Tribune en Kade in Karnak

Moderator: yuti

Tribune en Kade in Karnak

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Jun 16, 2012 7:41 pm

Dit wordt weer zo’n ‘vakantie-foto’ berichtje, vrees ik. :)
Alle foto’s in dit bericht, januari 2012. (inzoomen browser best op 100%, zeker bij kleinere schermen)

Ik kreeg naast het forum de vraag of het ‘cult terrace’ of ‘tribune’ in mijn berichtje over de tempel van Medamud
( viewtopic.php?f=14&t=1961 foto’s 1, 2, 3 en onderaan de berichtenreeks )
niet een misvatting was en eigenlijk een kade is, omdat een dergelijke constructie ook in Karnak te zien is, en dat het laatste - volgens mijn correspondent - met zekerheid een kade zou zijn.

( Ook in El-Tod is een gelijkaardige constructie te zien:
viewtopic.php?f=14&t=2083 foto’s 1 en 2 )

Nu … in Karnak is de gelijkaardige constructie zeker géén kade, of een aanlegsteiger.
Het is een tribune of een kult-terras. Dat het geen kade was, mag duidelijk zijn door onderstaande uitleg en foto's.
De hellingen ernaast (zie hieronder op foto's 11 en 12) mag ik misschien geen boothellingen noemen omdat ze mogelijk niet dienden om boten/barken op het droge te krijgen, maar eerder om – via een loopplank? - de heilige barken in de rivierbarken te plaatsen (of goederen te laden en te lossen?) …. dus zijn het kades.
(Of werden rivierbarken hier toch op het droge getrokken, om dan daar geladen en gelost te worden?)

Foto 1
Maquette van de tempels in de inkomsthal van Karnak, met vooraan de tribune, de hellingskades in het zuiden van de tribune, en de aanlegkades met trappen in het westen van- en onder de tribune.
De gele pijl duidt aan waar zich hedendaags een brug bevindt waar de toeristen over lopen om het tempelcomplex binnen te gaan.
Afbeelding

Foto 2
De beveiligingspoort aan de ingang, met daarachter de tribune, en vervolgens de doorgang in de eerste pyloon. De lange horizontale rode lijn loopt daar waar het (westelijk) muurtje van de tribune geweest is.
Afbeelding

Foto 3
Vanuit het noorden, zicht op de moderne toegangsbrug en de tribune (uit de Derde Tussenperiode – de twee kleine obelisken van Seti II staan niet op hun oorspronkelijke positie). De trap naar het water is zichtbaar linksonder.
Het platform dat op de maquette op foto 1 vòòr de tribune afgebeeld wordt (dus beneden aansluitend en ten oosten van de tribune), heb ik wel niet gezien ter plaatse, en op de foto is dat ook niet op die manier te zien.
Om de foto’s duidelijker te maken: het rode puntje toont dezelfde steen als op foto 5, ook met een rode stip gemarkeerd.
Terzijde: toen ik de foto’s aan het nemen was, klonk voortdurend een wanhopig en angstig gehuil. De bron ervan is zichtbaar even linksonder de rode stip, en op foto 4.
Afbeelding

Foto 4
Niet onbelangrijk: een kleine tjesem in Karnak.
Een hondje dat er niet in slaagde om de trappen van de kade terug op te klimmen. Even vreesde ik dat ik de enige was die met het beestje inzat, maar toen ik aan het overwegen was om de pup ‘op het droge’ te krijgen, kwam mamahond – samen met broertjes en zusjes – haar verloren telgje naar boven helpen. De vloek van Anubis bezweerd.
Afbeelding

Foto 5
Kijkend naar het noorden, zicht op de kades en het brugje waarover toeristen het Karnak tempelcomplex verlaten.
Hier is ook duidelijk de kademuur te zien, zoals op foto’s 3 en 6, en verder op foto’s 8 en 9.
De rode stip staat op dezelfde steen als die op foto 3.
De gele stip staat op dezelfde steen als die op foto 6.
Afbeelding

Foto 6
Nog steeds kijkend naar het noorden, zicht op een trap naar een kade die liep tussen beide naar elkaar gerichte trappen (de andere trap op foto 3).
De gele stip staat op dezelfde steen als die op foto 5.
Afbeelding

Foto 7
En de steen welke hierboven telkens met een gele stip gemarkeerd werd, bleek een zeer eigenaardige vorm te hebben om deel uit te maken van een trap. Het lijkt op een gedeelte van een kleine zuil. En het leek me ter plaatse of deze werkelijk deel uitmaakte van de trap, dus er niet afzonderlijk op geplaatst was.
Raar. Maar ik denk dat deze gedeeltes wegens de mogelijke wijzigingen tijdens de latere occupatie, een interessante puzzel moeten zijn voor de archeologen … zie ook het nog iets meer naar het noorden gelegen Ptolemaeïsch gedeelte - met de dolfijnen:
viewtopic.php?f=14&t=2760
Afbeelding

Foto 8
Dit is een foto, gericht naar het zuiden, van het meest zuidwestelijk gedeelte voor de grote pyloon van Karnak. De zandstenen muur, met trappen die naar het wateroppervlak leiden.
Als ik het niet verkeerd voor heb, loopt deze muur in rechte lijn met de westelijke muur (voorzijde) van de tribune voor de eerste pyloon.
Afbeelding

Foto 9
Detail van bovenstaande, weer kijkend naar het zuiden.
Afbeelding

Foto 10
Zicht naar het noorden op (v.l.n.r.) de moderne inkombrug, de tribune, en de kade (net achter de waterput en de hierboven reeds vermelde grote zandstenen muur).
Afbeelding

Foto 11
De kade. Het verhoogde middengedeelte is van Taharqa.
Afbeelding

Foto 12
Detail van bovenstaande foto.
Misschien werd het middengedeelte verhoogd om praktische redenen. De andere hellingen voldeden niet? Verhoogde waterstand? Verschil in formaat van boten, m.a.w. het gedeelte dat boven het water uitsteekt?
Afbeelding

Meer informatie, met helemaal onderaan een reconstructieschets:
http://www.cfeetk.cnrs.fr/fichiers/Docu ... Boraik.pdf
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Jun 19, 2012 2:43 pm

Heel die bovenstaande post, om zelf een vraagje te kunnen stellen … ;-)

a
Bovenstaande foto’s zijn van januari 2012, onderstaande van november 2009 en toont de kadehelling van Taharqa (kijkend naar het westen) nog voor het terrein ten westen ervan verder onderzocht werd.
Links en rechts van de kadehelling van Taharqa zijn twee afgeronde stenen te zien. Ter plaatse dacht ik toen op het eerste zicht - de wens zal de vader van de gedachte geweest zijn ;-) - dat ze misschien konden gediend hebben om in die uitsparing koorden te laten geleiden om de boten op te halen of lasten omhoog te trekken. Maar ik zag toen dat de horizontale gleuf onder de hoogte van het oppervlakte van de Taharqa kadehelling liep dus dat het hiervoor niet gediend kan hebben.
Een meerpaal dan? Maar ook dan zou een gleuf voldoende zijn. Dus die ideeën direct geschrapt en vergeten.
Hoogstwaarschijnlijk is het gewoon een torus.
Bovenaan is er een uitsparing voor een toevoeging … het lijkt mij niet op een hergebruikt bovenstuk van een zuil.
Iemand een idee?
Afbeelding

b
De bewuste stenen zijn hier rechts op deze foto heel duidelijk te zien, kijkend naar het noorden:
Afbeelding

c
Een medereiziger had dus ook duidelijk oog voor deze speciale stenen, want hij heeft er toen van eentje een close-up genomen:
Afbeelding

d
Staan er hiërogliefen op deze steen?
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Jef » Zo Aug 26, 2012 12:43 pm

Philip die foto's van de kade met tribune en o.a. de trap ik kan ze niet zo goed plaatsen. Zijn het nieuwe delen die opgegraven zijn, of is e.e.a. meer in het zicht gebracht.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Aug 27, 2012 3:03 pm

Jef schreef:Philip die foto's van de kade met tribune en o.a. de trap ik kan ze niet zo goed plaatsen. Zijn het nieuwe delen die opgegraven zijn, of is e.e.a. meer in het zicht gebracht.


De tribune en de schuine kade was al eerder gekend; de tribune is het gedeelte dat zich recht voor de ingang (tussen de twee pyloongedeeltes) bevindt. Maar die schuine kades zijn verder uitgegraven, en de andere kades die zich dus 'evenwijdig' aan de eerste pyloon bevinden zijn ook in de laatste tijd uitgegraven.

Op het beeld hieronder van het gedeelte van Karnak voor de Eerste Pyloon zie je de rode streep waarlangs de foto's genomen zijn.
Zo ongeveer:
- bij A zijn foto's 8 en 9 genomen
- bij B zijn foto's 2 en 3 / 11 en 12 genomen
- bij C zijn foto's 5 en 6 genomen en ook het Ptolemaeïsche gedeelte, in mijn berichtje viewtopic.php?f=14&t=2760

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Jef » Ma Aug 27, 2012 9:41 pm

Bedankt voor de aanvullende informatie Philip, ik krijg nu een beter beeld van het geheel.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor isisnofret » Ma Okt 22, 2012 8:49 pm

Opmerking bij foto 7 en de trap en trede in papyrusbundelzuil: dit is duidelijk een latere herstelling. Rechts ingewerkt in de muur zie je nog de restanten van de oorspronkelijke treden. De zuiltrommel van de papyrusbundelzuil is ter herstelling heraangewend om de misschiente uitgesleten treden te vervangen.
Foto c van Mark De Klerck laat er ook weinig twijfel over bestaan dat de beide bovenkanten van de helling ook hergebruikte zuilen zijn, waarschijnlijk kapitelen of anders omgekeerde voetstukken. Op foto 12 kan je overigens zien dat de hele constructie van die sleephelling(?) bovenop de oudere helling is aangebracht en dus van latere datum is. De wandmuren van deze construcite suggeren trouwens dat de hellingen llnks en rechts toen afgedekt waren met aarde, want anders hadden die muurtjes geen zin. Ofwel heeft men toen de helling afgedekt met aarde of anders was dat al eerder en heeft men toen een gleuf uitgegraven tot op de vroegere helling om zo de nieuwe te kunnen maken.

schaduw van Isisnofret
isisnofret
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Zo Feb 15, 2009 7:44 pm

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Okt 23, 2012 12:24 am

Schaduw van Isisnofret schreef:
Opmerking bij foto 7 en de trap en trede in papyrusbundelzuil: dit is duidelijk een latere herstelling. Rechts ingewerkt in de muur zie je nog de restanten van de oorspronkelijke treden. De zuiltrommel van de papyrusbundelzuil is ter herstelling heraangewend om de misschiente uitgesleten treden te vervangen.
Daar heb je hoogstwaarschijnlijk volledig gelijk. Mijn bezwaar om dit enkel en alleen als vervanging van een traptrede te zien was, dat een meer passende steen hiervoor in aanmerking had kunnen komen.
En het leek me ook dat de bovenkant van die trommel niet afgesleten was, dus dacht ik dat er eventueel nog iets opgestaan had van mogelijk dezelfde vorm, dus misschien nog een trommel. Ofwel is de trommel van een veel harder gesteente dan de trappen - wat me niet zo leek op 't eerste zicht - ofwel is die trap slechts 'even' meer gebruikt na toevoeging van de trommel, wat ook kan zijn.

Foto c van Mark De Klerck laat er ook weinig twijfel over bestaan dat de beide bovenkanten van de helling ook hergebruikte zuilen zijn, waarschijnlijk kapitelen of anders omgekeerde voetstukken.
Bedoel je de steen welke op foto d groter getoont wordt? Ik herken die vorm niet als een deel van een zuil, noch een kapiteel, noch de onderkant van een zuil. Een voetstuk kan wel, maar van wat? En waarom liggen ze daar, niet passend eigenlijk bij de rest van de constructie? Precies een later gebruik dan de helling zelf.

Op foto 12 kan je overigens zien dat de hele constructie van die sleephelling(?) bovenop de oudere helling is aangebracht en dus van latere datum is.
Dat klopt zeer zeker.

De wandmuren van deze construcite suggeren trouwens dat de hellingen llnks en rechts toen afgedekt waren met aarde, want anders hadden die muurtjes geen zin. Ofwel heeft men toen de helling afgedekt met aarde of anders was dat al eerder en heeft men toen een gleuf uitgegraven tot op de vroegere helling om zo de nieuwe te kunnen maken.
Dat de helling afgedekt werd met aarde, daar heb ik mijn twijfels over omdat ik niet direct het nut ervan inzie. Waarom zou men dat doen? Maar je hebt een punt over het doel van de beide muurtjes, de 'borstweringen'. Ik dacht dat ze ook enkel versierd zijn aan de binnenkant. Of hadden ze als doel de 'koninklijke' helling te onderscheiden van de andere?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor isisnofret » Do Okt 25, 2012 9:22 pm

Op opmerking 1: ik denk dat we hier over een periode van honderden jaren spreken waardoor de oorspronkelijik traptreden sterk verslijten - hetzefde fenomeen zie je oveigens ook bij de andere trappen bijvoorbeeld op foto 9 - en dat in combinatie met de bouwkudige techniek van een steen (telkens met twee treden) ingewerkt in de kademuur te gebruiken en vervolgens een driekwart die er tegenaan is gebouwd. Omdat de slijtage van de zuiltrommel veel minder is, wat perfect kan wegens veel minder langdurig gebruik en de misschien heel lange vaarafgaande periode, kan dat er misschien op duiden dat deze trap toen veel minder gebruikt werd, want overigens suggerert deze onzorgvuldige herstelling al een ondergeschikt belang van deze trap.

Op opmerking 2: toch wel een interessante vraag wat die zuilen dan wel precies zijn (kapitelen dan wel voetstukken) en uit welke periode. Misschien moeten we vergelijkingen zoeken in de Hellenistische periode, wat zou betekenen dat de nieuwe helling van nog later dateert (Romeins?). Ik herken zelf evenmin vergelijkbare stukken, maar dat kan eerder te wijten zijn aan mijngebrek aan kennis... Ze horen in ieder geval bij de nieuwe hellingsfaze, maar als ik de foto's goed bekijk (voor zover zichtbaar) komen zij niet of ternauwernood boven het loopvlak van die helling uit. Dat suggereert dat zij enkel als basissen van iets anders hebben gediend (beelden?) die vastgezet waren in de rechthoekige uithollingen aan de bovenzijde (tenzij dat ook die oorspronkelijk waren en een bevestigingspunt van de kapitelen aan de lateiën?). Heb je weet van dateringen van deze hellingen, want dat zou toch een deel van de vragen kunnen oplossen?

Op opmerking 4: het is geen kwestie van nut dat de hellingen met aarde zijn afgedekt, maar veeleer een kwestie van tijd en verlies van functie. Laat ons niet vergeten dat we hier met een heiligdom te maken hebben dat meer dan duizend jaar in functie is gebleven. Bij minder gebruik krijg je bijna automatisch een aanaarding, door stof dat opwaait of modder die achter blijft. Voor je het weet zie je geen stenen helling meer maar enkel een modderige oever. Bovendien hoeft de nieuwe helling geen sleephelling voor boten te zijn, daarvoor is ze toch wat smal uitgevallen, vooral wat het indraaipunt betreft (een hoek van 90 °) maar kan ze evengoed een helling naar een kade zijn, want het eindpunt lijkt mij tamelijk abrupt, zij het dat de slechte bewaringstoestand dat niet al te duidelijk laat zien. Als de muren enkel versierd waren aan de binnenkant, versterkt dit wel mijn mening dat de andere zijden gewoon onder de aarde lagen. En wat de koninklijke helling betreft, ik dacht dat niet de koning met bark en al te water gelaten werd, maar wel de godenbeelden; of speelt hier weer een s mijn gebrek aan kennis een rol (spaar me niet hoor...).

schaduw van Isisnofret
isisnofret
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Zo Feb 15, 2009 7:44 pm

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Okt 29, 2012 8:49 pm

Opmerking 1 (in verband met de toevoeging van een trommel aan de trappen in het Noordelijk gedeelte van de kades): Zoals ik al zei heb je daar hoogstwaarschijnlijk volledig gelijk in. Die 'hoogstwaarschijnlijk' komt door teveel artikels te lezen. :wink: De trappen waren inderdaad al veel langer in gebruik, en zoals je ook reeds - offline - zei, had men op een gegeven - veel later - moment een stukje steen nodig ter reparatie, en bleek de trommel toevallig van passende afmetingen. Toch een eigenaardige en opvallende reparatie, dus de 'esthetiek' zal dan niet zoveel rol meer gespeeld hebben.

Opmerking 2 (over beide ongeveer halfronde stenen aan de uiteinden van de muren van de helling van Taharqa): Inderdaad, en ik die nogal faraonisch gefocust ben, ben daar aan voorbijgegaan: beide stenen lijken me eerder uit (Ptolemaeïsche of) Romeinse tijd, zonder daar specialist in te zijn.
De hogere helling en de muren zelf zijn van de regering van Taharqa (25 ste dynastie), met usurpatie door Psammetichus I. Van deze laatste zouden hier ergens twee sfinxen geplaatst geweest zijn, maar dit lijken me geen voetstukken (of helften van) voor sfinxen, toch niet uit faraonische tijd (je ziet: ik wordt voorzichtiger :wink: ).
Het lijken mij ook stenen basissen om iets op te plaatsen, of de halfzuilvorm verder te zetten, maar ik heb er nog steeds geen idee van.

Opmerking 4 (over ouderdom en gebruik van de hellingen):
- Taharqa zou een gedeelte van de zuidelijke helling verwerkt hebben in zijn nieuwe helling. Dus het kan zeer goed zijn dat die meest zuidelijke inderdaad gewoon niet meer in gebruik kwam, want ik vroeg me al af waarom die ongelijke verdeling van de breedte van de oorspronkelijke helling. Zal ik je hier weer gelijk moeten geven :wink: dat de hellingen aan beide zijdes van de Taharqa helling overdekt werden? Misschien waren ze even in ongebruik, want feit is dat de Nijl tijdens zijn regering een zeer hoog peil bereikte. Op onderstaande foto heb ik een poging gedaan om aan de hand van de noteringen van de waterstanden op de kopse kant van de tribune, de hoogte weer te geven van het water – gedurende een periode dus – tijdens de regering van Takelot uit de 22ste dynastie, maar dat is moeilijk in te schatten en ik kan er goed een steentje naast zitten. Maar de notering uit het zesde regeringsjaar van Taharqa op diezelfde tribune is een heel stuk hoger (ongeveer vier rijen stenen), met begrijpelijk serieuze gevolgen, dus is misschien daar de reden te vinden voor een hogere helling, aangelegd wanneer daar gelegenheid toe was.
Foto 13:
Afbeelding
Nu weet ik eigenlijk niet van wanneer die oorspronkelijke helling dateert, maar ouder dan Taharqa en niet gelijktijdig, mogen we veronderstellen. De tribune bijvoorbeeld (met latere aanpassingen) dateert uit de Derde Tussenperiode, misschien op een eerdere Ramessidische (de twee obelisken van Seti II werden hier herplaatst).
Vraag is ook waar vroeger - voor de aanleg van de Grote Zuilenzaal en alles in de Grote Voorhof - bij het water gekomen werd? En voor het Opetfeest werd natuurlijk ook gebruik gemaakt van de sfinxenallee tussen Karnak en Luxor.
Ik denk niet de hoogte van het water – naast een mogelijk praktisch probleem – een bepalende factor speelde voor het Opet feest en het Feest van de Vallei.
Maar werden die hellingen werkelijk gebruikt voor het aan boord brengen van de Heilige Bark? Ik heb er geen idee van, misschien was het Koninklijke van de Taharqa helling eerder te zoeken in het halen van water voor ceremoniële doeleinden? Of een combinatie van verschillende activiteiten?
Ik heb bijvoorbeeld geen idee van de wèrkelijke grootte van de Grote Bark waarop de Heilige Bark uit de tempel geladen werd, m.a.w. of het eigenlijk wel te doen was om vanaf deze hellingen een loopplankje te leggen? Ik las ergens: in Ramessidische tijden: 70 meter lang ! ( misschien een slecht voorbeeld: de Nijlboot van Ptolemaeus IV Philopator: viewtopic.php?f=14&t=1646 )
En wat was het doel van het gedeelte tussen de tribune en de hellingen? Hieronder aangegeven met x, waarop duidelijke sporen van diverse latere toevoegingen (dit gebied kende inderdaad ook een Romeinse bewoning):
Foto 14:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Okt 31, 2012 8:24 am

Ik hoop dat ik op onderstaande foto een beetje correct zit met een bark van een kleine 70 meter: de kronen van beide ramskoppen aan beide uiteinden zijn nog net te zien. Indien dit een realistisch beeld geeft, zou het kunnen dat beide platformen, links en rechts van de hellingen, ook gediend hebben als toegang voor de boot?

Een panoramafoto aan de hand van foto's van Marc De Klerck, met een lijn van het silhouet van een hypothetische Grote Rivierbark van Amon.
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Jef » Wo Okt 31, 2012 4:55 pm

Ik denk dat het (de Bark) aardig past zo.
Het spreekt in ieder geval tot de verbeelding dat het zo geweest zou kunnen zijn. Ook technisch gezien klopt het, links en rechts wat hogere paden en in het midden een breed lager pad, dit alles in de vorm van de vorm Bark .
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Re: Tribune en Kade (Karnak)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Aug 08, 2014 6:44 pm

Zo zag de tribune (met de sfinxen) er bijna honderd jaar geleden uit... een foto van Victor de Mestral-Combremont, uit een werk van Gustave Jéquier, L'Architecture et la Decoration dans L'Ancienne Egypte: Les Temples Memphites et Thébains, des origines à la XVIIIe dynastie, uitgegeven bij A. Morancé, Paris 1920, 1 portfolio (10 p., 80 platen), foto's door V. de Mestral-Combremont.

Met dank aan de eigenaars van een selectie van de platen uit deze uitgave om me dit te laten fotograferen en op het forum te plaatsen.

Terzijde: er waren drie dergelijke uitgaven van Jéquier:
- Les Temples Memphites et Thebains, Des Origines a la XVIIIe Dynastie, 1920
- Les Temples Ramessides et Saites de la XIXe à la XXXe dynastie, 1922
- Les Temples Ptolemaiques et Romains, 1924

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron