Karanis - Kom Aushim

Moderator: yuti

Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Aug 17, 2017 2:16 pm

Karanis, hedendaags Kom Aushim, ligt in het noorden van de Fajoem Oase. Opgravers van Karanis waren de universiteit van Michigan en meer recent de Universiteit van Cairo. De Griekse naam betekent “Stad van de Heer”.
De grootse hoeveelheid papyri die hier gevonden zijn dateren uit de tweede en derde eeuw voor Christus. Uit die documenten bleek dat er een ingewikkeld belastingsysteem gehanteerd werd met verschillende tarieven voor productie en huur van gronden, afhankelijk van wie de producent of eigenaar was – tempels en privé-eigendommen bijvoorbeeld. Onder de Romeinen ging veel van het hier geteelde graan naar Rome. Druiven, olijven en dadels dadels eveneens werden gekweekt en een grote hoeveelheid duiven. Naast de belangrijke papyri (o.a. de archieven van Aurelius Isidorus) en ostraca werd er veel huishoudelijk materiaal gevonden.
Karanis was vrij groot, ongeveer 1000 x 750 meter en het aantal inwoners wordt geschat op vierduizend in de tweede eeuw voor Christus. Sommige woningen, allemaal in moddersteen opgetrokken, hadden twee en drie verdiepingen. In drie huizen werd een geldschat gevonden. De stad die zich op een hoogte bevond langs een handelsroute vanaf Memphis, werd verlaten in de vijfde eeuw na Christus, misschien door een geleidelijk verval na een grote epidemie in de tweede helft van de tweede eeuw na Christus; het aantal inwoners daalde toen al met de helft. In de derde eeuw verschijnen meer en meer Christelijke symbolen.
In Karanis zijn twee tempels te vinden. De tempels liggen ongeveer 200 meter van elkaar verwijderd, in vogelvlucht. Voor de datum van de bouw en afmetingen van de tempels heb ik ‘Temples of the Last Pharaohs’ (1999) van Dieter Arnold geraadpleegd. Elders zie ik iets andere afmetingen opduiken, zoals in ‘The Complete Cities of Ancient Egypt’ 2014) van Steven Snape.
De meest zuidelijke tempel werd opgetrokken tijdens de regering van de Romeinse keizer Nero (boven de ingang, aan de binnenkant, bevindt zich een opschrift uit die tijd, zie foto hieronder) en er werden twee belangrijke lokale krokodillengoden vereerd: Pnepheros en Petesuchos. De tempel met vele kleine kamers is 23,6 x 17 meter groot en werd bovenop een ouder Ptolemaeïsch heiligdom gebouwd. Opvallend is de buitenmuur met bossage – afwerkingsbulten (behalve de laagste rijen en rond de ingang). De tempel staat op een platform.
De noordelijke tempel werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd ten tijde van keizers Marcus Aurelius en Lucius Verus. Hier werd de lokale krokodillengod Soknopaios (krokodil met valkenkop) vereerd, samen met andere goden. Deze tempel heeft meer een Egyptische stijl dan de zuidelijke, met twee pylonen met stenen deurlijsten. De kalkstenen tempel zelf meet 18 x 10,6 meter en op de hoeken zijn basissen van kolommen te zien onder de rondstaaf. Onder het altaar bevindt zich een crypte of een orakelkamer. (nota 02/09/17: er zijn twee verborgen kamers, zie mijn bericht hieronder van idem datum) Op een foto hieronder is aan beide zijden van de muur tegenover elkaar een horizontale gleuf te zien, misschien voor een verwijderbare afdekplaat.

Onderstaande foto’s van eind 2010 toen ik op weg naar Hawara, El Lahoen en Meidoem eerst Kom Aushim passeerde en mijn reisgezelschap vroeg of ze zin hadden om de tempels van Karanis te bezoeken. Medereizigers Karl Leemans heeft een selectie foto’s op zijn website Desheret geplaatst: http://www.desheret.org/photogallery/Karanis/index.html
Zie eveneens:
http://www.archbase.com/fayum/greco_karanis.htm
https://sites.lsa.umich.edu/karanis-col ... cavations/
https://lsa.umich.edu/kelsey/research/p ... egypt.html
https://egyptsites.wordpress.com/2009/02/15/kom-ushim/
http://www.touregypt.net/featurestories/karanis.htm
Nog mooie foto’s: http://www.gigalresearch.com/uk/publica ... aranis.php
Bart Van Dooren schreef een interessant artikel over Karanis in de Nieuwsbrief van Egyptologica Vlaanderen van oktober-december 2008 met o.a. als bron het tentoonstellingsboek ‘Karanis: An Egyptian Town in Roman Times’, ed. Elaine K. Gazda, 1983.

Karanis huizen:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Karanis zuidelijke tempel

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Karanis noordelijke tempel:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Taa Seqenenre » Ma Aug 21, 2017 8:00 pm

Philip Arrhidaeus schreef:Onderstaande foto’s van eind 2010 toen ik op weg naar Hawara, El Lahoen en Meidoem eerst Kom Aushim passeerde en mijn reisgezelschap vroeg of ze zin hadden om de tempels van Karanis te bezoeken.

:lol: Mooi geformuleerd :roll: , het zal wel de gids geweest zijn die jullie naar daar bracht. Met wie was je toen mee?

Knappe foto's. Een site waarvan ik nog gehoord heb maar helemaal buiten het normale toeristencircuit.
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor yuti » Di Aug 22, 2017 12:07 pm

Beste Taa Seqenenre
De weg naar Karanis kan je ook vinden via gps, daar heb je geen gids voor nodig. Als je een reis deftig wil plannen vraagt dat wel wat opzoekwerk zoals o.a. het noteren van de coördinaten van de te bezoeken sites. Mijn kompas draait naar alle windstreken en daarom ben ik Philip A. nog steeds dankbaar voor de tijd die hij hier in investeerde. Op die manier gelukte het mij om zaken te zien waar ikzelf nooit zou in gelukken. Dat mag ook eens gezegd.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Aug 24, 2017 12:49 pm

Taa Seqenenre schreef: "... het zal wel de gids geweest zijn die jullie naar daar bracht. Met wie was je toen mee?"

Geen gids of begeleider heeft me de weg naar Karanis getoond, Taa Seqenenre.
Ik had voor ons 11 een bus gehuurd voor de gehele reis en toen bleek dat de chauffeur geen woord Engels sprak. Pech onderweg, maar sympathieke man en de taalbarrière was (meestal) makkelijk op te lossen met een paar Arabische woorden en gebarentaal.
Een grote bus met toeristen valt echter op: terwijl wij op de achtste uitstapdag in Alexandria in de catacombes van Kom el Shuqafa waren had onze chauffeur op de parking bezoek gekregen van de toeristenpolitie en ze hadden hem gevraagd wie de officiële gids was die met ons mee was. (Raar, want we zijn bijvoorbeeld ook naar Tanis geweest - met vooraf geregeld militair konvooi - en dat is zonder problemen hieromtrent verlopen.)
Daar er dus geen Egyptische gids bij ons was - en dat moet eigenlijk voor grotere groepen - hadden ze naar de baas van onze chauffeur gebeld die daarna uit voorzorg een Engelstalige gids met ons meegestuurd heeft op de twee volgende (en onze laatste) uitstapdagen, waaronder de Fajoem. Maar die gids wist Kom Aushim niet liggen. (Anders een vriendelijke jongeman en hij wist daarna wel El Lahoen en Hawara en Meidoem te vinden.)

Yuti schreef: "De weg naar Karanis kan je ook vinden via gps, daar heb je geen gids voor nodig."

Inderdaad. Yuti was er toen ook bij. Ik wist langs welke weg Karanis zich bevond en ik had de coördinaten van Karanis op mijn wandel-gps genoteerd. (Toen - in 2010 - had ik me nog geen gps-stratenplan-map van Egypte kunnen aanschaffen.)
Vanaf die weg van Cairo zag ik - vlak voor de Fajoem - de pijl op mijn gps plots naar links draaien en een zeer korte afstand naar de tempels aanduiden. Ik wist dat ik goed zat. Toch was het even spannend, want vanaf de weg zie je die tempels niet liggen... we moesten eerst te voet een heuvel over, maar vanaf daar lag het oude en indrukwekkende Karanis duidelijk voor ons. Prachtig om mee te maken!

Maar ik heb in Egypte altijd mijn wandel-gps mee gehad... zo hebben we nog zaken gevonden, zoals de piramide bij Edfoe: viewtopic.php?f=6&t=538
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Taa Seqenenre » Vr Aug 25, 2017 3:22 pm

Philip Arrhidaeus schreef:- Geen gids of begeleider heeft me de weg naar Karanis getoond.
- die gids wist Kom Aushim niet liggen.
- in Egypte altijd mijn wandel-gps mee gehad... zo hebben we nog zaken gevonden, zoals de piramide bij Edfoe


Een paar opmerkingen:
Kijk jij niet neer op Egyptische gidsen? Die hebben een serieuze opleiding gehad, evenwaardig met egyptologen. En ze weten serieus wel waar alle sites liggen.
Piramide bij Edoe. Heb je nog sites gevonden uitsluitend te danken aan jouw gps?

Als jij en yuti de waarheid spreken dan is dit dan al de tweede keer dat ik mis geïnformeerd ben over jou Philippe. Maar ik liet me ook vertellen dat jij alles uit de boekjes haalt en zelf weinig weet. Kun je me dan wat meer te vertellen over die krokodillen goden in de tempels van Karanis?
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Aug 25, 2017 5:15 pm

Taa Seqenenre schreef: “Kijk jij niet neer op Egyptische gidsen? Die hebben een serieuze opleiding gehad, evenwaardig met egyptologen. En ze weten serieus wel waar alle sites liggen.”

Neerkijken? Helemaal niet! Hoe kom je daar nu bij? Zeker weten hebben Egyptische (en andere) gidsen een grondige opleiding gevolgd. In welke mate dat gelijk staat aan die van egyptologen zoals jij vernomen hebt en zegt, dat weet ik niet… ik veronderstel dat de accenten elders zullen liggen.
Dat gidsen alle sites weten te vinden, daar twijfel ik niet aan. Die vriendelijke mens die twee dagen met ons mee was in 2010 wist die ene dag gewoon toevallig Kom Aushim niet direct te situeren, dat is het enige wat ik hierboven verteld heb – en dan nog als antwoord op jouw eerdere vraag, anders zou ik er nooit over begonnen zijn.

Taa Seqenenre schreef: “Piramide bij Edoe. Heb je nog sites gevonden uitsluitend te danken aan jouw gps?”

Laag-Nadura in de Kharga Oase schiet me direct te binnen. Had ik geen gps bij me gehad, dan waren we er zo voorbij gereden: viewtopic.php?f=14&t=3373

Taa Seqenenre schreef: “… al de tweede keer dat ik mis geïnformeerd ben over jou.. ”

Zoals ik je al eens zei op het forum denk ik te weten waar jouw – volledig verkeerde - informatie vandaan komt. Geen erg, Taa Seqenenre, toch niet van jou. Gewoon (onredelijke en op nergens gebaseerde) animositeit van een paar personen. Duurt al van 2010. Alhoewel ik daar altijd mijn best voor doe, kun je niet iedereen te vriend houden. Het zij zo.
(Het was toen in 2010 een zeer ontevreden mens die een paar medereizigers beïnvloedde: in Kom el Dikka in Alexandria bijvoorbeeld wilden ze de bus niet uitstappen omdat die site hen niet interesseerde. Ik weet niet of je daar zelf al geweest bent, Taa Seqenenre, maar probeer je dat even voor te stellen: je zit ginder in een bus voor de ingang van Kom el Dikka – ticketje reeds geregeld - en je weigert in te gaan op mijn vriendelijke uitnodiging om de site te bezoeken. Ik heb hen daar nooit iets negatiefs over laten blijken (ieder zijn goesting), maar ik stond eerlijk gezegd compleet perplex van dergelijk gebrek aan interesse.
http://www.sca-egypt.org/eng/SITE_Alexa ... heater.htm )

Taa Seqenenre schreef: “… ik liet me ook vertellen dat jij alles uit de boekjes haalt en zelf weinig weet.”

Dat klopt zeer zeker.
Alles wat ik over het oude Egypte weet (en veel is dat inderdaad niet) heb ik uit boeken en artikels. Vertel me eens beste Taa Seqenenre waar iemand het anders vandaan kan halen?
Iemand die veel slimmer is dan ik zei me ooit: egyptologie is lezen, lezen en nog eens lezen.
Veel blijft daarvan plakken, maar nog veel meer dien ik (opnieuw) op te zoeken.

Taa Seqenenre schreef: : “Kun je me dan wat meer te vertellen over die krokodillen goden in de tempels van Karanis?”

Ik zal het me makkelijk maken en verwijzen naar boeken, maar vertel dat laatste niet verder :-) :

Soknopaios of Suchos heer van het eiland, Sobek als krokodil met valkenkop:
http://www.metmuseum.org/art/collection/search/555607
Sok- of Suchos is een Griekse vorm van de naam Sobek.
Meer informatie in het Lexikon der Ägyptologie, Band V, 1075-1076 waar onder meer staat dat Soknopaios verbonden is met Isis Nephremmis en Isis Nepherses en een functie als orakelgod had.

Pnepheros en Petesuchos:
Voor Petesuchos, zie Lexikon der Ägyptologie IV, 994:
https://books.google.be/books?id=UDyrfg ... te&f=false
Voor Pnepheros, zie Lexikon der Ägyptologie IV, 456:
https://books.google.be/books?id=UDyrfg ... ce&f=false

Foto van ik in het midden met een gps rond mijn nek, samen met onze chauffeur en de gids voor twee dagen, ergens in Cairo, toen enkele van mijn medereizigers me onverwachts vroegen om in een plaatselijk restaurant kosheri te gaan eten omdat ze de gerechten van ons hotel moe waren. We kwamen toen van Heliopolis, Shagarat Miriam viewtopic.php?f=20&t=2512 en het Textile Museum.
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Sep 02, 2017 5:32 pm

Crypte-specialiste Godelieve Van den Broeck was zo vriendelijk me erop te duiden dat er twee verborgen kamers zijn in de noordelijke tempel.
Mijn eerste foto hierboven van een kleine ingang van een crypte of orakelkamer toont wel degelijk die onder het altaar, aan de westelijke zijde ervan.
Maar de verborgen kamer op mijn twee volgende foto’s bevindt zich nog voor het altaar, in de westelijke muur.
Bedankt Godelieve voor de rechtzetting!

HD liet me weten dat er een artikel over Karanis en vooral over de zuidelijke tempel te vinden is in Chronique d’Egypte 10 van juli 1930, p.236.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Karanis - Kom Aushim

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Okt 11, 2017 8:35 pm

Marc De Klerck was zo vriendelijk om me twee referenties door te sturen i.v.m. bovenvermelde tekst van de Romeinse keizer Nero (zie ook mijn foto hierboven) op de latei in de zuidelijke tempel, namelijk in de Chronique d’Egypte 51 van 1976 en 53 van 1978.

Ik heb dat eens opgezocht.
- CdE LI 101 1976 p.216-217 is van Jean Bingen, een boekbespreking over Bernand Etienne, Recueil des inscriptions grecques du Fayoum, Tome I, Leyde, Brill, 1975
- CdE LIII 105 1978 p. 162-163 is van Wilfried Van Rengen, een bespreking van de tekst van Nero, meer bepaald over het wegkappen van diens naam op het linteel
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Ptolemaeïsche en Romeinse perioden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten