Obelisk van Theodosius in Istanbul

Moderator: yuti

Obelisk van Theodosius in Istanbul

Berichtdoor ancheperoere » Ma Jul 15, 2013 11:21 pm

In 390 n.Chr. liet de toenmalige romeinse keizer Theodosius I (383 - 395 n.Chr.) een obelisk van Toetmosis III uit Egypte (Karnak?) halen en plaatste deze in de spina (de centrale as) van het Hippodrome in de in 330 n.Chr. door de romeinse keizer Constantijn I (307 - 339 n.Chr.) gestichtte nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk: Constantinopel (het latere Istanbul). Van het Hippodroom is bijna niets meer over, behalve het terrein dat nog steeds open is. Verder is een deel van de spina bewaard gebleven met daarop een aantal monumenten die de spina sierden. Naast de obelisk van Toetmosis III heeft Theodosius zelf een obelisk laten bouwen uit losse blokken. Deze staat ook nog steeds (zie op de achtergrond).

Door op deze link te klikken kun je fotos van de obelisk zien:
http://www.flickr.com/photos/romanitect ... 657961956/

De egyptische obelisk lijkt ingekort te zijn, de hieroglyphen worden ineens aan de onderzijde afgebroken. Aan de bovenzijde is een scene te zien waar de farao aan Amon offert en ook is te zien dat de afbeelding van Amon verwijderd is geweest onder Achnaton en vervolgens weer terug aangebracht is.

De voet van de obelisk is erg interessant. De obelisk staat op vier bronzen blokken die vervolgens op een marmeren voet steunen. Deze voet is aan vier zijden versierd in drie zones. De bovenste zone toont de keizerlijke familie bestaande uit keizer Theodosius I, zijn zonen Arcadius en Honorius en andere leden van de familie. De keizerlijke familie zit in de keizerlijke loge die is weergegeven in het midden van de afbeelding. Daaronder zijn rijen van toeschouwers te zien die net zoals de keizerlijke familie in het Hippodrome zitten en naar de paardenrennen met strijdwagens kijken. Hieronder is een tweede zone zichtbaar met een gegroefd motief. De onderste zone laat het volgende zien:
1. inscriptie van keizer Theodosius
2. aanbieding van geschenken door mensen met perzische kleding (niet afgebeeld)
3. een relief met paardenrennen en in het midden is over de breedte de spina zichtbaar met twee vereenvoudigde obelisken (2 fotos) en
4. een afbeelding waarop te zien is dat de obelisk horizontaal vervoerd wordt en opgericht wordt in het Hippodroom. Op de obelisk van het relief zijn zelfs hieroglyphen weergegeven en volgens mij is zelfs een cartouche te zien.

Mij gaat het vooral om de laatste afbeelding, eigenlijk een erg leuk relief.
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Obelisk van Theodosius in Istanbul

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Jul 20, 2013 6:03 pm

Mooie foto’s, en inderdaad een interessante basis van de obelisk.
Jammer genoeg ben ik nog nooit in Istanboel geweest :( , behalve als Ezio Auditore da Firenze (gamer-humor).

In een brief vermeldt de Romeinse keizer Julianus (Apostata) de reden waarom hij vindt dat de in Alexandria liggende obelisk beter naar Constantinopel zou verhuizen, namelijk omdat hij een einde wilde stellen aan het bijgeloof van mensen die bij de obelisk sliepen. Maar of de verplaatsing onder hem gebeurde of onder Theodosius is niet zeker.

( Brief van Julianus aan de inwoners van Alexandrië, hier nr.48:
http://www.tertullian.org/fathers/julia ... _trans.htm )

Keizer Theodosius gaf opdracht aan de perfect van Constantinopel Proculus om de obelisk op te richten. Zijn naam werd dan ook op de basis gegraveerd.
Toen de vader van Proculus, Tatianus, die o.a. het ambt van gouverneur van Egypte uitoefende, door een politieke machtstrijd met de latere praetoriaanse prefect Rufinus uit de gratie viel, werd Proculus vermoord. Hoogstwaarschijnlijk werd toen de naam van Proculus verwijderd van de basis van de obelisk.
Toen Theodosius gestorven was, en zijn zoon Arcadius keizer werd, werd Rufinus omgebracht. Later werd de naam van Proculus hersteld op de basis van de obelisk.
http://en.wikipedia.org/wiki/Proculus_( ... tantinople)
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Obelisk van Theodosius in Istanbul

Berichtdoor ancheperoere » Zo Jul 21, 2013 11:02 am

Dank voor deze aanvullende info. Dat Julianus Apostata al een obelisk wilde verplaatsen dat wist ik niet.

By the way, volgens mij zijn de beide zogenaamde 'Naalden van Cleopatra', een in Londen en een in New York, beide ook afkomstig uit Alexandrië en zijn daar naartoe gebracht door de Ptolemeën en mogelijk afkomstig uit Heliopolis. Er zijn meer obelisken buiten egypte dan in egypte zelf. Erg geliefde objecten.
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm


Terug naar Ptolemaeïsche en Romeinse perioden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron