Medinet Madi

Moderator: yuti

Medinet Madi

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mei 22, 2010 10:37 pm

Medinet Madi in de Fajoem (ong. 35 km ten zuiden van Medinet el-Fajoem) heette in Ptolemaeïsche tijd Narmouthis, en in faraonische tijd Dja.

Het oudste gedeelte van de voornaamste tempel dateert uit de late 12de dynastie – Amenemhet III en IV – en heeft drie schrijnen (Sobek, Renenoetet / Renenutet – later een vorm van Isis - en Horus), waarvoor een offerruimte met twee zuilen, totaal 8,5 meter breed x 10,7 m lang.
Zie twee plannetjes, en 3D van het Middenrijkstempeltje op:
http://www.touregypt.net/featurestories/medinetmadi.htm
Betere versie van het plannetje van deze tempel:
http://2terres.hautesavoie.net/negypte/ ... mout0.html
De open voorkant van deze offerruimte werd in Ptolemaeïsche tijd afgesloten met een muur en ingang, en dit als achterkant van een iets breder dan de tempel zijnde pronaos met twee zuilen die het dak ondersteunden.
Hiervoor werd nog een pronaos gebouwd van 17,40 meter breed en 10,95 m lang. Deze had aan de voorkant aan beide zijdes van de ingang twee zuilen (met schermmuur als ik het goed begrijp), maar het dak hierin werd niet ondersteund door zuilen maar door een dwarsmuur met doorgang, die evenwijdig liep met de voorgevel van de tempel.
Achter de tempel werd - ook in Ptolemaeïsche tijd - een contra-tempel gebouwd.
Het oudste gedeelte heeft decoratie, maar volgens Dieter Arnold in zijn ‘Temples of the Last Pharaohs’ (1999) hebben de latere toevoegingen dat helemaal niet – met nog stenen waarvan de bosses of bossages of afwerkingsbulten niet verwijderd geweest zijn. M.a.w. de muren van het Ptolemaeïsche gedeelte zijn niet gladgemaakt geweest.
Vanaf de tempel leidt een processieweg met sfinxen en leeuwen naar verschillende structuren … waaronder een poort, een kiosk, en een portico.

http://egyptsites.wordpress.com/2009/02 ... inet-madi/

Er is nog een tempeltje voor Sobek ontdekt, gebouwd met modderstenen en enkel de doorgangen in natuursteen.

Verder toont een heuvel met predynastische vondsten, omvangrijke bewoning uit de Romeinse tijd met een fort, en de verschillende latere kerken dat de site langdurig bewoond geweest is.

Op ons forum kwam Medinet Madi hier ter sprake:
viewtopic.php?f=21&t=74

Forumlid Luc is er onlangs geweest, maar deelt ons in zijn reisverslag mee dat de site jammer genoeg niet vrij te bezoeken is: viewtopic.php?f=24&t=2353
“ Medinet Madi site met minibus 35km Zuidelijke richting naar laatste oase dorp (Abu Gandur) vooraleer woestijn begint met de site Medinet Madi, direct achterop een brommer gesprongen voor een half uur tocht door een chaotisch bouwwerf woestijn landschap (dorpen half in de woestijn opgetrokken zonder structuur). Ter plaatse na reis van 2 uur in totaal, bleek een team Italiaans-Egyptisch volop bezig Medinet Madi helemaal uit te graven en te restaureren. Ik mocht 'onder bewaking' 15 minuten toekijken zonder in de site zelf te mogen stappen (een lange sfinxen/leeuwenbeelden laan vol tempels uit verschillende periodes afgezoomd met villa's en wooneenheden).”
http://www.egittologia.unipi.it/pisaegypt/medinet.htm

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Ptolemaeïsche en Romeinse perioden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron