Politie - de Medjay

Moderator: yuti

Politie - de Medjay

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Mrt 29, 2007 8:15 pm

Ik krijg de indruk dat er in het oude Egypte geen echte politiemacht was die instond voor de bescherming van de gewone burger.

De burger die zich onterecht behandeld voelde diende een rechtspraak aan te gaan tegen diegene waarvan hij dacht dat die hem misdaan had. Hij kon zich niet onmiddellijk wenden tot een politiemacht.

De ambtenaren of aangestelden die een vergelijkbare taak hadden met een politiemacht zoals wij die nu kennen, dienden eigenlijk meer het belang van de farao.

Ofwel moesten ze de grenzen of mijnen of eigendommen bewaken (zoals ook de harem van de farao) ofwel werden ze als bestraffende maatregel gebruikt tegen het ontduiken van belasting.

Er bestond ook een lijfwacht van de koning, maar deze kunnen misschien gerangschikt worden onder militaire krachten.

Het ging hier dus vooral om mogelijke misdaden tegenover de farao of de staat.

De bekendste ‘politiemacht’ zijn de Medjay. (Medjai)
Deze mensen die in origine in de oostelijke woestijn van Nubië leefden en vroeger waarschijnlijk nog tegen de inwoners van Kemet gevochten hadden, kregen in het Nieuwe Rijk een rol in het beschermen van land en goed.
Langzamerhand werden bij de Medjay ook mensen van Egyptische geboorte ingelijfd, maar de aanduiding bleef.

Voor de bewaking van de Koningsvallei en alle zaken die te maken hadden met Deir el-Medina waren er normaal achttien, maar in onrustige tijden werden hier mensen aan toegevoegd. De Medjay leefden niet in het dorp zoals de ‘wachters van de tombe’ die waakten over het materiaal welke gebruikt werd bij het uithakken en versieren van de koninklijke tombes.
De chef van deze Medjay van de Westelijke Oever had ook een plaats in de rechtbanken die beslisten over het recht en onrecht die burgers ondergingen en veroorzaakten.

Ik vermoed dat, indien dezelfde Medjay zo lang verbonden werden met de betrekkelijk kleine populatie van Deir el-Medina, de mensen van het dorp misschien af en toe eens – op officieuze wijze – beroep deden op het oordeel, of de hulp inriepen van een Medjay.

Zo waren zij misschien de uitzondering op de regel dat het controleapparaat van de staat enkel in dienst stond van de farao en het land.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Rozette » Wo Apr 04, 2007 9:49 am

Quote Philip : Ofwel moesten ze de grenzen of mijnen of eigendommen bewaken


Stèle uit de regeringsjaren van Tutankhamun afkomstig uit de streek van Kurkur Oase, met een opmerkelijke verwijzing naar een niet bij naam genoemde Medjay die een berisping krijgt van zijn overste (the deputy commander of Wawat, Penniut ) omdat hij zich niet had aangemeld om zijn ronde te doen op de Western Wall.

Darnell, John Coleman
A Stela of the Reign of Tutankhamun from the Region of Kurkur Oasis
S. 73-91, Taf. 2-8
Publication of a sandstone stela of the reign of Tutankhamun from the Sinn el-Kaddab escarpment, in the region of Kurkur Oasis. The lunette depicts Tutankhamun, his cartouches intact, thurifying before Khnum. The bottom of the stela depicts the deputy commander of Wawat, Penniut (previously known from a depiction in the tomb of Huy during an earlier stage of his career), lecturing a Medjoy patrolman. Nine of the thirteen vertical columns of text in the second register contain a remarkable exchange between Penniut and the unnamed Medjoy, in good Late Egyptian. Penniut accuses the Medjoy of not reporting for duty on the Western Wall, and quotes a threatening admonition attributed to the Viceroy Huy himself. The Medjoy responds by complaining of the four itr.w of distance he must patrol each day, "five times going up (the plateau) and five times going down"; he concludes by asking that he not be replaced. In addition to much of grammatical and lexical interest, the stela offers an interesting glimpse of the organization of military patrols on the southwestern border of the pharaonic state during the late Eighteenth Dynasty.
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Berichtdoor yuti » Do Apr 05, 2007 9:55 pm

Ik had altijd gedacht dat de Medjay behoorde tot de Nubische troepen en steeds te vinden was in de voorste linies van het leger (man tot man gevechten). Zij werd pas staatspolitie in de rustigere tijden na de inval van de Hyksos. Maar zelfs dan nog werden uit hun rangen
mensen gerecruteerd en opgenomen in de garnizoenen en bewaking van de grensgebieden. Of heb ik het verkeerd voor?
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Berichtdoor Marianne » Vr Apr 06, 2007 4:13 pm

".. De etnische huurlingen afkomstig uit de streek van de Medjai, bij de 2de cataract van de Nijl, vormden een belangrijk onderdeel van het leger van Mentoehotep in de 11de dyn en waren ook tijdens de 12de dyn als keurtroepen erg gewild. Nadien bleef de aanduiding "Medjai" voortbestaan als de naam voor een speciaal politiekorps dat vaak in dienst stond van de tempels. "

De wereld van de Egyptenaren
De vreemdeling - Edda Bresciani


Marianne
Marianne
 
Berichten: 73
Geregistreerd: Za Feb 03, 2007 11:34 am

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 09, 2007 5:53 pm

Was Mahu (tombe 9 Tell el-Amarna) geen Medjay?

http://www.amarnaproject.com/pages/amar ... ndex.shtml
(ong. midden van de pagina)

In verband met Deir el-Medina en de rol van de politiemacht zat ik te denken:
de omwalling rond het dorp (zeker oorspronkelijk) was waarschijnlijk eerder bestemd om de bewoners (en de inhoud van hun zakken) te controleren bij het in- en uitkomen van hun thuis, dan voor de werkelijke bescherming van de inwoners.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Politie - de Medjay

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jun 07, 2015 7:05 pm

In tegenstelling tot het leger, denk ik niet dat je over de politie in het oude Egypte kunt spreken van een nationale, door de regering gestuurde macht. Misschien benaderen de Medjay dit, maar anders werd de bevelstructuur eerder regionaal bepaald.

Guillemette Andreu noemt in het Lexikon der Ägyptologie (1982, Band IV, 1068-1071) enkele politiemachten of benamingen van politiemannen zoals ze voorkomen in teksten of op monumenten. Hieronder een kort overzicht.

sA-pr (sa-per): strafuitvoerder in dienst van justitie tijdens het Oude Rijk. In het Middenrijk vermeld als veiligheidsfunctionaris bij de mijnexpedities.

wrSy (wersji): term vanaf het Oude Rijk tot de Ptolemaeïsche periode voor schildwacht, iemand die op uitkijk staat.

Imy-r SnT (imy-r sjenetj): tijdens de Eerste Tussenperiode ziet hij toe op de goeie orde in de steden en dorpen. In het Middenrijk een politiechef die tussenkomt in arrestaties, overhoringen en rechtuitspraken.

Imy-r Sna (imy-r sjena): vanaf het Middenrijk tot het begin van de Late Periode: chef van de waterpolitie – rivier en zeeën.

nww (newew): vinden hun origine in bedoeïenenstammen, patrouilleren met honden de woestijnen, jagen er op wild, prospecteren steengroeven en mijnen. Ze werken vanaf het Nieuwe Rijk nog soms samen met de mDAw (Medjay), maar worden nu ingezet voor de bevoorrading van de tempels met wild vanuit de woestijnen.

mnyw Tsmw (menioe tjesenoe): eveneens vergezeld van honden hebben ze in het Middenrijk een vergelijkbare rol met de nww, ook in de woestijn van Nubië. Komen echter voort uit de centrale organisatie van de regering, in tegenstelling tot de mww.

pHrt (pecheret): patrouille van de grenzen in het Middenrijk.

mDAw (medjay): vanaf het Nieuwe Rijk een meer militair georganiseerde macht die bijna alle politietaken op zich neemt.

saSA (sasha): ordedienst in het paleis en de harem tijdens het Nieuwe Rijk.

mSkb (mesjkeb): toezichter in het Nieuwe Rijk op het goed verloop van het innen van de overheidstaksen.

skt (seket): militaire politie in het Nieuwe Rijk.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Het dagelijkse leven

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast