voedsel en alcohol

Moderator: yuti

voedsel en alcohol

Berichtdoor dua nefer anpu » Di Nov 06, 2012 8:07 pm

mmm dadels en vijgen, zo lekker !
Maar wat aten ze vroeger nog? :)
Gebruikers-avatar
dua nefer anpu
 
Berichten: 167
Geregistreerd: Di Okt 30, 2012 4:00 pm

Re: voedsel en alcohol

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Nov 07, 2012 1:05 pm

Ik denk dat je een groot onderscheid kunt maken tussen het menu van het gewone volk en van de elite.
Voor het gewone volk waren brood en uien naar het schijnt het belangrijkste op tafel. En een visje halen uit de Nijl zal ook wal gekund hebben.

Ik vraag me af of ze al 'fuul' maakten? Bonen, het hoofdbestanddeel, waren gekend in het oude Egypte, en niettegenstaande deze voorkomen in offerlijsten, weet ik van geen oud recept.

Een modern recept is hier te vinden:
http://www.leerwiki.nl/De_Egyptische_ke ... l_Midammes

Het mooiste boek welke ik persoonlijk ken over voedsel in het oude Egypte is 'Pain, bière et toutes bonnes choses... L'alimentation dans l'Egypte ancienne' van Madeleine Peters-Destéract.
Hierin wordt p.275 een recept weergegeven van 'fouliya' waarvan Madeleine Peters-Destéract zegt dat het eigenlijk van Tunesische oorsprong is, maar dat het ook in het oude Egypte ZOU kunnen voorgekomen hebben, ook omdat alle ingredienten er bekend waren.
http://hebdo.ahram.org.eg/Archive/2001/1/17/Lois0.htm

Ik vermoed dat tuinbonen mogen gebruikt worden?
En ze zullen in bepaalde streken wel iets voorzichtiger geweest zijn met het slachten van lammeren, vermoed ik. ;-)
En indien iets niet klopt met mijn vertaling, graag een verbetering.

Fouliya door Inès Al-Chérif:
Voor 5 personen:
1 kg groene bonen
500 g lamschenkel
een koffielepel zout
een koffielepel peper
een gehakte ui
5 teentjes geplette knoflook
anderhalve eetlepel boter of margarine
een eetlepel droge koriander of twee eetlepels gehakte groene koriander
Bereiding:
Bonen wassen en de draden aan de zijkanten verwijderen.
Elke boon in tweeën snijden en laten weken in licht gezouten water.
Het vlees in water koken tot het middelgaar is, met toevoeging van zout, peper en gehakte ui.
Bak de knoflook en koriander in de boter.
De bonen laten uitlekken en toevoegen bij de knoflook en de koriander, alles gedurende 10 minuten omroeren.
De lamschenkel samen met het kookvocht toevoegen, zodat het vocht de bonen bedekt.
Langzaam tot kookpunt brengen, vuur minderen en alles laten sudderen.
Warm serveren.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6379
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: voedsel en alcohol

Berichtdoor dua nefer anpu » Wo Nov 07, 2012 2:12 pm

mmm moet ik eens proberen, ik krijg er nu al honger van :wink:

wat aten ze nog vroeger :?:
Gebruikers-avatar
dua nefer anpu
 
Berichten: 167
Geregistreerd: Di Okt 30, 2012 4:00 pm

Re: voedsel en alcohol

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Nov 08, 2012 3:17 pm

dua nefer anpu schreef:wat aten ze nog vroeger :?:

Zo voor het vuistje weg ( kleine woordspeling ;- ):
wanneer we geen rekening houden met rang en stand: bier, wijn, verschillende soorten broden, melk, kaas, eieren, veel vis, vlees – van vee, maar ook wild, bijvoorbeeld vogels - uien, sla, prei, watermeloenen, komkommers, look, bonen, erwten, druiven, vijgen, dadels, niet te vergeten merg van papyrusriet en mogelijk ook lotusstengels, want Herodotus schrijft (II, 92, in een vertaling door Dr. Onno Damsté) over waterlelies:
“ Deze maaien ze af en drogen ze in de zon en vervolgens stampen ze het vruchtbeginsel, dat lijkt op dat van de papaver, en maken daarvan broden door ze te bakken in het vuur. Ook de wortel van die lotus is eetbaar en enigszins zoetachtig; hij is rond en heeft de grootte van een appel.”
viewtopic.php?f=15&t=698
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6379
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Het dagelijkse leven

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron