van standaardisatie, iets wat in de moderne tijd heel gewoon is en werkt ter verhoging van de productie. Heel efficient dus en zeker voor die tijd.

De naam talatat is niet helemaal zeker. Het is mogelijk afgeleid van het arabische woord voor drie, een verwijzing naar de lengte van de steen van maximaal drie handpalmen en wordt door moderne egyptische arbeiders gebruikt om dit type steen aan te duiden.
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor yuti » Zo Mei 05, 2013 10:37 am

Ancheperoere, je antwoord is duidelijk genoeg. Heb nog even onderstaand toegevoegd.
Talatat :
Het Arabich woord talatat verwijst mogelijk naar de maat van 3 drie palmen (**)). Toch is hier nog een grote discussie rond.
Het Museo Egizio bevat zo een voorbeeld van de koninklijke lengtemaat (of Egyptische el)

Afmetingen talatat:
-hoogte : (+/- 22 cm)
-breedte: 1/2 Egyptische el (+/- 26 cm)
-lengte: 1 Egyptische el (+/- 52 cm) (*)

De “ koninklijke el “(*) meet ongeveer 524 millimeter en werd onderverdeeld in 28 delen (vingerbreedte of ongeveer 1,8 cm).
Vier van die eenheden kwamen overeen met een “palm” of ongeveer 74,8 millimeter. Drie palmen komt dus ongeveer overeen met 22 cm(**).
Het gaat om de smalle blokken zandsteen gebruikt in de constructie van de Aton tempels en paleizen in Karnak en Amarna.
Volgens « Dictionnaire encyclopédique de l'Égypte antique » is zijn gewicht :
« environ 55 kilogrammes et peut être transporté par un seul homme : c'est ce que nous apprennent des scènes gravées sur les murs de certains temples dédiés à Aton. »

Interessant is onderstaand artikel.
http://www.cfeetk.cnrs.fr/fichiers/Docu ... _67-89.pdf
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor ancheperoere » Zo Mei 05, 2013 11:02 am

Beste Yuti,

dank voor de aanvulling
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor yuti » Zo Mei 05, 2013 12:47 pm

In het Louvre te Parijs is onderstaande koninklijke lengtemaat trouwens ook te zien.

Afbeelding

Dat verschil tussen die 50 en 70kg intrigeerde me toch. Ik heb het nog even verder opgezocht en vond op blz 23 van:
"Akhénaton La Construction de la Lumière"
© Centre d'égyptologie - (Centre d'égyptologie et Archéotransfert / Archéovision)

"Ces pierres de construction d'environ 50 kg, dont beaucoup sont décorées, représentent la majeure partie des pièces amarniennes conservées en Égypte ou dans les musées européens et américains"...
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Mei 05, 2013 8:59 pm

In 'Amenophis IV et les pierres du soleil' (Vergnieux, Gondran, 1997) p. 38 staat dat terwijl iner djebet alle steenblokken met standaardafmetingen aanduidt, er toch een oud-Egyptisch woord zou bestaan voor talatat, teruggevonden op een muur in Karnak: djbt inr of djebet iner. Als iemand interesse heeft, geef ik de hiërogliefen weer. (inr = steen)
Vraag me ten andere af of het hiërogliefenteken G23 is wat in deze talatat-variant van djbt of dbt voorkomt, zijnde rekhyt, het volk, en of dit zou duiden op 'stenen, draagbaar door het volk' ?

Ook in 'Amenophis IV et les pierres du soleil' staat p.39 voor de talatats een gemiddelde afmeting, zijnde 0,52 x 0,26 x H 0,22 m. Hier wordt een gewicht van 55 kg vermeld. Dat zou betekenen dat een kubieke meter van de gebruikte steen 1850 kg weegt, en is dat niet wat aan de geringe kant, zelfs voor zandsteen?

Eender ... topzwaar om door 1 man op gedragen te worden, die steen heeft geen handvatten en schuurt de schouders open. En zou men een 'zomerstop' in de bouw gerespecteerd hebben? :wink:
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor GVdB » Di Mei 21, 2013 4:01 pm

Die talatat blokken zijn ook in de vorige eeuw door de Egyptenaren op de schouder gedragen bij het leegmaken van de IXe pyloon in Karnak. Een foto hiervan is te zien in het boek van Goyon, Golvin, Simon-Boidot, Martinet La construction pharaonique du Moyen Empire à l’époque gréco-romaine (in het hoofdstuk over transport) p. 176 fig. 193b.
GVdB
 
Berichten: 5
Geregistreerd: Do Mei 02, 2013 1:55 pm

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Mei 22, 2013 6:38 pm

GVdB schreef:Die talatat blokken zijn ook in de vorige eeuw door de Egyptenaren op de schouder gedragen bij het leegmaken van de IXe pyloon in Karnak. Een foto hiervan is te zien in het boek van Goyon, Golvin, Simon-Boidot, Martinet La construction pharaonique du Moyen Empire à l’époque gréco-romaine (in het hoofdstuk over transport) p. 176 fig. 193b.

Inderdaad. Knap van die mannen. Hijsten ze dat zelf op de rug, of hielp iemand anders - of meerdere personen - daarbij? Als ik het goed zie ligt er een doek onder de steen op de rug van die dragers, waarschijnlijk om niet te fel te drukken op de rugwervels in de voorovergebogen rug van de dragers.
Vraag me af hoe lang de mensen dit volhielden? Er moet iets onsuccesvols aan geweest zijn - praktisch of religieus of gewoon 'te Amarna' - dat dit formaat niet aangehouden werd na Echnaton.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Hard leven voor de gewone man in Amarna - talatat

Berichtdoor yuti » Do Mei 23, 2013 1:33 pm

Het was eigenlijk een uitvinding gedaan door de architecten van Achnaton en was gebaseerd op het principe van standaardisatie, iets wat in de moderne tijd heel gewoon is en werkt ter verhoging van de productie. Heel efficient dus en zeker voor die tijd. - ancheperoere-


Die efficientie vertaalde zich wel in een kortere levensduur van de gemiddelde arbeider. Trouwens als men de skeletten vergelijkt van de arbeiders van de Giza-necropolis en die van Amarna dan komt Giza er merkelijk beter uit. Niet alleen qua voeding maar ook voor wat betreft de letsels is er een merkelijk verschil.
In “The city of Akhenaten and Nefertiti” zegt Barry Kemp dat in een onderzochte populatie van een 3000-tal graven in Amarna drie groepen opvielen: één met tekens van gebrekkige voeding tijdens de kindertijd, één die een vroege dood stierf (mogelijk door epidemieën) en één groep met zware verwondingen aan het skelet.
Bij deze laatste groep waren de letsels meestal het gevolg van slagen maar ook van breuken door een overdruk op de wervelkolom. De oorzaak lag voornamelijk in het dragen van zware lasten. Als je in snel tempo het gewicht van een talatat moet torsen dan is die belasting op je lichaam merkelijk groter dan dat je in groep een groot blok moet verplaatsen.
Kemp schrijft dat 'those who survived to the end of the Amarna period were too happy to move away, when it became possible to do so.' Daaruit blijkt toch ook dat het ongenoegen in Amarna zelf gedeeltelijk leidde tot de ondergang van de stad. Niet dat het dragen van talatats daar heel veel invloed op heeft gehad. Maar iets kleinere blokken en wat betere leefomstandigheden hadden mijns inziens de efficientie ten goede gekomen.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Amarna en Toetanchamon

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast