Farao Amasis onder stress - of net niet?

Moderator: yuti

Farao Amasis onder stress - of net niet?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Jan 28, 2017 8:32 pm

Farao Amasis / Iahmes / Ahmose II regeerde tijdens van 570 tot 526 v.Chr. (26ste dynastie). Hij was een niet-koninklijke usurpator en versloeg zijn voorganger farao Apries / Wahibre in een veldslag ongeveer halverwege tussen Caïro en Alexandrië.

Maar de boog kan niet altijd gespannen staan.
Herodotus vertelt rond 440 v.Chr. het volgende over Amasis:
(Historiën, vertaling Onno Damsté)

II, 172: … Aanvankelijk verachtten de Egyptenaren Amasis en hadden geen hoge dunk van hem, omdat hij van oorsprong een gewoon burger en van onaanzienlijken huize was, maar door scherpzinnigheid en bijzondere tact wist hij later hen voor zich te winnen…

II, 173: Regeringszaken behartigde hij op de volgende wijze. De ochtend tot de tijd dat de markt vol is, wijdde hij zich vol ijver aan de zaken die hem werden voorgelegd, maar daarna dronk hij, hield zijn gasten voor de gek en bedreef allerlei dwaasheden en grapjes.
Zijn vrienden ergerden zich daarover en berispten hem met de volgende woorden: ‘Koning, ge richt uw leven niet op de juiste wijze in, doordat ge u al te zeer met nietswaardigheden bezig houdt. Ge behoorde toch, verheven zetelend op een verheven troon, uw bezigheden te verrichten. Dan zouden de Egyptenaren beseffen, dat zij door een waarlijk groot man bestuurd worden en er zou met meer eerbied over u gesproken worden. Zoals ge nu handelt, is allesbehalve koninklijk.”
Hij antwoordde hun met de volgende woorden: ‘Mensen die een boog bezitten, spannen die als ze hem moeten gebruiken, maar na het gebruik ontspannen ze hem weer. Want als hij altijd gespannen bleef, zou hij breken, zodat ze hem niet zouden kunnen gebruiken als het nodig was. Juist zo is het nu met de mens gesteld: wil hij altijd maar ernstig zijn en zich nooit eens met scherts inlaten, dan zou hij zonder het zelf te merken zijn verstand verliezen of een beroerte krijgen. Omdat ik daarvan overtuigd ben, geef ik allebei hun deel.’ …

Toch regelmatig aan het werk ;-) … Louvre N 406, farao Amasis geknield op een stèle ter herdenking van de dood van Apis stier XLI in het 23ste regeringsjaar, dus in 547 vChr.
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Farao Amasis onder stress - of net niet?

Berichtdoor gaspard » Ma Jan 30, 2017 2:14 am

Die farao Amasis was een verstandig iemand,die één belangrijke levenswijsheid had : "Geniet van het leven met mate" :wink:
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: Farao Amasis onder stress - of net niet?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Sep 28, 2017 5:58 pm

Op Carmentis is Brussel E.3398 te zien, een Griekse aryballlos ( https://en.wikipedia.org/wiki/Aryballos ) die gedateerd wordt in de 26ste dynastie... waarschijnlijk door de cartouche die lijkt die van Amasis te zijn.

http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView

Er zijn nog wel dergelijke Egyptische voorwerpen, maar deze in Brussel vind ik heel apart.
MFA Boston 86.563
http://www.mfa.org/collections/object/aryballos-182321
Walters Baltimore 48.2863
http://art.thewalters.org/detail/77940/aryballos/

Weet iemand iets meer over dit voorwerp in Brussel?
Geen idee of het ooit tentoongesteld werd.. het is wel niet groot: 4,5 cm.
Het "Griekse huurling-schap" druipt er zo af. :)
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Late Tijd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron