Sistrum Nefer-ka-re

Moderator: yuti

Sistrum Nefer-ka-re

Berichtdoor yuti » Do Apr 07, 2016 1:58 pm

Afbeelding

Faience
Hoogte: 10 cm.
Derde Tussenperiode (?).
Private collectie.

Fragment van een sistrum, met de afbeelding van Hathor aan de voor- en achterzijde. Hathor draagt de oesech-halskraag, omlijst door twee uraei met de rode- en witte kroon.
Hier spreekt men van een ‘boog-sistrum’. De twee gekende types (de boog- en naos-sistrum) hebben dunne metalen schijfjes of horizontale metalen staafjes die bij het schudden een geluid produceren dat doet denken aan het geritsel van papyrus in de moerassen bij Chemmis.
Het handvat is cilindrisch en geeft aan beide kanten de naam van een koning weer. Op deze foto staat duidelijk : “de koning van Opper- Neder Egypte Nefer-ka-re”
Het is niet evident om deze farao in de tijd te situeren. Mogelijk gaat het om één van de lokale heersers uit de Delta (einde 25ste- begin 26ste dynastie). Door zijn van stijlkenmerken opteert Christiane Ziegler voor Mentuemhat.

Ancient Egypt Masterpieces from Collectors and Collections- Jacques Billen BAAF Organisation asbl Brussels
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Sistrum Nefer-ka-re

Berichtdoor ancheperoere » Zo Apr 10, 2016 11:09 am

Volgens mij zijn er meerdere farao's met de naam Neferkare???
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Sistrum Nefer-ka-re

Berichtdoor yuti » Zo Apr 10, 2016 6:41 pm

Volgens mij zijn er meerdere farao's met de naam Neferkare??? - ancheperoere

Pepy II (6de dynastie), Amenemnisu (21ste dynastie), Peftjauawybast (23ste dynastie) en Shabaka (25ste dynastie) hadden alvast een voorkeur voor die naam.
Door zijn specifieke karakteristieken (haarstijl, vierkante kin, trapeziumvormig hoofd..) en z’n iconografie kan men het voorwerp toewijzen aan de Derde Tussenperiode. Het was echter een verwarrende periode (Nubische en Saïtische dynastieën) van lokale- en vreemde heersers. Zelfs met de naam Neferkare aan de ene zijde van het voorwerp en Wah-[ib]-re aan de andere kant is een zekere toewijzing tot nu toe onmogelijk. En dit ondanks de prachtige suggestie Christiane Ziegler.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Derde Tussenperiode

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron