Qasr el Ghueita - en Darius I

Moderator: yuti

Qasr el Ghueita - en Darius I

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Jan 14, 2015 8:21 pm

Qasr el Ghueita / Qasr el-Ghueida / Qasr el Ghoueita / Qasr el-Ghueta
Porter & Moss VII, Nubia, The Deserts and Outside Egypt, p. 291
http://topbib.griffith.ox.ac.uk//pdf.html

Op een heuvel gelegen in de Kharga Oase, en door de ommuring van modderstenen, is het zicht op de tempel volledig ontrokken.
http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel.htm

Afbeelding

Afbeelding

Archeologische vondsten zijn getuige dat de site lang daarvoor in gebruik was, maar de decoratie van de centrale achterste kamer van het heiligdom dateert van de Perzische koning Darius I.
(Inderdaad: diegene die in de film "300: Rise of an Empire" gedood wordt door een pijl van Themistocles van Athene ;-) Historisch klopt dat wel niet, maar leuk voor het verhaal.)
http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel ... hamber.htm

Hieronder duidt de rode ovaal op de westelijke muur in de centrale achterste kamer aan waar de twee overgebleven hiërogliefentekens in reliëf van de cartouche van Darius I staan.
http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel ... large.html

Afbeelding

De noordelijke en zuidelijke wand van dezelfde kamer hebben geen reliëfs en zijn beschilderd, evenals het plafond, waarvan onderstaande voorbeelden.

Afbeelding

Afbeelding

Dit bericht heb ik in Late Tijd geplaatst omdat de centrale achterste kamer uit de regering van Darius I dateert (26ste dynastie). Maar de rest van de tempel zoals hij er nu bijstaat, werd later toegevoegd, te beginnen met Ptolemaeus III.
http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel_survey.htm

Laat ons terug helemaal vooraan beginnen bij de ingang, waar een vriendelijke meneer de afgesloten deur voor ons openmaakte – weliswaar tegen de aangename som van 30 Egyptische pond per persoon. (nov. ’14)
Bij binnenkomst van het terrein binnen de ommuring is het eerste wat opvalt recht voor je de tempel zelf, met de zuilen (met verschillend samengestelde kapitelen) van de schermmuur voor de voorhof. Dit kun je beter volgen op dit uitstekende grondplan van de tempel (zonder de omliggende structuren):
http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel ... large.html

Afbeelding

Afbeelding

Aan beide zijden van de ingang in de schermuur wordt een mooi uitgedoste koning Ptolemaeus III afgebeeld.

Afbeelding
Afbeelding

De voorhof zelf is niet gedecoreerd, behalve aan beide zijden van de ingang tot de hypostyle zaal. Daar offert de koning aan o.a. Amon-Re.

Afbeelding

De hypostyle zaal is wel (volop) gedecoreerd, met hieronder een foto van drie zuilen (van de vier) met verschillend samengestelde kapitelen (belet de kleine opening midden boven de doorgang van de hypostyle zaal naar de voorhof), cartouches en inscripties boven die doorgang van de hypostyle zaal naar de voorhof, farao tussen goden, en personificaties van steden en gouwen met offer.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De vestibule achter de hypostyle zaal geeft toegang tot drie kamers, waarvan de uiterste twee onversierd zijn en de middelste hierboven besproken werd. Offerende farao rechtsonder naast de ingang tot de middelste kamer van Darius I.

Afbeelding

Afbeelding

Links in de tempel biedt een trap toegang tot het dak van het heiligdom. Op de eerste foto hieronder is rechts de toegang tot het dak te zien, het einde van de trap dus. En links de toegang tot een crypte die verder naar links gaat. (Er is nog een crypte, namelijk in de kamer links van de kamer met de cartouche van Darius I.) Op de tweede foto hieronder kijk je richting ingang tempel, dus zie je eerst de tussenmuur vestibule – hypostyle, dan de zuilen van de hypostyle, daarachter de scheidingsmuur tussen hypostyle en voorhof, daarna de bovenkant van de schermmuur, en helemaal op ’t einde de ommuring van modderstenen.

Afbeelding

Afbeelding

Hetzelfde nog eens, maar nu gezien vanaf de rechterkant van de tempel (als je er voor staat), vanuit het noorden dus, kijkend naar het zuiden. Van rechts naar links: het dak boven de drie kamers van het heiligdom, de vestibule, de scheidingsmuur tussen vestibule en hypostyle, de hypostyle, voorhof, schermmuur, dan wat ruimte, en helemaal links de ingang in de modderstenen omheiningmuur.

Afbeelding

Binnen de ommuring bevinden zich ook de woningen van de priesters en opslagruimtes. Twee foto’s daarvan. Op de eerste foto, kijkend naar het oosten, zie je rechts de ingang in de omheiningmuur en de zuilen van de schermmuur. Op de tweede foto – kijkend naar het zuiden: helemaal links de toegang in de omheiningmuur en ongeveer in het midden van de foto de zuilen van de schermuur… tussen die beiden – maar even verderop naar het zuiden- is te zien wat ik ter plaatse voor een geboortehuis of mammisi nam (ook op de derde foto), en wanneer ik terug thuis van reis was, merkte ik dat ik de enige niet ben: “… the stone and brick structure southeast of the temple (probably a mammisi).” http://www.yale.edu/egyptology/ae_gebel_survey.htm

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Qasr Ghueita kwam op het forum reeds even ter sprake in een berichtje over “tribunes”:
viewtopic.php?f=16&t=3380

Ik heb daar ook kennis gemaakt met de hiëroglyfische letter f:

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Qasr el Ghueita - Heiligdom

Berichtdoor yuti » Za Feb 28, 2015 4:52 pm

Heiligdom van Qasr el Ghueita

De binnenste westelijke wand van de "sanctuary" (met de reeds hierboven besproken cartouche van Darius) werd uitgebeiteld in “alto relievo” terwijl de binnenste noordelijke- en zuidelijke wand nog zichtbaar bepleisterd is.

Afbeelding

Onderste banden:
De onderzijde van de drie wanden bevatten een aaneenschakeling van hiëroglifische tekens. De noordelijke wand toont ons zelfs nog een tweede cartouche van Darius met de vermelding “ Zoon van Re, Heer van Verschijningen de Grote Darius, leven gevend".
In de banden beschrijft de vorst het uitstekend werk dat hij verrichte en het monument dat hij bouwde ter ere van Amon-Re, de heer van Hibis. Hij heeft het ook o.a. over materialen die gebruikt werden.

Afbeelding


Wandafbeeldingen:
De uitgebeitelde westelijke wand (= achterwand) : de koning schenkt de godin Maat aan de Thebaanse triade : Amon, Moet en Chonsoe die resideert in Hibis.
De bepleisterde zuidelijke wand: de Perzische koning offert aan Amon-Re, Moet, Chonsoe (mummievorm), Geb en Noet.
De bepleisterde noordelijke wand: Darius bevindt zich vóór Amon-Re, Moet, Chonsoe (valkenhoofd), Min van Ahhmin en Isis.

Op de zuidelijke wand zien we nog de figuur van Hapi.
Afbeelding

De Egyptologen zijn het er over eens dat zowel tekst als afbeeldingen bij elkaar horen. Dat er m.a.w. geen usurpatie heeft plaatsgehad binnen dit kleine heiligdom.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Late Tijd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron