Elkab kan ook uw steun best gebruiken.

Ook: Nubië - latere periode

Moderator: yuti

Elkab kan ook uw steun best gebruiken.

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Dec 09, 2014 8:26 pm

Français: viewtopic.php?f=20&t=3367
English: viewtopic.php?f=20&t=3365

Een Egyptische archeologische site kan niet rijker aan geschiedenis zijn dan Elkab. Reeds vanaf prehistorische tijd verbleven hier mensen, en de stad heeft de hele faraonische geschiedenis aan zich voorbij zien gaan tot wanneer Romeinse Keizers over het land heersten: van 7000 v. Chr. tot enkele eeuwen in onze tijdsrekening.

Elkab is het oude Necheb, gelegen in het zuiden van Egypte - tussen Luxor en Aswan. De belangrijkheid van Necheb wordt aangetoond doordat de plaatselijke giergodin Nechbet, samen met de cobragodin Wadjit de beschermgodinnen van de farao’s werden, afgebeeld op het voorhoofd van de koningen.

Belgische missies zijn in Elkab aan het werk sinds Jean Capart in 1937 tot op heden met Dirk Huyge.
Alleen al binnen de grote ommuring zijn tal van ontdekkingen gebeurd, terwijl men nog maar een fractie van dit gebied (meer dan 300.000 m²) heeft kunnen onderzoeken. Rond 1970 onderzocht Pierre Vermeersch een paleolithische cultuur die nu wereldwijd bekend staat als het Elkabiaan. Eind jaren zeventig ontdekte Stan Hendrickx een begraafplaats uit het einde van de prehistorische tijd. Niet ver daarvandaan werd een Ptolemaeïsch-Romeinse nederzetting blootgelegd. In 2009 en 2010 werd door het team van Dirk Huyge een stad uit het Oude Rijk opgegraven.

De lijst is te lang om hier op te noemen, en Elkab op zijn geheel is nog veel meer dan dit. Hieronder (slechts) enkele foto’s die de veelzijdigheid aan getuigenissen uit het verleden en de rijkdom van de site aantonen.

Rijk aan geschiedenis betekent echter niet rijk aan middelen voor het onderzoek. In het verleden dreigden de opgravingen al eens niet door te gaan wegens financiële beperkingen. Dit zou niet mogen zijn, want Elkab is een enorme bron van nog onontdekte parels voor de wetenschap. De gehele archeologische site van Elkab beslaat zo’n 16 km². Werk voor de boeg dus voor archeologen en egyptologen.

Hierbij een oproep aan alle mensen, verenigingen en instituten die het Oude Egypte een warm hart toedragen: verzeker verder onderzoek van deze unieke archeologische site door uw financiële steun – groot of klein.

Gelieve deze boodschap te verspreiden onder belangstellenden.
Philippe Gossaert, december 2014.

..............................................................................

Contactgegevens van Dr. Dirk Huyge, directeur van de Belgische archeologische missie voor Elkab, en curator Prehistorisch en Vroegdynastisch Egypte van het Jubelparkmuseum, op de webpagina van het Jubelparkmuseum van de KMKG te Brussel:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/elkab-urbani ... -2600-vchr

Artikels met bibliografie over Elkab…
- Limme Luc, Elkab, 1937-2007: seventy years of Belgian archaeological research, British Museum Studies in Ancient Egypt and Sudan 9 (2008): 15–50
http://www.britishmuseum.org/pdf/Limme.pdf
- Huyge Dirk, Limme Luc, Elkab na Capart: Van prehistorische kampeerplaats tot Grieks-Romeinse nederzetting, in Ceci n’est pas une pyramide… , Een eeuw Belgisch archeologisch onderzoek in Egypte, Peeters Leuven, 2012
http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/f ... 012_nl.pdf

Dirk Huyge en Isabelle Therasse van de KMKG overzien het landschap en de vele open tombes vanaf de top van de rotsnecropool van Elkab.
Afbeelding

De mastaba (ong. 20 x 10 m) van een bijzondere hoogwaardigheidsbekleder uit de 3de dynastie, helemaal op de top van de rotsnecropool van Elkab. Op de foto is de lier zichtbaar die nodig was om de 25 meter diepe schacht te ontruimen.
(Huyge Dirk, An Enigmatic Third Dynasty Mastaba at Elkab, Egyptian Archaeology. The Bulletin of the Egypt Exploration Society 22, 2003, p. 29-30)
Afbeelding

Zicht op de grote ommuring (590 x 520 m) van Elkab, gezien vanaf de top van de rotsnecropool.
(Hendrickx Stan, Huyge Dirk, Newton Claire, The Walls of Elkab, in Bietak M., Czerny E., Forstner-Müller I. (eds.): Cities and Urbanism in Ancient Egypt, Wien 2010, p.145-169)
Afbeelding

Afbeelding

Een intacte tombe uit de 18de dynastie, ontdekt door Stan Hendrickx en in 1996 onderzocht door een team van Luc Limme, Eugène Warmenbol en Ingrid De Strooper. (Warmenbol Eugène, Hendrickx Stan, Une tombe intacte de la 18e dynastie. Elkab, BE 18, in: Elkab and Beyond, Peeters Leuven, 2009, p.75-125. Newton Claire, Mobilier en bois et offrandes végétales de la tombe BE 18 à Elkab, in: Elkab and Beyond, Peeters Leuven, 2009, p. 127-137)
Afbeelding

Dirk Huyge bij de kapel en schacht van dame Irtenachty, “bekende van de koning” en priesteres van Hathor. Deze onaangeroerde tombe uit het Oude Rijk werd in 1988 ontdekt en bevatte ook de begrafenis van haar man.
Afbeelding

Zicht op de rotsnecropool, met rechts van de bomen de moderne trap die leidt naar opengestelde tombes uit het Nieuwe Rijk: Renni, Ahmose, Paheri, Setaoe.
Afbeelding

Tafelgasten in de Ramessidische tombe van Setaoe.
(Kruchten Jean-Marie, Delvaux Luc, La tombe de Sétaou, Elkab VIII, Brepols 2010)
Afbeelding

Marineofficier Ahmose en kleinzoon Paheri, voor de hiërogliefen met zijn verhaal over de succesvolle veldtochten die hij leidde tegen de Hyksos, heersers in het noorden van Egypte gedurende de 17de dynastie, net voor het Nieuwe Rijk.
(Lichtheim Miriam, Ancient Egyptian Literature, Volume II, The New Kingdom, p. 12-15. Davies Vivian, The Tomb of Ahmose son-of-Ibana at Elkab, Documenting the family and other observations, in: Elkab and Beyond, Peeters Leuven, 2009, p.139-175)
Afbeelding

Een kinderbegraafplaats uit de 2de dynastie aan de voet van de rotsnecropool.
(Hendrickx Stan, Huyge Dirk, Warmenbol Eugène, Un cimetière particulier de la deuxième dynastie à Elkab, Archéo-Nil 12, 2002, p. 47-54)
Afbeelding

Foto vanaf een noordelijke hoek van de grote ommuring van Elkab, links de oostelijke, rechts de noordelijke muur. In de verte links de zuidelijke muur. Vooraan onontgonnen gebied – met grote brokken natuursteen die aan een bouwwerk (tempel?) van Chasechemoei, de belangrijkste farao van de 2de dynastie, hebben toebehoord.
Iedere begroeiing verderop (links en) rechts van de oostelijke muur kan mogelijk duiden op een nog niet onderzochte grafkuil.
Afbeelding

De helling aan de binnenzijde van de oostelijke grote muur. Er zijn in totaal drie hellingen. Wegens geïntegreerd in de grote ommuring lijkt dit (niet alleen) een constructiehelling geweest te zijn. Nochtans heeft de grote ommuring ook geen kenmerken van een militair verdedigingswerk.
Afbeelding

De blootgelegde Ptolemaeïsch-Romeinse nederzetting. De grote ommuring in de verte.
Afbeelding

Links de tempels van Elkab binnen een kleinere ommuring, waarvan rechts een gedeelte zichtbaar is. Rechts het heilig meer.
Afbeelding

Binnen de tempels van Elkab.
(Fouilles d'Elkab, Documents, 1940-1953. Vanlathem Marie-Paule, Historique des deux temples d’Elkab, in: Elkab and Beyond, Peeters Leuven, 2009, p. 177-185)
Afbeelding

Wouter Claes bij de site waar de opgravingen in 2009 startten, de stad van het Oude Rijk.
(Huyge Dirk, Onder de vleugels van Nechbet, Leven en sterven in Elkab tijdens het Oude Rijk, in Ta-Mery 3, 2010, p.26-35. Claes, Hendrickx, Devillers, Hart, Kindermann, De Dapper, Ikram, Storms, Swerts, Huyge, From the early Old Kingdom to the Badarian. Preliminary report on the 2012 excavation campaign in the settlement area of Elkab, in: The Nile Delta as a centre of cultural interactions between Upper Egypt and the Southern Levant in 4th millennium BC, Studies in African Archaeology 13, 2014)
Afbeelding

Dr. Huyge en rais Mohamed. Een foto van de jonge Mohamed in 1937 in Capart Jean, Fouilles en Egypte, Elkab, Impressions et souvenirs, Fondation Egyptologique Reine Elisabeth, Bruxelles 1946.
Afbeelding

Het Ptolemaeïsche rotsheiligdom voor Sjesmetet in de Wadi Hellal van Elkab.
(Derchain Philippe, Elkab I, Les monuments religieux à l’entrée de l’Ouady Hellal, Bruxelles, 1971)
Afbeelding

De Ramessidische Kapel voor Thot en Nechbet van Setaoe, onderkoning van Koesj , ook gekend als El Hammam, in de Wadi Hellal van Elkab.
Afbeelding

Thoetmozes IV en Amenhotep III, vader en zoon in de kapel voor Hathor-Nechbet in de Wadi Hellal van Elkab.
Afbeelding

De archeologische missie voor Elkab maakt tijdens onderzoek gebruik van het in 1906 bij Elkab opgetrokken Somers Clarke House. Het is nu eigendom van de Egyptische Staat en de missies hebben hier hun onderkomen, zolang de archeologische werkzaamheden voortduren en op voorwaarde dat de Belgen het huis in goede staat onderhouden. Onnodig te zeggen dat hier ook heel wat financiële problemen bij komen kijken.

Afbeelding

Een gedeelte van het Elkab-team, v.l.n.r.: Isabelle Therasse, Dirk Huyge, Wouter Claes, Hendrik Hameeuw, Anne Devillers.
Afbeelding

Met dank aan het Ministry of State for Antiquities, en aan Dr. Dirk Huyge en het Elkab-team.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Algemene onderwerpen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron