Twee tempels voor Apedemak

Ook: Nubië - latere periode

Moderator: yuti

Twee tempels voor Apedemak

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Nov 21, 2006 10:09 pm

Van de Meroïtische periode (ong. 300 v.Chr – 350 na Chr.) in het huidige Sudan zijn waarschijnlijk de piramides het bekendst; de eerste gebouwd door Arkamaniqo, ten tijde van Ptolemaeus II.
http://www.pbase.com/travelling_terry/r ... y_of_meroe
http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... s_of_Meroe

Minder bekend zijn de tempels die ten zuiden van Meroë opgericht zijn voor de god Apedemak.
Helemaal in Egyptische stijl, maar gewijd aan deze voor de Meroïtische periode belangrijke oorlogsgod met een leeuwenhoofd.

Deze regio werd pas voor het eerst bezocht door Europeanen èn de tempels geregistreerd in 1822: de Franse Linant de Bellefonds en Frédéric Caillaud. Een twintigtal jaar later deed de Pruisische expeditie van Karl Lepsius beide tempels aan.

Ongeveer 70 km ten zuiden van Meroë ligt de moderne stad Shendi, en ong. 25 km ten zuiden hiervan is de tempel van Musawwarat (es Sufra) te vinden.
http://www.homestead.com/wysinger/nubian104.html
De tempel is waarschijnlijk het oudste heiligdom voor Apedemak en gebouwd door koning Arnekamani die regeerde van ong. 235 tot 218 v.Chr. De Meroïtische god Sebiumeker met een mensenhoofd en vredesgod wordt ook afgebeeld.
http://users.pandora.be/royalnames/nubi ... hamani.htm
Ik vind niet direct een grondplan van deze tempel die gereconstrueerd werd onder leiding van de Duitse Egyptoloog Fritz Hintze tussen 1960 en 1971, maar uit een beschrijving in het Amerikaanse blad KMT begrijp ik dat de tempel bestaat uit een pylooningang met twee naar elkaar kijkende zittende leeuwenbeelden er voor, gevolgd door een ruimte met twee rijen van drie papyruszuilen. Een ommuring begrenst de tempelruimte.

In Musawwarat zijn ook standbeelden van olifanten te zien, wellicht omdat dit ook een verschijningsvorm van Apedemak was, maar de ligging van deze beelden is me niet duidelijk. Overblijfselen van een paleis zouden hier ook te vinden zijn.

Nog enkele kilometers naar het zuiden werd gedurende de regering van Natakamani te Naqa (Naga) nog een heiligdom gebouwd voor Apedemak. Deze koning regeerde helemaal aan het begin van onze eigen tijdrekening.
http://users.pandora.be/royalnames/nubi ... kamani.htm
http://www.homestead.com/wysinger/nubian112.html
http://www.dignubia.org/bookshelf/image ... 001_lg.jpg
De reliëfscènes op de pyloon tonen ‘het neerslaan van de vijanden’ in typisch Egyptische stijl, op de linkerkant koning Natakamani, en op de rechterzijde koningin Amanitore.
Aan de buitenwaartse zijkanten van de pyloon is Apademak afgebeeld met mensenarm(en) en een slangenlijf.
Op de tempelmuren zijn processies te zien van goden en van de koninklijke familie.
De pyloon is 10 meter hoog en 10,41 meter breed. Vanaf de pyloon is de tempel nog 10,39 meter lang op een breedte van 8,29 meter.

In de buurt van de tempel van Apademak te Naqa is ook een Romeinse kiosk te zien en de overblijfselen van een tempel voor Amon.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Twee tempels voor Apedemak

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Apr 28, 2010 4:31 pm

Voor foto's van de tempel in Musawwarat es Sufra kreeg ik volgende foto's door van de heer Karl Leser - foto's genomen door Monika Jennrich (monja) :

http://www.aegyptologie.com/forum/cgi-b ... 0422204721
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Algemene onderwerpen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron