Smakelijk! Jubelparkmuseum 16.05.12 tot 16.09.12

Moderator: yuti

Smakelijk! Jubelparkmuseum 16.05.12 tot 16.09.12

Berichtdoor meretseger » Di Mei 22, 2012 1:10 pm

In het kader van Brusselicious organiseert het Jubelparkmuseum van 16 mei tot 16 september 2012 de tentoonstelling “Smakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen” in samenwerking met VisitBrussels.
Staat u er wel eens stil bij dat er een behoorlijke portie geschiedenis op uw bord ligt? Wat u nu eet en drinkt gaat terug op tal van gastronomische ontdekkingen in het verleden. Het Jubelparkmuseum nodigt u uit op een culinaire reis door de geschiedenis.
De teelt van graan en rijst maakte van de prehistorische jager een sedentaire landbouwer. Revolutionair! Koren werd levenskracht, een Egyptische graanmummie maakt dat duidelijk. Alcoholische dranken zoals bier en wijn deden ook al vroeg hun intrede. Op een Syrisch terracottareliëf ledigen twee krijgers een grote wijn- of bierkrater met een zuigrietje. Ter informatie: in de oudheid werd wijn vaak gekruid en aangelengd; de stamnos van Smikros (een topstuk uit de Griekse verzameling) was een dergelijk mengvat. In onze streken was bier de dagelijkse drank tot de opkomst van thee en koffie. Wist u dat het bekende bakje troost Yemenitische roots heeft ? Na de opening van de eerste koffiehuizen in Istanboel werd “qahwa” in de 17de en 18de eeuw razend populair in de rijke Europese middens, getuige daarvan tal van precieuze kopjes en zilveren kannen.
Ook aan de historie van zout en specerijen wordt de nodige aandacht besteed. Voor de uitvinding van sterilisatietechnieken en de koelkast waren deze smaakmakers de bewaarmiddelen bij uitstek. In de oudheid werd vaak gebruik gemaakt van garum, een zoute en kruidige, gefermenteerde vissaus. Een geëxposeerd Vietnamees kannetje bevatte in de 12de of 13de eeuw een gelijkaardige saus die trouwens tot op heden in de Zuidoost-Aziatische keuken wordt gebruikt. Ook de zoetekauwen worden niet vergeten op de tentoonstelling. Laat u verleiden door elegante kristallen snoepschaaltjes, beuken koekplanten voor Dinantse koek of een authentieke roomijskar met spiegels, schilderijen, beeldhouwwerk en mechanische piano van ca. 1895.
Voor de chocoladeliefhebbers steken we de Atlantische Oceaan over waar de Azteken cacao kookten in water en er vervolgens agavesap, maïsmeel, amarant, vanille of zelfs pepers aan toevoegden. Maar niet alleen het chocoladeverhaal begint in Amerika. Ook de aardappel voor onze vermaarde Belgische frietjes, vindt hier zijn oorsprong! Net zoals tomaten, pompoenen, maïs en nog veel meer.
En voor zij die deze tekst tot het einde hebben gelezen:
Op vertoon van zijn toegangsticket van de tentoonstelling “Smakelijk!” in het Jubelparkmuseum kan elke volwassen bezoeker gratis een kir krijgen als aperitief bij een bestelde maaltijd in het museumrestaurant Le Midi 50. Het aanbod geldt van 16 mei tot 16 september 2012.
meretseger
 

Terug naar Algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron