Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Moderator: yuti

Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mei 25, 2015 8:06 pm

Funerary cones / cônes funéraires / grafkegels
kwamen hier al eens ter sprake: viewtopic.php?f=30&t=516

Het zijn kegels van klei zijn die bij de ingangen van tombes geplaatst werden, vooral in de Thebaanse regio en in het Nieuwe Rijk. Het breedste uiteinde heeft een stempelafdruk met vermelding van een naam en titel en soms biografische gegevens. Het spits toelopende uiteinde laat toe dit voorwerp in plaaster in een fries boven de tombe ingang te zetten, met het bredere uiteinde blijvend zichtbaar. Mogelijk stelde dit de zonneschijf voor en had dit aldus een connectie met de wedergeboorte.

Maar... is "grafkegel" of "funerary cone" wel een correcte benaming? Voor het voorwerp die er als een kegel uitziet is het dat vanzelfsprekend wel. Er zijn echter identieke stempels te vinden op voorwerpen in klei die niets met een kegel te maken hebben. Wellicht maakten die ook deel uit van de architectuur van de tombe, maar het zijn géén kegels. Interessant zou dus zijn indien er een corpus zou bestaan van die grafstempels die niet op kegels geplaatst zijn, ook ten opzichte van een reconstructie van de onderdelen van tombes, bijvoorbeeld waarvan eenzelfde naam te vinden is op werkelijke kegels.

Onderstaande voorbeeld uit het Jubelparkmuseum van de KMKG te Brussel, E.3992. Het voorwerp in klei meet ongeveer 20 x 15 cm met een hoogte van ongeveer 8 cm. Op beide effen zijdes staan telkens twee stempels, met vier maal een identieke tekst voor zover ik uit kan maken.

Misschien dient het geheel van deze voorwerpen eerder “grafstempels” genoemd worden i.p.v. grafkegels? (Of er zouden ook kegels moeten bestaan zonder stempel?)

Carmentis vermeldt voor dit voorwerp E.3992 “hamer met inscriptie” ?!?
http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6390
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Mei 28, 2015 2:25 pm

MD liet me weten dat er inderdaad grafkegels bestaan zonder stempel. Zo staat o.a. in 'The Dictionary of Ancient Egypt' (1995) van Ian Shaw en Paul Nicholson, p. 105 waar ook verwezen wordt naar de eerste grafkegels uit het Middenrijk.

Evenzo in dit uitstekend artikel welke MDK me doorstuurde - wel in het Spaans:
Vivó Jaume, Notas sobre los conos funerarios egipcios (Funerary Cones, Grabkegel), 2002
http://amigosdelantiguoegipto.com/?p=1490
vrije vertaling: "Tijdens opgravingen in West Thebe, in de begraafplaatsen van het Middenrijk rond de graven van de XI en XII dynastieën, werden ook talrijke objecten gevonden in kegelvorm, maar deze, in tegenstelling tot die uit het Nieuwe Rijk, waren zonder enig opschrift en hadden meestal een groter volume, in sommige gevallen meer dan een halve meter lang.

HD stuurde me deze webpagina over grafkegels door:
http://www.funerarycones.com/
met vermelding (net zoals in het Spaans artikel hierboven) van verschillende vormen:
http://www.funerarycones.com/Forms/Forms.html
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6390
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Berichtdoor yuti » Do Mei 28, 2015 4:14 pm

MD liet me weten dat er inderdaad grafkegels bestaan zonder stempel.

In de opgravingen in Thebe West, in het bijzonder in de begraafplaatsen van het Middenrijk, rond de graven van dynastieën XI en XII, zijn tal van conische voorwerpen gevonden maar in tegenstelling tot die van het Nieuwe Rijk hebben ze geen inscriptie en zijn ze meestal van een groter volume, in sommige gevallen meer dan een halve meter lang zijn.

Overal lees je dat "Funerary cones" enkel in Thebe gevonden werden (18de-19de en 26ste dynastie - nooit in graven, nooit bij koningen)

Maar hoe verklaart men dan Amelia B. Edwards tijdens haar onderzoek in Aboe Simbel (beschreven in In A Thousand Miles up the Nile )
( blz 305 : https://ia801405.us.archive.org/21/item ... 00amel.pdf )

By shoring up the ground, however, they were enabled completely to clear the landing, which was curiously paved with cones of rude pottery like the bottoms of amphora?. These cones, of which we took out some twenty eight or thirty, were not in the least like the celebrated funerary cones found so abundantly at Thebes. They bore no stamp, and were much shorter and more lumpy in shape. Finally, the cones being all removed, we came to a compact and solid floor of baked clay.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Mei 28, 2015 7:13 pm

Het lijkt me voor zover ik het voorlopig begrijp dat grafkegels met stempel in het Nieuwe Rijk hoofdzakelijk ** voorkomen in Thebe en dat grafkegels zonder stempel in het Middenrijk voorkomen in èn buiten Thebe.

Jaume Vivó schrijft dat exemplaren zonder inscripties tot het Middenrijk behoren en gevonden werden in (o.a.) Naga ed Deir, Abydos, Ermant, El Rizeikat, El Tod en Gebelein.
Vivó zet Aboe Simbel niet in deze lijst, maar vermeldt elders dat verhaal van Amelia Edwards ook. Daar gaat het echter eveneens om kegels zonder stempel, zoals jij ook zegt.

** Van kegels met stempel zijn enkele uitzonderingen buiten Thebe:
http://www.funerarycones.com/Geographic ... ution.html )
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6390
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Grafkegels (funerary cones) - of "grafstempels"?

Berichtdoor yuti » Vr Apr 15, 2016 7:00 pm

Volgens “les collections égyptiennes du Muséum Emmanuel Liais - Henri Charles Loffet” verschijnen grafkegels uit Thebe en uit de nabijgelegen regio al tijdens de elfde dynastie. Deze voorwerpen hebben geen inscripties en sommige zijn wel heel groot. Ze worden heel belangrijk in het Nieuwe Rijk. We vinden ze daarna nog tijdens het bewind van Taharka (25ste dynastie), maar onder Psametik I (de eerste heerser van het 26ste dynastie) verdwijnen de kegels volledig uit hun funeraire context.
Zoals al eerder vermeld zien we de grafkegels nooit bij vorsten (of aanhang), enkel bij particulieren. De traditie van de kegel heeft het grondgebied van de Thebaanse regio nooit overschreden wordt weleens beweerd. Toch zijn er uitzonderingen zoals Jaume Vivó terecht schrijft en hierboven nog even aangehaald werd door Philip Arrhidaeus. We zien Nubische exemplaren en monsters opgegraven te Abydos (zonder enige versiering of opschrift). Het gaat vooral om sites die zich aangetrokken voelden door de invloedssfeer van Thebe. Als men er al begrafeniskegels vindt, dan is dat dikwijls in zeer kleine hoeveelheden. Om even te vergelijken met de Thebaanse regio, bij sommige overledenen werden er een driehonderdtal grafkegels gevonden aan de voorkant van het graf en soms zelfs in tien verschillende vormen.

In het aangehaalde museum (http://www.ville-cherbourg.fr/themes/cu ... uel-liais/) vinden we een langwerpig conisch voorwerp uit de 19de dynastie, gebakken in rode klei. De overledene droeg de naam Nefermenoe. Hij bekleedde de functie van schrijver van de tempel van Seth. Drie regels hiërogliefenschrift op de platte kant van de begrafeniskegelgeven geven dat mooi weer: “Geliefd door Osiris, schrijver van de tempel van Seth, Nefermenoe gerechtvaardigd”

AfbeeldingAfbeelding

# 506
Daressy # 244

https://sites.google.com/site/dataonfun ... am-501-520
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Goden, geloof en priesters

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron