huis voor de zielen

Moderator: yuti

huis voor de zielen

Berichtdoor dua nefer anpu » Di Apr 07, 2015 1:54 pm

in graven vonden ze huisjes gemaakt van klei , ze zeggen dat ze voor de zielen zijn van de overledenen . ik vond deze foto .
http://www.touregypt.net/images/touregypt/town4.jpg
Gebruikers-avatar
dua nefer anpu
 
Berichten: 167
Geregistreerd: Di Okt 30, 2012 4:00 pm

Re: huis voor de zielen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Apr 14, 2015 7:24 pm

Deze keramische “ zielenhuizen” of “maisons d’ame” of “soul houses” kwamen vooral voor in Midden- en Opper-Egypte in de Derde Tussenperiode en het Middenrijk.

Flinders Petrie ontdekte heel wat van die voorwerpen in Rifeh (Deir Rifa, bij Assioet) en hij gaf ze de naam “soul houses”.
Petrie Flinders, Gizeh and Rifeh, 1907, Chapter VI en tientallen foto’s:
http://www.etana.org/sites/default/file ... /15112.pdf

Ze kennen hun oorsprong in de stenen offertafels.
Goedkoper te fabriceren versies van de offertafels waren de keramische offerplateaus. De opstaande rand om het water binnen te houden deed het plateau lijken op een afgesloten ruimte, en daaruit volgde de voorstelling van een binnenplaats waar de offers kleiner afgebeeld werden, samen met het huis achter die binnenplaats.

- Offertafel, Louvre AF10226: http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... &langue=fr
- Offerplateau, Brussel E.3180: http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView
- Zielenhuis (zelf noem ik ze graag "offerhuis"), Brussel E.3177: http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView

De zielenhuizen bevonden zich niet in de grafkamer, maar aan de oppervlakte bij de grafschacht van zeer bescheiden tombes, als verbinding tussen levenden en de gestorvenen. Door het overgieten met water werden in het geval van de zielenhuizen niet alleen de miniatuur offers overgedragen, maar ook het afgebeelde wooncomfort.

Kenmerken van zielenhuizen zijn de ommuring, het waterreservoir, een afvoertuit, een hof met offers (al of niet afzonderlijk gemaakt - en er dan op geplaatst) en een portiek met zuilen en kamers.

Men kan de portiek met zuilen vergelijken met bijvoorbeeld die van de tombes van Beni Hassan, ook omdat het om bescheiden tombes gaat waarbij deze zielenhuizen gevonden werden en deze laatste dus een vervanging zouden kunnen zijn van een luxueuzere en duurdere bovenstructuur. Maar het zijn waarschijnlijk eerder zeer vrije voorstellingen van huizen want er zijn soms trappen en verdiepingen aanwezig.

Zielenhuizen zijn te onderscheiden van de houten modellen van huizen omdat die laatste geen “offertafels” zijn. Dit betekent dat dergelijk houten schaalmodel geen interactie verwachtte van de levenden om zijn doel te vervullen.
Alhoewel de link tussen houten model en zielenhuis toch duidelijk is: comfort voor de overledene in het hiernamaals.
Model huis van Meketre, Metropolitian New York 20.3.13: http://www.metmuseum.org/collection/the ... rch/544256

Een verdere link tussen houten modellen en die keramische zielenhuizen zijn de gaatjes die soms bij het waterreservoir van die laatste voorkomen. Waarschijnlijk werden hier twijgjes ingestoken als miniatuurboompjes of struiken.
Zie voor dit laatste ook mijn berichtjes van 20/07/13 (met foto) en 18/09/13 in volgende berichtenreeks: viewtopic.php?f=8&t=549&hilit=krokodillen&start=15

Al die zielenhuizen zijn zeker niet identiek. Er zijn heel veel variaties die allemaal de moeite waard zijn om eens rustig te bekijken.
Brussel E.2283 is een mooi exemplaar. Voor de offergaven zit in de linker doorgang een vrouw op een stoel. Op de eerste verdieping wordt voedsel bereid.
http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView
http://www.globalegyptianmuseum.org/rec ... =322&lan=D

Onderstaande vier voorbeelden op drie foto’s uit het Flinders Petrie Museum in Londen.
UC18410, Rifeh, 32,5 cm, met een stoel onder een overkoepeling, de zuilen zijn weggebroken
UC18401, Elkab, 43 cm, met aparte “behuizing”
Afbeelding

UC10711, Rifeh, 37 cm, belet de malqafs of windvangers bovenaan
Afbeelding

UC18403, Elkab, 37cm, weggebroken dak en zuilen
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Goden, geloof en priesters

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron