SLD methode voor datering monumenten: het Osirion uit het MR

Moderator: yuti

SLD methode voor datering monumenten: het Osirion uit het MR

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Dec 29, 2017 6:01 pm

Karl Leemans was zo vriendelijk mij volgende artikel door te sturen:
Liritzis Ioannis & Vafiadou Asimina, Surface luminescence dating of some Egyptian monuments, Journal of Cultural Heritage, 2014

Daarin staat op p. 15 dat onderzoek met deze methode uitwees dat de granieten gedeeltes van het Osirion in Abydos nièt dateren uit de regeringsperiode van Seti I, maar uit het Middenrijk, hoogstwaarschijnlijk tijdens de twaalfde dynastie.

Naast dit onderzoek worden o.a. volgende argumenten opgenoemd voor een vroegere datering van het Osirion: het is lager gelegen dan de nabijgelegen structuren en het heeft een andere architectuur.

Algemeen wordt aangenomen dat Seti I de bouwmeester van Het Osirion was, zo bijvoorbeeld Richard Wilkinson in zijn “Complete Temples” en Barry Kemp in LÄ IV 623.
Julie Masquelier-Loorius is in haar boek ‘Séthi Ier et le début de la XIXe dynastie’ op p. 142 ook van dit oordeel en vermeldt in noot 400: granieten en houten zwaluwstaarten (o.a. Cairo JE 34551) met de naam van Sethi I, die uit het Osirion komen. Zie hiervoor Porter & Moss VI, p.31, “found in position”. http://www.griffith.ox.ac.uk/topbib.HTML

Ik dacht dat de decoratie mogelijk begonnen was onder Seti I en afgewerkt door Merenptah. Is het Osirion een structuur uit het Middenrijk, vernieuwd en uitgebreid door Seti I?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron