Bij amulet

Ook: Nubië - latere periode

Moderator: yuti

Bij amulet

Berichtdoor yuti » Vr Mei 13, 2016 12:02 pm

Bij de insektenamuletten was de kerver ongetwijfeld het meest populair als een krachtig symbool van regeneratie of wedergeboorte.

de "Apis mellifica fasciata"

Afbeelding

Faience.
H: 2,5 cm
Late periode, 26ste dynastie.
7de - 6de eeuw v. Chr
Private collectie.

Bij-amuletten komen echter niet zoveel voor. Hun vorm is afgeleid van een hiëroglief. Als je het beestje eendimentioneel voorstelt heeft het zes poten. Frontaal zien we hier echter maar twee paar poten, de derde (normaal gepositioneerd langs de buik) ontbreekt. Voor het overige wordt ze anatomisch wel correct weergegeven.
De symboliek van de Egyptische honingbij is grotendeels onbekend. Vanaf de eerste dynastie is er wel een link met de koninklijke familie. Dat wordt belichaamd in de titel njswt-bjt, "hij van het riet en de bij". Er moeten bijgevolg andere symbolische kenmerken zijn.
Dat zie je trouwens bij veel dieren in de late prehistorie. Hun specifieke gedragingen in de natuur verheffen hen niet direct tot een goddelijke status. Hoewel er honing van wilde bijen werd verzameld in de prehistorie is de gedomesticeerde honingbij eerder van latere aankomst. Economische werd ze echt belangrijk vanaf de 5de dynastie.
Het is vanaf dat moment dat haar symbolische betekenis echt tot uiting komt. Misschien werd haar fascinerende gedrag op dat moment nauwkeuriger bestudeerd (kijken we maar even naar…de broedzorg, de productie van honing en de samenlevingsvorm in kolonies). Haar metamorfose vanuit een “brij-achtige" larve, haar verdedigingsmechanisme (de bijensteek), maar ook haar ‘bemestende’ rol na het verlaten van de bloesems werden toen al duidelijk erkend.
In de piramideteksten worden Noet en Neith soms aangeduid als "bij" in hun rol als "de moedergodinnen” en Hathor lijkt ook in het Middenrijk te worden afgeschilderd als “de koningin van de bijen" geflankeerd door twee bijen. De drie godinnen worden in verband gebracht met de bescherming en de opstanding van de overleden koning. De symboliek van de bij houdt dus rekening met die kenmerken, namelijk bescherming, verzorging, voeding, kracht en regeneratie.
Denken we alleen al maar aan de voedende en beschermende functie van honing. Verder zien we dat was ook gebruikt werd bij de productie van oeshabti’s en beeltenissen.

vrij uit Ancient Egypt Masterpieces from Collectors and Collections- Jacques Billen BAAF Organisation asbl Brussels
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1007
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Terug naar Algemene onderwerpen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron