Cryptes

Moderator: yuti

Re: Cryptes

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 11, 2011 8:11 pm

Nog een 'crypte'?
Geen idee.

De kapel ten oosten van de koninginnepiramide GI-c (de meest zuidelijke, ten oosten van de piramide van Choefoe) werd tijdens de 21ste – 26ste dynastieën een heiligdom voor Isis, ‘Meesteres van de piramide’.
Het heeft een ontoegankelijke kleine ruimte, volledig afgesloten van de rest van het tempeltje. De desbetreffende ruimte werd tegen de oorspronkelijke funeraire kapel van GI-c aangebouwd.

Het zeer boeiende en gedetailleerde
'Giza au Premier Millenaire. Autour du temple d'Isis dame des pyramides.', door Christiane Zivie-Coche, (Boston: Museum of Fine Arts, 1991)
geeft hier geen volledig sluitend antwoord op.
Vrij af te halen op 'The Giza Archives':
http://gizapyramids.org/code/emuseum.as ... thors_list
Uitleg over deze ruimte op p.184-185.

Het heiligdom werd reeds vermeld tussen de Isis-heiligdommen hier op het forum:
viewtopic.php?f=15&t=804

Tijdens de Neder-Egypte reis 2010 stonden we er met z'n elven naar te kijken ... waarvoor zou dit gediend kunnen hebben?
Geen ingang te bekennen.
De eerste foto vanuit het oosten toont een algemeen zicht op een gedeelte van het Isis-tempeltje,
waarna een foto vanuit het noordoosten genomen, gevolgd door een opname van de afgesloten ruimte.
Op het plannetje uit Porter & Moss III/1 zie je waar de afgesloten ruimte zich situeert.
Op de laatste foto zie je de bodem van de afgesloten ruimte, waar tussen het afval een gedeelte van een beeld ligt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re:

Berichtdoor isisnofret » Di Apr 12, 2011 9:55 pm

Dus, wat volgens 'Van Dale' een 'ondergrondse grafkelder' is, en in een on-line woordenboek van Cambridge 'a room under the floor',

Als je de term bouwkundig bekijkt heeft Van Dale het mis, ook wat onze contreien betreft. Nagenoeg alle cryptes zijn halfondergronds, soms zelfs oorspronkelijk helemaal bovengronds, onder een verhoogd koor gelegen en bedoeld voor de cultus van een heilige overledene. Door latere ophogingen buiten de kerk zijn ze soms meer ondergronds komen te liggen, waardoor zij misschien nu die indruk geven. Evenmin zijn het grafkelders, maar publiek toegankelijke ruimtes waar het gebeente vereerd werd, met een in- en een uitgang. In sommige gevallen zijn er later andere graven bij komen te liggen van andere te vereren personen en na verloop van tijd ook van belangrijke mensen die dicht bij de heiligheid wilden liggen. Dat geeft dan weer aanleiding om ze later als knekelhuizen te gebruiken. Echte grafkelders bestaan uiteraard ook en die worden soms verwarrend genoeg ook cryptes genoemd maar dat is een oneigenlijk gebruik van het woord.
De term van Cambridge woordenboek is dus correcter, omdat het ruimtes zijn die onder een vloer of een loopoppervlak liggen.
Grappig is wel dat veel cryptes eveneens om bouwtechnische redenen zijn ontstaan omdat de helling lager liep aan de oostzijde bij de kerkuitbreiding en men dus een ruimte eronder diende te creeëren om dat bijkomende hoogteverschil op te vangen. Dus net als in Egypte soms restruimtes.
Het is niet de eerste keer dat er verwarring ontstaat door eenzelfde termen te gebruiken voor bouwkundige fenomenen bij ons als bij de Egyptenaren. Niet zo verwonderlijk omdat de (vroegere) ontdekkers meestal van uit de eigen kennis eerst een interpretatie maken en dat pas na verloop van tijd blijkt dat het hier om een heel andere betekenis gaat. :)
isisnofret
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Zo Feb 15, 2009 7:44 pm

Re: Cryptes

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Mrt 02, 2012 5:41 pm

Een ‘oude’ vraag opgelost !

Yuti schreef hierboven op 28/11/06, bij zijn foto uit Edfoe:
In één van de zijkapellen de tempel van Edfoe zag ik een onderstaand luik. Gaat het hier ook om een crypte?

Ik kon hier niet op antwoorden, en forumlid Abusir reageerde:
“ In de tempel van Edfoe bevinden zich een hele reeks cryptes, verspreid over de verschillende verdiepingen van de tempel zoals in Dendara. Het luik in de tempel van Edfoe zou dus wel degelijk de toegang tot een crypte kunnen zijn... De cryptes te Edfoe zijn niet voorzien van reliefs of inscripties. “

Forumbezoekster Godelieve VdB liet me nu weten dat de oplossing te vinden is in het hierboven door Abusir vermelde artikel van Claude Traunecker, ‘Cryptes connues et inconnues des temples tardifs’, Bulletin de la Societé française d’Egyptologie 129 (1994), pp. 21–46.

Hoogstwaarschijnlijk geeft dit luik op de foto toegang tot twee cryptes. Een onder het luik en door middel van een lage gang naar een andere langwerpige crypte die deel uitmaakt van de oostelijke muur. Alle cryptes hebben niches in de zijwanden.

Het zou in het artikel van Traunecker gaan om de toegang in zaal K naar cryptes 1 en 2.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Vorige

Terug naar Architectuur

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron