Mica

Moderator: yuti

Mica

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jun 13, 2010 11:57 am

In tegenstelling tot mijn beide medebezoekers aan de KMKG te Brussel, wist ik niet goed wat mica eigenlijk is. Dus even opgezocht, want ik kende de naam vooral van de venstertjes in een kolenkachel, en ik associeerde mica ook met kunststof.

Mica is een mineraal.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mica

De kleuren kunnen verschillen van transparant, over roze of lichtpurper naar geel, bruin en donkerbruin of zwart. Het laat zich makkelijk opsplitsen in dunne doorzichtige vlakken.

Volgens ‘Ancient Egyptian Materials and Technology’ p.45 komt mica voor bij Rod Um el-Farag en in de omgeving van Gebel Sikait in de Oostelijke Woestijn, en misschien ook bij de Wadi el-Hudi, ten ZO van Aswan … maar niets is zeker of deze plaatsen voor mica geëxploiteerd werden in faraonische tijden.

Niettegenstaande mica al sinds de Predynastische Periode gebruikt werd voor kralen en spiegels, is het meer te vinden tijdens de Kerma periode 1750 -1500 v.Chr. in Opper-Nubië.

Onderstaande voorbeelden in de KMKG van ongeveer 5 cm groot. Beetje moeilijk om een goeie foto van te nemen wegens de weerkaatsing van het glas van de vitrine.

Bij de voorwerpen staat een bordje ( kom je niet overal tegen in de Egyptische afdeling ! ) :
E 7399 – 7404 Versieringen in mica voor een lederen muts – Nubië

Hier zie je ze een stuk beter dan op mijn foto’s:
http://www.globalegyptianmuseum.org/rec ... 1273&lan=D
Ze zijn dus afkomstig uit de opgravingen van George Reisner in 1913-1916, zijn aangetroffen rond het hoofd van een overledene en zouden een apotropaeïsche betekenis hebben.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Kunst

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron