Laag - Nadura in de Kharga Oase

Moderator: yuti

Laag - Nadura in de Kharga Oase

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Dec 24, 2014 1:45 pm

Laag Nadura, Kharga

De overblijfselen van het tempeltje “Laag-Nadura” in de Kharga Oase zijn minder goed gekend. Het heeft geen hiërogliefen voor zover men weet, en het is raden aan wie het gewijd was. Het grondplan lijkt een beetje op dat van “Hoog-Nadura”. Daarom kan Laag-Nadura mogelijk in de regering van de Romeinse Keizer Antoninus Pius gedateerd worden.

Afbeelding

indien David Klotz gelijk heeft wanneer hij schrijft dat de hoger gelegen en iets grotere tempel van Nadura een Chonsoe tempel was, maar dat er misschien nog een afzonderlijke mammisi (geboortehuis) bestond, dichter bij Hibis, dan schuif ik voorzichtig als kandidaat hiervoor het “Laag-Nadura” tempeltje naar voren.
Het is gelegen aan de voet van de heuvel waarop Hoog-Nadura staat. Beide Nadura tempels zijn ongeveer een halve kilometer van elkaar verwijderd en Laag-Nadura bevindt zich op een lijn tussen Hoog-Nadura en de Hibis tempel.

Voor de tempel Hoog - Nadura, zie: viewtopic.php?f=14&t=3374

Foto 1. Laag – Nadura, op de eerste foto kijk je naar het noorden. Links wat overblijft van het heiligdom, rechts de pronaos.
Afbeelding

Foto 2. Richting noordoosten.
Afbeelding

Foto 3. Een crypte in het heiligdom?
Afbeelding

Foto 4. Het heiligdom, kijkend naar het westen. Boven de ingang van het heiligdom, zon tussen twee cobra’s, keellijst en torus.
Afbeelding

Foto 5. Kijkend naar het zuidoosten, met op de voorgrond het nog overeind staande gedeelte van de pronaos van Laag-Nadura en in de verte links Hoog-Nadura op de heuvel.
Afbeelding

Grondplan en foto in Sauneron Serge, Les Temples Gréco-Romains de l’Oasis de Khargéh, p. 26 en Pl.III, in: Bifao 55, 1955.
http://www.ifao.egnet.net/bifao/55/
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Ptolemaeïsche en Romeinse perioden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron