Polygonale, gecanneleerde Egyptische pilaren / zuilen

Moderator: yuti

Polygonale, gecanneleerde Egyptische pilaren / zuilen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Aug 05, 2011 7:31 pm

Iemand stuurde me een foto op van twee polygonale, gecanneleerde zuilen, met de naam van Thoetmozis III. Dit deed me onmiddellijk denken aan de Akh Menu in Karnak.

Onderstaande linken naar foto’s van de zuilen in de voornaamste hal van de Zalen van Sokar in de Akh Menu – of Feesthal – van Thoetmozes III te Karnak.

http://www.worldvisitguide.com/salle/ph ... 78471.html

http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karna ... 35es22.jpg

http://www.greatmirror.com/index.cfm?co ... resize=big

Maar … vergissing van mij !
Ik was het Thoetmozes III gedeelte in het Ptah tempeltje van Karnak kompleet vergeten. Wellicht omdat ik deze Ptah tempel dusdanig associeer met latere farao’s.
Maar ook misschien omdat ik bij ieder bezoek daar, en het beklimmen van de trappen om foto’s te kunnen nemen vanaf ‘het dak’ van de tempel, dusdanig gelijktijdig bezig geweest ben met de wachters en hun vraag naar basheesh, dat ik niet eens die polygonale zuilen goed geregistreerd heb. :oops:

Volgens Florence Maruéjol in ‘Thoutmosis III et la corégence avec Hatchepsout’ (2007) p. 235, heeft Thoetmozes III in zijn regeringsjaar 23 een ouder heiligdom vervangen. Het was een reeds vervallen in modderstenen opgetrokken gebouw, met houten zuilen en afgesloten door een houten deur. Shabaka en de Ptolemaeën hebben dan later de toegang naar het tempeltje met de verschillende poorten toegevoegd. Ramses II heeft restauraties aangebracht na de wijzigingen door Echnaton.
Florence Maruéjol schrijft ook dat het toch Amon is die hier de voornaamste godheid is in het Ptah-heiligdom. Er wordt nadruk gelegd dat Ptah hier in het domein van Amon is.

Op het ‘altaar’ op onderstaande foto tussen de zuilen staat volgens Florence Maruéjol over Thoetmosis III dat hij is “aimé d’Amon à la tête de l’Akhmenou”.

Mooie foto van Marc De Klerck:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron