Samenvatting gebeurtenissen Late Tijd

Moderator: yuti

Samenvatting gebeurtenissen Late Tijd

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jun 11, 2006 11:17 pm

Indien ik nu eens probeerde de Late Periode (661-332 v.Chr.) samen te vatten?
Ik ga er hier van uit dat de 25ste Koesjitische dynastie ingedeeld wordt bij de Derde Tussenperiode; soms plaatst men die echter ook in de Late Tijd.

Gedurende de Derde Tussenperiode had Tefnakht van Saïs al eens geprobeerd om Egypte te herenigen; dat had misschien de koningen van Napata in Nubië (Koesj) aangezet om Egypte verder binnen te dringen en hun gezag in Thebe te vestigen. Deze koningen van Napata vormden de 25ste dynastie.
In 671 valt de Assyrische koning Assarhaddon Egypte binnen, de Nubische Taharqa kan de macht herstellen, maar in 667 gaat Assurbanipal terug orde op zaken stellen. In 664 doet de Nubiër Tanotamon een nieuwe poging, maar wordt later opnieuw door de Assyriër Assurbanipal verdreven, die Memphis en Thebe plundert.

In 661 v.Chr. krijgt de Saïtische Psammetichus I (Psamtek I) van de Assyriërs de macht over het noorden. In het zuiden geldt nog de invloed van Napata, maar de macht ligt in handen van de burgemeester van Thebe, Montuemhat.
viewtopic.php?t=161&mforum=prkmthetegyptef
In 656 echter verkrijgt Psammetichus I door politieke onderhandelingen de macht over heel Egypte.
Assyrië grijpt niet in, want die hebben hun handen vol met de Babyloniërs.
De 26ste dynastie wordt ook de Saïtische (Saïs ligt in de Westelijke Delta, Sa el-Hagar) periode genoemd.

Deze Saïtische dynastie baseerde zijn macht op een leger van huurlingen van o.a. Lybiërs, die zich reeds sinds het Nieuwe Rijk in Egypte hadden gevestigd en waarvan de leiders onder de naam ‘Grote Chefs van de Mashwash’ bekend stonden, maar ook soldaten uit Klein-Azië. Meer en meer Grieken vestigden zich in Egypte.
Er werd een poging gedaan onder Necho II (Nekau II) om Palestina in te lijven, maar de Egyptenaren werden verslagen door de Babyloniër Neboekadnezar. Psammetichus II drong diep in het zuiden binnen, wat misschien aanleiding was voor de Nubiërs om in Meroë een nieuwe hoofdstad te stichten.

Deze 26ste, Saïtische dynastie wordt gekenmerkt door een heropleving van de oude Egyptisch kunst uit Oude en Midden Rijk. Ze laten bijvoorbeeld de oude piramideteksten aanbrengen op hun sarcofagen en grafwanden.

In 525 v.Chr. onderging Egypte hetzelfde lot als Babylon; het werd veroverd door de Perzen. Cambyses verslaat Psammetichus III bij Pelusium.
De Perzische 27ste dynastie was niet vrij van Egyptische opstanden, die echter telkens onderdrukt werden.

Tot Amyrtaeus er in 404 v.Chr. in slaagde om Egypte te bevrijden na de dood van de Perzische koning Darius II. Amyrtaeus is de enige koning van de 28ste dynastie.

Hierna volgt een periode van 60 jaar Egyptische onafhankelijkheid: de 29ste dynastie van Mendes (Tell el-Roeba) en de 30ste dynastie van Sebennytos (Samannoed).
Tijdens de regering van Nectanebo I van de 30ste dynastie werd de grote ommuringen van Karnak (Amon, Moet en Montoe) en Luxor gebouwd.

In 343 v.Chr. vallen de Perzen opnieuw Egypte binnen tot ze 11 jaar later verdreven worden door Alexander de Grote, waarmee de Ptolemaeïsche periode begon.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Late Tijd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron