TT 161 in KMKG

Moderator: yuti

Re: TT 161 in KMKG

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mrt 17, 2012 9:38 pm

Foto's van hoe TT161 van Nakht / Nacht er nu uitziet, en hoe het er ooit nog moet uitgezien hebben. De reconstructie in het Jubelparkmusuem is gebeurd aan de hand van tekeningen van die Robert Hay maakte in 1826 en/of 1832.

(De twee foto's hieronder van de toestand in 2007, heb ik genomen van een foto in het Jubelparkmuseum, waarop geen © vermeld wordt, dus kan ik het ook niet doen, want ik zou niet weten van wie, behalve dan: foto's © KMKG/MRAH.)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Graf van Nakht, TT 161

Berichtdoor Jan Vandenweghe » Wo Aug 07, 2013 7:11 am

Rond 2000, heb ik foto’s genomen van de reconstructie van het graf van Nakht (TT161). Kort daarna verhuisde ik toen naar Shanghai. Het was de bedoeling om mijn Chinese studenten (architectuur), bij wijze van oefening, een degitale versie te laten maken. Een QTVR met interactieve nodes. (QTVR = Quick time virtiual reality,,> ongeveer het zelfde als een 360 graden panoramish document). Opzettelijk heb ik Egypte (en niet een China) als onderwerp genomen, zodanig dat ze niet met een copy-paste oplossing naar voor zouden komen. Helaas hebben mijn documenten; een kist volgestouwd met negatieven, boeken etc., nooit Shanghai bereikt. Her en der heb ik wat flarden kunnen terug vinden. Daaronder was een schema met een vergelijkend grondplan tussen de replica en het oorspronkelijk graf. Wat opvalt is het groote verschil in “Breedte-Lengte verhouding” tussen beiden. Is de Brusselse versie aangepast of zijn de schetsen van omtrent het origineel oncorrect? (Mijn detail opmetingen mis ik volledig). Waar zijn tekeningen/foto’s te vinden? Bezit het Museum gedetaileerde info, en zo ja is dat te consulteren?
Ik woon nu reeds 7 jaar in Vietnam en heb de bedoeling om opnieuw de verloren draad weer op te nemen.
Ik weet niet hoe je een afbeelding (als bijlage) hier dient te plaatsen. Anders had ik jullie de visuele vgl. graag meegegeven.

Ik heb alvast het schema publiekelijk gemaakt op mijn facebook, voor het geval iemand het wil bekijken
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Jan Vandenweghe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Di Aug 06, 2013 8:11 am
Woonplaats: Thu Dau Mot, Binh Duong Province, Vietnam

Re: Graf van Nakht, TT 161

Berichtdoor yuti » Wo Aug 07, 2013 10:12 am

Beste Jan,
Welkom op Perkemet.
Ik weet niet hoe je een afbeelding (als bijlage) hier dient te plaatsen. Anders had ik jullie de visuele vgl. graag meegegeven.

Vooreerst, dit toch al als een antwoord op de vraag hoe je hier foto's kunt plaatsen:
viewtopic.php?f=2&t=188
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Graf van Nakht, TT 161

Berichtdoor Jan Vandenweghe » Wo Aug 07, 2013 11:09 am

Xi Xi
Jan Vandenweghe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Di Aug 06, 2013 8:11 am
Woonplaats: Thu Dau Mot, Binh Duong Province, Vietnam

Re: TT 161 in KMKG

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Aug 07, 2013 5:12 pm

Dag Jan, welkom op het forum.

Jan schreef:
Wat opvalt is het grote verschil in “Breedte-Lengte verhouding” tussen beiden. Is de Brusselse versie aangepast of zijn de schetsen van omtrent het origineel oncorrect?

Waar zijn tekeningen/foto’s te vinden? Bezit het Museum gedetailleerde info, en zo ja is dat te consulteren?


Dat verschil in breedte/lengte verhouding was me eerlijk gezegd nog niet opgevallen. Het grootste verschil is natuurlijk dat ‘de kapel’ niet opgenomen werd in de replica.
Ofwel zijn de schetsen van de kapel niet opgenomen in de replica, ofwel waren er geen schetsen van de kapel, ofwel was er niets te schetsen. (Zie foto hierboven van de huidige toestand van de kapel.)

De replica werd in 1928 voltooid door de Franse egyptologe Marcelle Baud op initiatief van Jean Capart (1877-1947). Zij baseerde zich op tekeningen van Robert Hay die het graf bezocht in 1826 en 1832. (Eerder in 1820 had kunsthandelaar Piccinini die in de nabijheid van het graf woonde, de tombe ontdekt.)
Volgens Lise Manniche ** maakte Robert Hay potloodtekeningen met een camera lucida.
( http://nl.wikipedia.org/wiki/Camera_lucida ).
In haar artikel ‘The tomb of Nakht, the gardener, at Thebes (no. 161), as copied by Robert Hay’ worden verschillende tekeningen van Hay weergegeven. (zie hieronder voor de link)

Het verschil in breedte valt misschien nog mee op jouw vergelijking op Facebook, maar voor de lengte is het verschil inderdaad groot. Welke bron had je voor de afmetingen van de tombe zelf? Indien dat bijvoorbeeld het grondplannetje in Porter & Moss *** was (die herhaaldelijk op het internet te vinden is), kan het goed zijn dat daar ook enkel een schematische voorstelling van het graf opgenomen werd, en niet een grondplan gebaseerd op ware afmetingen.
Hier een samenvatting ! uit Porter & Moss: http://www.semataui.de/NR/18.Dyn/18-09a-TT161.htm

Porter & Moss beschrijft alle scènes, en geeft de referenties naar de tekeningen van Robert Hay, nu in het British Museum. Zie ook Lise Manniche, hieronder, p. 72.

‘La Tombe de Nakht, Notice sommaire’, Werbrouck en Van de Walle (1972), is misschien interessant, maar dat heb ikzelf niet.:
http://www.antiqbook.com/books/bookinfo ... o=chc&l=nl

Zie ook ‘Theban tomb tracings made by Norman and Nina de Garis Davies’
http://www.griffith.ox.ac.uk/gri/4TT161.html

Bibliografie van TT 161 op de Theban Mapping Project:
http://www.tmpbibliography.com/resource ... nakht.html

** The tomb of Nakht, the gardener, at Thebes (no. 161), as copied by Robert Hay, Lise Manniche (1986)
http://manniche.daes.dk/?page_id=1329&lang=en
of rechtstreeks:
http://manniche.daes.dk/wp/wp-content/u ... T161ny.pdf
Ik weet niet of Lise Manniche nog meer details geeft over TT 161 in haar ‘Lost Tombs. A Study of Certain Eighteenth Dynasty Monuments in the Theban Necropolis’ (1988):
http://manniche.daes.dk/?page_id=451&lang=en

*** Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Reliefs and Paintings, Bertha Porter & Rosalind L. B. Moss, I The Theban Necropolis, Part One: Private Tombs, p.272, 274-275.

Ik heb zelf een vijftiental foto’s van de replica in Brussel genomen… althans de min of meer wat behoorlijk geslaagde zoals hieronder. Indien je daar iets mee bent, stuur ik ze je door via WeTransfer.
Hieronder heb ik als voorbeeld van mijn foto's het plafond genomen, omdat ik zelf niet weet of Marcelle Baud voor het plafond een voorbeeld had in de tekeningen van Robert Hay. Misschien is dat gekopieerd van een foto van Siegfried Schott: http://www.schott.uni-trier.de/index.php , welke P&M vermeldt op p.275, maar ik weet niet of dat zo is, en of die foto's van Schott toen al beschikbaar waren (er zijn er nog van TT161 te vinden op deze site):
http://www.schott.uni-trier.de/schott.php?ac=s
'Suche' en bij 'Schott nr' 3724 invullen of bij 'TT' 161.

De echte afmetingen van de tombe (of van de replica) moet ik je schuldig blijven.
Ik heb er geen idee van of curator Dynastisch en Grieks-Romeins Egypte Luc Delvaux van het Jubelparkmuseum je hierbij kan helpen: http://www.kmkg-mrah.be/nl/contact/1/1838
Voor goeie foto’s van de replica kun je misschien informeren bij de culturele dienst van het Jubelparkmuseum:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/contact/1/444

En mag ik je ook eens wat vragen: wat betekent ' Xi ' ?

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: TT 161 in KMKG

Berichtdoor Jan Vandenweghe » Vr Aug 09, 2013 6:23 am

Beste Philip,
Jouw fotos zouden al een enorme hulp zijn. Ik kijk er naar uit .(mijn mail is: verwijderd door beheerder) Via mijn genomen hoofdmaten, maten kan ik het perspectief gedeeltelijk ontbinden en terug naar een meer gedetaileerde onderverdeling van de wanden komen. Ik heb gelukkig nog een detail document gevonden waar ik meer precieze detail-afmetingen kan achterhalen. De foto-s zijn destijds met een 50mm.lens genomen (dit evenaart het best het menselijk oog op vlak van perspectievische vervorming)

https://www.facebook.com/jan.vandenwegh ... uploaded=5Destijds heb ik een apparte inventaris gemaakt van de Grafittie in het graf. Blijkt nu dat dat reeds een oud zeer was. En dat in het graf van nacht Grafittie teksten waren uit het Nieuwe Rijk; achtergelaten door bezoekers aan het graf; (M.b de kleinzoon van Nacht)


http://www.academia.edu/3770221/Theban_ ... _Egyptians

Voorts, poog ik de oude publicatie (1929), La tombe de nakht (notice sommaire). musées royaux d'art et d'histoire., WERBROUCK M. et VAN DE WALLE B. – broche, aan te schaffen. Er is er eentje te koop op internet.

De brochure uit 1972, van de hand van Herman De Meulenaere heb ik reeds.Xi is Chinees (geschreven in westerse tekens) ; 谢谢. Het betekent zoveel als;Bedankt.

88, wordt in het Chinees uitgesproken als Bey, bey.Het betekent het getal 88, maar heeft sinds een paar decennia een bijkomende betekenis als Bey bey (engels) gekregen met de introductie van internet. Met 88 bedoelen ze niet bey in de betekenis van vaarwel, maar wel tijdelijk, > eerder, cu later. 
Xi xi en 88 zijn de meest voorkomende be-eindigingen van berichten op Chinese internet correspondentie.

88

Ik hou jullie op de hoogte.
Jan Vandenweghe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Di Aug 06, 2013 8:11 am
Woonplaats: Thu Dau Mot, Binh Duong Province, Vietnam

Re: TT 161 in KMKG

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Aug 10, 2013 7:22 pm

Jan schreef:
Jouw fotos zouden al een enorme hulp zijn.

Dàt weet ik nog niet zo goed, je hebt ze nog niet gezien. ;-) Maar ik heb ze je ondertussen opgestuurd via WeTransfer.

De foto-s zijn destijds met een 50mm.lens genomen (dit evenaart het best het menselijk oog op vlak van perspectievische vervorming)
https://www.facebook.com/jan.vandenwegh ... uploaded=5

Dat weet ik, maar mijn duurdere fototoestel dagen liggen lang achter me, en deze zijn genomen met een Panasonic LX3 compactje. Meer breedhoek dan wat anders dus. Indien er geen tijdsdruk achter jouw project zit, wil ik per gelegenheid met plezier een poging doen de gehele de replica te fotograferen.

Vroeger niet, maar heden ten dage staat er gedeeltelijk een glasplaat voor de wanden, zoals je op mijn foto's zult zien.

Ik heb jouw foto's op Facebook bekeken ... goed bezig zou ik zeggen, voor zover ik over jouw project kan oordelen.

Destijds heb ik een apparte inventaris gemaakt van de Grafittie in het graf.

In dit verband heb je dan waarschijnlijk:
Quirke Stephen, The Hieratic Texts in the Tomb of Nakht the Gardener, at Thebes (No. 161) as Copied by Robert Hay, The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 72, (1986), pp. 79-90.

(Ik heb hierboven ook de correcte url geplaatst om aan de foto's van TT161 van Schott te geraken.)

Sorry dat ik jouw e-mail adres in jouw bericht hierboven geschrapt heb, dit om mogelijke spam te vermijden.

Ik kijk uit naar jouw reconstructie. Zou fantastisch zijn indien je dat dan later vrij geeft. Maar het is geen eenvoudige opdracht.

88
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Vorige

Terug naar Musea en organisaties

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron