Chirurgische instrumenten

Moderator: yuti

Chirurgische instrumenten

Berichtdoor yuti » Za Mrt 15, 2014 1:05 pm

Michèle Broze schrijft in :
http://www.egyptologica-vlaanderen.be/s ... .htm#broze
“De chirurgie van de oude Egyptenaren is vooral gekend dankzij de papyrus Edwin Smith, die ongeveer dateert van 1600 v.Chr. Maar dit document geeft ons, zoals de andere medische papyri, weinig informatie over de instrumenten, die gebruikt werden tijdens de operaties. Deze leemte verklaart het enthousiasme waarmee het bekende reliëf van de chirurgische instrumenten in de literatuur geciteerd wordt.”

En dit enthousiasme zie je in de vele verwijzingen in de literatuur naar de tempel van Kom Ombo. En toch….
Zijn deze instrumenten op de wand wel allemaal chirurgisch/medisch en verwijzen ze ook allemaal ook naar de Egyptische oudheid?
Kijken we bijvoorbeeld naar de toediening van medicijnen. In het oude Egypte gebeurde dit op basis van volume en niet op basis van gewicht. Waarom die weegschaal op de wand?
Het tafereel stamt uit de 2de eeuw na Christus. De Romeinse periode dus. De vraag is dan ook, zie je hier allemaal oude Egyptische instrumenten en is
de grens tussen medisch en huishoudelijk gebruik hier duidelijk herkenbaar?
Buiten de tempel van Moet en het graf van Ankhmahor is onze kennis hierover heel summier.

(graf van Ankmahor)
viewtopic.php?t=883

http://www.egyptology.mq.edu.au/Reports%209.htm

Op een scene op de buitenste wand van de tempel van Kom Ombo offert een geknielde Marcus Aurelius(?) zalf vóór de goden.
Vóór de twee goden uit de triade van Kom Ombo (Haroeris (=Horus de Oude) en Tasenet Neferet z'n echtgenote) staat een medisch kabinet en een waterbekken opgesteld.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: chirurgische instrumenten

Berichtdoor Rozette » Za Mrt 15, 2014 8:48 pm

yuti,

Boek over de geschiedenis van de geneeskunde in het oude Egypte, chirurgie in het oude Egypte en Egyptische chirurgische instrumenten bewaard in het Louvre museum,
zie :

JEAN R.-A.

La Chirurgie en Égypte ancienne. A propos des instruments médico-chirurgicaux métalliques égyptiens conservés au Musée du Louvre
Éditions Cybele, Paris, 2012Tandheelhunde in het oude Egypt

L'ART DENTAIRE EN EGYPTE ANTIQUE
Pauline Ledent
Préface du Docteur Xavier Riaud
Médecine à travers les siècles
ANTIQUITÉ, PRÉHISTOIRE HISTOIRE SANTÉ, MÉDECINE MAGHREB, MOYEN ORIENT Egypte

Les médecins égyptiens sont considérés comme les précurseurs de la médecine occidentale, bien avant Hippocrate. A partir de papyri égyptiens d'origine, d'études archéologiques très poussées, l'auteur nous emmène dans un voyage initiatique à la rencontre de la médecine et de la dentisterie. Passionnée d'égyptologie et d'histoire de l'art dentaire, Pauline Ledent a obtenu le prix George Villain d'histoire de l'art dentaire 2013.
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Re: chirurgische instrumenten

Berichtdoor yuti » Za Mrt 15, 2014 11:42 pm

Rozette,
Bedankt voor die verwijzing. Lijkt me heel interessant.
Wat ik duidelijk wilde stellen is dat er erge twijfels bestaan omtrent die voorwerpen uit dat medisch kabinet. Het tafereel komt uit de 2de eeuw na Christus. In hoeverre heeft de Romeinse/Griekse medische invloed verandering gebracht in het Oude Egypte? Gaat het hier ook wel allemaal om chirurgische voorwerpen of werden er sommige voorwerpen in een totaal andere context gebruikt (mummificering, de ritus van de doden... ). Zitten er bovendien nog andere (gebruiks-)voorwerpen tussen?
De teksten helemaal boven het waterbekken (een opsomming van de steden tot aan de Delta) noch de teksten boven dat bekken (de genezende werking van de Nijloverstroming op het beschadigd land) verwijzen naar die instrumenten. Er staat bij mijn weten nergens een gebruiksaanwijzing vermeld.
In het graf van Ankmahor zie je een besnijdenis en that's it. De tempel van Moet geeft overigens ook weinig duidelijkheid.
Men weet dat het medisch niveau in Egypte op een hoog peil stond (papyrus E. Smith…). Men heeft weet van een geopende schedel van een prinses en er zijn nog wel meer zaken te vinden.
Men heeft voorwerpen gevonden die in een context moeten worden plaatsen. Maar de vraag is of men zomaar kan en mag verwijzen naar dat tafereel uit Kom Ombo om de chirurgische ingrepen uit het Oude Egypte te duiden.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: chirurgische instrumenten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mrt 22, 2014 9:25 pm

Volgens het Lexikon III (1980) p. 166 in een artikel van A.T.Sandison zijn de instrumenten die vernoemd worden in medische papyri: drie verschillende messen (Xpt, ds, SAs), swt-riet, een vuurstok of vuurboor, het brandijzer (sAHmm behandeling), en een chrirurgische tang (hnwH).

Hierbij wordt verwezen naar Papyus Ebers 92,106,109 en naar Papyrus Edwin Smith, case 39 voor de vuurstok (ik heb hier de Franse vertalingen daarvan in 'Les Papyrus Médicaux de l'Egypte Pharaonique' van Thierry Bardinet. Bijvoorbeeld Smith, 39: ... un abcès a tête rompue dans la poitrine ... een mal que je peux traiter avec le cautère ... u moet de abcessen branden die zich op de borst bevinden ...)

Sandison zegt verder dat er behandelingen bestonden waarvan sporen gevonden zijn, zoals schedelboringen en tandheelkunde, maar ook in verloskunde, maar waarvan de gebruikte instrumenten niet geïdentificeerd zijn.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Chirurgische instrumenten

Berichtdoor yuti » Zo Apr 24, 2016 5:18 pm

Verschillenden medische instrumenten uit het Alwady Algadid (Kharga) museum.
Romeinse tijd (30 v.Chr. - 640 n.Chr.)
Dush - Labkha - Ghueita - Hibis (Kharga).
Museum Alwady Algadid (Kharga)

Afbeelding
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Chirurgische instrumenten

Berichtdoor gaspard » Wo Apr 27, 2016 1:43 pm

Wanneer ik die instrumenten zie dan begrijp ik waarom de Egyptenaren niet oud werden :lol:
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am


Terug naar Het dagelijkse leven

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast