Verloren: Bladgoud en mummie-banden uit KV55

Moderator: yuti

Verloren: Bladgoud en mummie-banden uit KV55

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Sep 05, 2006 11:35 pm

1) Bladgoud van de KV55 lijkkist

In 1998 zou Sotheby's twee stukjes bladgoud van de lijkkist verkocht hebben aan het Metropolitan Museum of Art in New York.

Deze stukjes bladgoud staan vermeld in de catalogus Antiquities, December, 1976, Sale 3934, Sotheby Parke Bernet Inc., New York.

Het Metropolitan zegt echter dat het deze stukjes bladgoud niet aangekocht heeft en enkel in het bezit is van de zes stukjes die reeds lang eigendom zijn van het museum.

http://anubis4_2000.tripod.com/KV55/KV55C.htm

2) De mummie-banden uit KV55

Er zouden in KV55 'mummie-banden' gelegen hebben die sinds de ontdekking spoorloos zijn.
http://anubis4_2000.tripod.com/KV55/KV55D.htm

Volgens Federico Rocchi echter bevinden ze zich in Munchen en zou het over delen van het deksel van de lijkkist gaan.
http://www.geocities.com/TimesSquare/Al ... ition.html

"On the third wall were displayed six golden bands found together with the pieces of the KV55 trough, but not belonging to the trough; they probably belonged to the Cairo lid of the coffin."

(Laat dit nu echter ook het artikel zijn waar het mummiemaskertje uit KV54 verkeerd beschreven werd:
viewtopic.php?t=260&mforum=prkmthetegyptef )


Is dit nog steeds de stand van zaken voor deze voorwerpen :?:
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Verloren: Bladgoud en mummie-banden uit KV55

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Dec 01, 2016 7:30 pm

Over het bladgoud dat zich aan de binnenkant van het deksel en van de kuip van de mummiekist uit KV55 bevond…

Toen de vergulde kist met mummie in tombe nr. 55 in de Vallei der Koningen in 1907 gevonden werd door Edward Ayrton (voor Theodore Davis), stelde men vast dat het hout van zowel deksel als kuip erg geleden hadden door vocht en enkel het deksel werd later in Cairo gerestaureerd, zonder het bladgoud dat zich aan de binnenkant van het deksel had bevonden. Dit deksel werd tentoongesteld in het Museum vanCairo onder nummer JE 39627.
https://www.flickr.com/photos/manna4u/26132221075

De mummie wordt beschouwd als die van koning Akhenaten (of mogelijk die van zijn opvolger Smenkhkare). De kist werd oorspronkelijk voor een koninklijke dame gemaakt, maar aangepast voor een koning. Bij ontdekking was het grootste gedeelte van het vergulde gelaat weg en de cartouches waren uitgesneden en verdwenen. Spijtig, want dit kon natuurlijk aantonen voor wie de kist bestemd was geweest.

Bladgoud van de kist kwam via een Europese handelaar in antiquiteiten - Nicolas Koutoulakis - terecht in het Egyptisch Museum van Munchen. Daar werd het buitenste bladgoud van de kuip op plexiglas in de vorm van het onderste deel van de lijkkist bevestigd. Begin 2002 werd deze restauratie van de kuip naar Egypte overgebracht en later tentoongesteld in het Museum van Cairo.
http://archive.archaeology.org/0009/new ... offin.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1784458.stm

Afbeelding

Maar wat gebeurde met het bladgoud dat zich op de binnenkant van het deksel en op de binnenkant van de kuip bevond?
- Het bladgoud van de binnenkant van het deksel bleef in Cairo en bevindt zich daar nog steeds en kreeg Dennis Forbes van het maandblad KMT te zien, in 2001.
http://anubis4_2000.tripod.com/KV55/KV55B.htm
- Het bladgoud van de binnenkant van de kuip belandde in Munchen, samen met het gedeelte van de buitenkant van de kuip, dat later gerestaureerd werd. Dit bladgoud van de binnenkant van de kuip ging in 2001 mee terug naar Cairo met de gerestaureerde kuip en bevindt zich daar nu ook nog steeds – maar is nog niet onderzocht, toch tot zeer recentelijk en waarschijnlijk nog altijd niet.

Waarom kan dit bladgoud verduiveld interessant zijn?
Terwijl de cartouches van het bladgoud aan de binnenkant van het deksel in de oudheid uitgesneden werden, bestaat de mogelijkheid dat één cartouche van het bladgoud aan de binnenkant van de kuip bewaard is gebleven.
George Daressy schreef weliswaar op p.19 van ‘The tomb of Queen Tîyi’ (Theodore Davis, 1910), bij het weergeven van de hiërogliefen van het bladgoud:
https://archive.org/details/cu31924028654691
The interior of the coffin was also covered with gold leaf […]. Down the middle both of the coffin and of the lid there is a single column of hieroglyphs […].The cartouches of the king have been everywhere destroyed […].
(zie voor een beschrijving van het deksel ook: Daressy G, Le cercueil de Khu-n-Aten, BIFAO 12, 1912, p.145-159 http://www.ifao.egnet.net/bifao/012/08/ )
Maar in 1907 maakte dezelfde Daresssy nadat deksel en kist naar het Museum van Cairo getransporteerd waren een schets met rangschikking en nummering van de stukken bladgoud van zowel binnenkant deksel als binnenkant kuip. Die schets werd in 1998 gepubliceerd door Marc Gabolde in ‘D’Akhénaton à Toutânkhamon’ en laat voor de binnenkant van het deksel duidelijk een uitgesneden cartouche zien, maar voor de binnenkant van de kuip is dat niet zo duidelijk. Het lijkt of bladgoudfragment 3 een cartouche bevat. Althans Dennis Forbes van KMT overweegt deze mogelijkheid sterk, omdat hij naar eigen zeggen door twee (niet vernoemde) Amerikaanse egyptologen bevestigd heeft gekregen dat ze beiden een leesbare de cartouche op dit fragment gezien hebben… namelijk die van Smenkhkare.

Lectuur:
KMT, A Modern Journal of Ancient Egypt, twee artikels: KMT 2001 12/2 p. 19-25 en KMT 2016 27/3 p.18-23, plus een opmerking in de “editor’s note” in KMT 2016 27/4 p.2.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Amarna en Toetanchamon

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron