Twee ringen in het Louvre

Moderator: yuti

Twee ringen in het Louvre

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Dec 01, 2017 12:33 pm

In het Louvre zijn deze twee ringen van ongeveer 2 cm diameter te zien in een etalage met andere Ramessidische voorwerpen. Maar zijn beide voorwerpen met zekerheid zo te dateren?

Op de “bague aux canards”, Louvre Paris E 11607 staat volgens het museumbordje de naam van Ramses IV.
Ik veronderstel dat die naam op de onderzijde van de eend(jes) staat. Die moet dan wel slechts enkele millimeter groot zijn. Weet iemand meer over deze ring dan op de website van het Louvre vermeld wordt?
http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... tice=17648

Op de “bague aux chevaux”, Louvre Paris N 728 wordt geen naam vermeld. Maar de ring wordt dikwijls toegekend aan Ramses II omdat er twee paarden op te zien zijn die zouden staan voor “Overwinning in Thebe” en “Moet is tevreden” van Ramses II, vernoemd in de Strijd bij Kadesh (zie bijv. Miriam Lichtheim, Ancient Egyptian Literature, The New Kingdom, p.70).
http://cartelfr.louvre.fr/cartelfr/visi ... tice=17639
De ring werd in 1827 door Pasha Mohammed Ali geschonken aan Koning Charles X. Op de website van het Louvre is te lezen hoe de ring tijdens de Franse revolutie in 1830 gestolen werd – en teruggevonden.
http://www.louvre.fr/oeuvre-notices/bague-aux-chevaux
Wel goed gevonden, die link tussen de twee paarden op de ring en die van Ramses II, maar of dat werkelijk zo is? En wat is die ovalen opstand met opening net voor de paarden? Het lijkt wel de bak van een strijdwagen, maar dan omgekeerd opgesteld tegenover beide paarden.

En zijn dit ringen voor heren of voor dames? Een buitendiameter van 2 en 2,2 cm van dergelijke dikke ringen laat een heel wat kleinere binnendiameter vermoeden.
Websitewinkel Bol geeft voor binnendiameter van ringen als kindermaten 14,5 tot 15,75 cm, voor dames 16 tot 19,75 cm en voor heren 20,25 tot 24 cm. Maar we zijn heden ten dage gemiddeld wat groter en forser misschien dan de oude Egyptische elite.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6390
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Kunst

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron