Koepels

Moderator: yuti

Koepels

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Jun 17, 2006 11:24 pm

Misschien niet zo gekend, maar koepelvormige structuren bestonden wel degelijk in Egypte.

Ze werden meestal gebouwd met bakstenen die in cirkelvorm trapsgewijs op elkaar gelegd werden tot ze een gewelf vormden.

Vanaf de eerste dynastie werd een koepel gebruikt voor het dak van silo’s (opslagplaatsen van graan) en er werden overspanningen gevonden van 8 meter uit het Nieuwe Rijk. Ook in serdabs of om schachten te bedekken vind men deze bouwmethode terug.

Het binnenste van de kleine piramides bij privé-tombes uit het Nieuwe Rijk werd uitgehold gebouwd door binnenin een ruimte met een koepelvormige structuur open te laten om de druk te verlichten op het tongewelf dat er zich onder bevond.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Mei 04, 2008 1:49 pm

In 'Mastabas et Hypogées d'Ancien Empire, Le problème de la datation' (1989) van Nadine Cherpion p. 86 - 87 en in 'Two enigmatic circular mud brick structures in the Western Field at Giza' (verschenen in 'The Old Kingdom Art and Archaeology, Proceedings of the Conference, Pargue, May 31 - June 4, 2004, Editor Miroslav Bárta) van Stephen R. Phillips
http://www.gizapyramids.org/pdf%20libra ... a_2006.pdf
worden twee mastaba's vermeld met koepels.

In het laatstvernoemde artikel van Phillips worden p. 241 in noot 14, evenals in het werk van Cherpion, de tombes van Seneb en van Neferi vermeld met koepels die niet vrijstaand waren, maar onderdeel uitmaakten van de architectuur van de tombe.

Ik schreef hierboven: "Ook in serdabs of om schachten te bedekken vind men deze bouwmethode terug."

Phillips schrijft in dit verband verder in noot 14: "See also for occurences of domes over shafts at Riqqeh, a dome employing pendentives at Thebes, domes of the Late and Roman Periods, and for Coptic domed roofing."

"... a dome employing pendentives at Thebes ..." ??
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron