Dammen - regenbuien

Moderator: yuti

Dammen - regenbuien

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Mrt 30, 2006 6:37 pm

Voordat de Assouan dam er was, hadden de oude Egyptenaren al gelijkaardige plannen, zij het kleinschaliger :wink:

In Sadd el-Kafar, in de Wadi Gerawi ten zuiden van Helwan ontdekte Georg Schweinfurth in 1885 een dam vanuit de tijd van Snofroe. De afmetingen van de dam worden herleid tot 14 meter hoog op 98 meter aan de basis.

Hoogstwaarschijnlijk was deze constructie bedoeld om in de wadi de occasionele gewelddadige regenval tegen te houden die de nederzettingen op de oostoever bedreigden.

Hoe dringend deze constructie was, getuigt het feit dat de dam - wellicht tijdens de constructie - doormidden gebroken werd door een vernietigende stroom water, zodat heden ten dage enkel de twee uiteinden van de dam nog overblijven en kernmateriaal (zonder stukken van beschermende afdekkingsstenen) van het centrale gedeelte verderop teruggevonden werd.

De overgebleven gedeeltes hebben wel dekstenen, gemaakt van blokken 30x45x80cm op een dergelijke trapvormige manier op elkaar geplaatst èn in een volgens D.Arnold typische hellingsgraad, verwijzend naar late Derde of vroege Vierde dynastische bouwkenmerken.
Die datering werd hem natuurlijk ook een handje toegestoken door teruggevonden potscherven uit deze periode in nabijgelegen overblijfselen van werkmanshutten. :wink:

Nog volgens Dieter Arnold zou deze dam gedurende hevige regenstormen niet minder dan 600.000 kubieke meter water hebben kunnen tegenhouden in een meer van 1 kilometer lang.
(De breedte vertelt hij er natuurlijk weer eens niet bij :) )

Building in Egypt, Dieter Arnold

Der Sadd-el-Kafara, Garbrecht

http://simscience.org/cracks/intermedia ... hist1.html

Indien iemand nog van dergelijke constructies afweet ...
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Nebcheproere tutanchamun » Do Mrt 30, 2006 8:11 pm

Ja, wat de Egyptenaren allemaal al konden, je blijft jezelf toch steeds weer verbazen hé
Gebruikers-avatar
Nebcheproere tutanchamun
 
Berichten: 46
Geregistreerd: Zo Mrt 26, 2006 7:53 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mei 13, 2006 6:48 am

Over de zeer sporadische, maar verschrikkelijk hevige regenval, zelfs in het zuiden van Egypte schreef John Romer (aan de hand van graffiti van inwoners van Deir el-Medineh) dit stukje proza:

"... Toen zagen de grafbouwers roze bliksemflitsen neerslaan uit een massa donkere wolken kilometers verderop naar het zuiden. Het was een onweer, dat op de woestijn neersloeg als de naald van een naaimachine.
Opeens horen de grafbouwers een rommelend geluid, dat van het plateau boven hen komt. Een vloedgolf van schuimend water en stenen stormt langs de helling van de berg van Meretseger naar beneden. De bovenkant van het dal lijkt te verdwijnen, als de lucht plotseling dichttrekt. Vanuit de woestijn komen paarse wolken aangedreven. De storm giert over de Grote Plaats en gevorkte bliksemschichten verlichten het dal als neonlicht. In grote droppen valt de regen naar beneden en komt sissend op de rotsen neer waar de droge stenen het water naar binnen zuigt. De lucht is elektrisch geladen; de grond vertoont barsten. De hoge hellingen boven de Grote Plaats, die reeds van water zijn verzadigd door de stormvloed die er langs is geraasd, veranderen in moddermassa's, die als lava naar het dal beneden stromen. Dan stopt de wolkbreuk even plosteling als ze is begonnen. De regen wordt langs het Nijldal weggeblazen naar het zuiden. Een angstaanjagend licht schijnt op de Grote Plaats, waarin de oeroude rotsen zwaar en vermoeid lijken. Van begin tot eind heeft het onweer slechts en halfuurtje geduurd.
In de vlakte bij de Nijl beneden stroomt het water over de velden op weg naar de rivier. De huizen zijn vol water gelopen en glijden langzaam in elkaar. De leemtichels en specie zijn opgelost en het bouwmateriaal verandert weer in het rivierslib, waaruit het was gemaakt. Daarvoor al waren veel huizen stukgeslagen door de stormvloed, die mensen en dieren meesleurde. De opgezwollen lijken en kadavers drijven over het water in de richting van de rivier. Verscheidene dagen is er geen doorkomen aan voor de boeren en het personeel van de tempel. Tegelijkertijd stroomt het glinsterende water dat rondom de muren van de tempels kabbelt, de graven van de edelen binnen. De inhoud van de graven wordt doordrenkt met water en door elkaar gesmeten, waarna alles begint te rotten. Wanneer de werklieden het tenslotte aandurven om naar de Grote Plaats te gaan, lopen zij door een volledig veranderd landschap. Bovenaan het dal is de rots uitgehold, zodat brokken kalksteen zijn ingestort en door de vloed naar beneden in het dal gesleurd. Keien van ruim drie meter diameter zijn naar beneden gerold en hebben diepe voren in de grond getrokken. De voorraadkamers en hutten van de vroegere nederzetting in het midden van het dal zijn volledig vernietigd en begraven onder een laag van moodder, steen en zand. Later zou men nieuwe bouwen, een stuk lager in het dal. Terwijl zij op de puinhelling stonden, die de stormvloed kort tevoren had nagelaten en die van de rotswand boven naar de bodem van het dal liep, hebben de schrijvers en enkele arbeiders de namen en titels van zichzelf en van hun farao Ramses II op een stuk rots gekrast. Die rotswand had voor de vloed nog volkomen ontoegankelijk hoog boven hun hoofden gelegen. Tien meter onder hun voeten lagen enige oude graven, die indertijd helemaal beneden in het dal waren uitgehakt, maar die nu door een dikke laag puin waren bedekt. Hun muren waren in de meeste gevallen volledig verbrijzeld en met water doordrenkt. Sommige waren voor de helft met rotsen, zand en water gevuld en zouden kort daarna instorten. De zachte kleisteen onder de kalkstenen rotsen zette namelijk eerst uit en viel daarna uiteen, waardoor de prachtige graven in een holte met puin veranderden. In sommige graven bleef het vloedwater honderden jaren staan, omdat het water slechts door verdamping verdween via de breuklijnen die door de rotsen lopen. De eenvoudige graven van de edelen uit de achttiende ynastie, die lager in het dal waren uitgehakt dan die van de farao's, hadden het meeste van deze ramp te lijden. ..."
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Dammen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Sep 18, 2013 4:21 pm

Deze dam in de Wadi Gerawi werd getoond op de tentoonstelling 'Van de Nijl tot Alexandrië: Water-verhalen' in het Mariemont Museum in Morlanwelz viewtopic.php?f=38&t=2901

Volgens de uitleg daar is de 'Sadd el-Kafara' dam inderdaad gevonden door G. Schweinfurth, maar in 1855, en niet in 1885 zoals ik hierboven schreef. Er stond verder dat de dam gebouwd is tussen 2920 en 2545 v.Chr. en mogelijk gebouwd werd om de arbeiders in de nabijgelegen steengroeve van water te voorzien.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Dammen - regenbuien

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Jun 01, 2015 2:58 pm

Over hevige regenbuien - en de gevolgen ervan - in Thebe:
Leblanc Christian, "Thèbes et les pluies torrentielles: à propos de mw n pt.", Memnonia VI, Le Caire, 1995, p. 197-214

Hier af te halen:
http://www.mafto.fr/publications/memnon ... e-mw-n-pt/
(belet de foto uit 1994 van een meertje in Malqatta, ontstaan na hevige regenbuien)
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Dammen - regenbuien

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Mei 17, 2017 6:20 pm

In KMT, A modern Journal of Ancient Egypt, 28 / 1, 2017 ( http://www.kmtjournal.com/ ) staat een artikel van Stephen W. Cross ‘Unnatural features in the Valley of the Kings’, p.51-57 waarin foto’s staan van kleine dammen die dienden om tombes te vrijwaren van instromend water gedurende de sporadische, maar mogelijk zeer hevige regenval in Thebe.

Opvallende opmerking is dat de dam die gebouwd werd om de tombe van Merenptah (KV8) te beschermen, een klein meer veroorzaakte in de wadi er boven… en dat zodoende toch vocht van bovenaf in de tombe kon dringen, met schade als gevolg.
John Romer schreef hierover in “Valley of the Kings” (1981) op p. 98 dat John Gardner Wilkinson (1797-1875) water had zien binnensijpelen in de tombe van Merenptah.

KV20 van Hatsjespoet heeft volgens KMT eveneens een ondoeltreffende dam, boven de ingang. In tegenstelling tot KV34 van Thoetmozes III die drie dammen heeft en gevrijwaard bleef.

In de Westelijke Koningsballei eveneens een dam in de wadi tegenover tombe WV23 van Aye en in de Vallei der Koninginnen zou zich ook een protectieve dam bevinden.

In KMT staan foto’s van de dam boven KV20, boven KV34, in de WV en bij KV8. Verder worden o.a. paden, zitnissen, trappen en schrijnen besproken.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron