Paleis Baron Empain staat te verkommeren in Egypte

Moderator: yuti

Paleis Baron Empain staat te verkommeren in Egypte

Berichtdoor meretseger » Di Sep 18, 2012 8:50 am

Een artikel uit de Standaard.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120917_00299892

Chic paleis wordt 'spookpaleis'.
Ooit was het paleis van de Belgische baron Empain één van de chicste gebouwen van Caïro, nu staat het te verkommeren.
In het midden van de dure wijk Heliopolis in Caïro staat een voor Egypte vreemd bouwsel, geïnspireerd op het Cambodjaanse Angkor Wat.
Het is versierd met beelden van olifanten, slangen, apen, Shiva en Krisjna. De bouwheer is een Belgische baron, Edouard Empain (1852-1929).
De industrieel vergaarde zijn fortuin met het monopolie op de elektrische stadstrams in België, Frankrijk, Egypte, Rusland en zelfs China.
In 1907 was het paleis een van de meest vooruitstrevende woningen van Egypte, een staaltje van modern gebruik van beton. Nu staat het verweesd achter prikkeldraad. Krakers, dieven en vandalen maakten er een waar slagveld van, vleermuizen zijn de vaste bewoners.
‘Sinds 2005 is het gebouw in handen van de Egyptische overheid. Belgische erfgoedverenigingen kregen de vrouw van de vorige president Moebarak enkele jaren geleden zover dat ze de buitenkant en de tuin liet opknappen.
Maar door de Arabische Lente, en dus het verdwijnen van Moebarak, kwam de binnenkant nooit aan de beurt. Jammer, want het paleis maakt deel uit van zijn eigen stad, Heliopolis of de stad van de zon', vertelt Sven Speybrouck die het optrekje voor het Canvas-programma Publiek geheim bezocht.
De stad heeft zijn glorie wel kunnen bewaren, het is intussen zelfs de duurste wijk van Caïro. Terwijl het meer dan honderd jaar geleden een stuk woestijn was dat baron Empain voor een prikje kocht. ‘Empain was gefascineerd door Egypte, hij droomde ervan om er zijn eigen stad te stichten. Hij bouwde er dure huizen, maar ook gewone arbeiderswoningen. Met zijn brede lanen, luchthaven en tramlijn naar Caïro behoorde dit megalomane project tot de modernste steden ter wereld. Intussen is alles opgeslorpt door Caïro, maar de naam Empain doet nog steeds een belletje rinkelen bij de bewoners.'

Spookpaleis
In 1929 overleed de schatrijke ingenieur. Hij liet zijn erfgenamen een vermogen van zo'n 800 miljoen euro na. Maar zijn nazaten, onder wie de in 1978 ontvoerde kleinzoon Wado Empain, slaagden er niet in het imperium staande te houden.
Het brokkelde af, net zoals het paleis dat ze in 1954 al verkochten aan een Saudische en Syrische familie.
Wat er dus vooral rest, is de geest van Empain. Zowel letterlijk als figuurlijk.
‘Er zijn mensen die geloven dat hij nog steeds rondwaart in zijn “spookpaleis”. Of dat er regelmatig satanische rituelen plaatsvinden. Onzin natuurlijk, maar het gebouw spreekt blijkbaar immens tot de verbeelding. Zo doet ook het verhaal de ronde dat de toren met een speciaal mechanisme 360 graden kon draaien, zodat de zon altijd naar binnen kon schijnen. Jammer genoeg is er van al die verhalen geen zier aan. Maar ze houden er onze Belgische baron wel levend.'
meretseger
 

Re: Paleis Baron Empain staat te verkommeren in Egypte

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Sep 18, 2012 6:38 pm

Inderdaad "een slechte plaats", zo kreeg ik ook een paar keer te horen toen ik er vroeger was. De uitleg die in sommige reisgidsen staat, is dat er vroeger jonge mensen samenkwamen die harde rockmuziek speelden... misschien vandaar de link met satanisten... of zijn het gewoon de afbeeldingen van de tempel die tot dat idee gebracht hebben?

Naar aanleiding van een televisie-uitzending van 18/09/12 over Baron Empain, had ik een foto gepost van het 'Palace Empain' in Helopolis: viewtopic.php?f=37&t=2880

Deze webpagina geeft nog wat uitleg en toont betere foto's dan ik ooit zou kunnen nemen:
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ition.html

Toch maar nog enkele details van het gebouw - en van de ingangspoort - hieronder:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En ik mag er bij zeggen dat het Palace Empain iets onwezenlijks heeft: vanzelfsprekend een geheel onverwachte stijl op die plaats, en bij tegenlicht wanneer de zon laag staat, straalt het gebouw wel iets onheilspellends uit. Zo moeten ook een paar medereizigers van me gedacht hebben, eind 2010, want ze bleven tijdens het bezoek aan voor en achterkant van gebouw veilig in het busje zitten. :)

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Paleis Baron Empain staat te verkommeren in Egypte

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jan 04, 2015 10:33 pm

25/12/14
Sale of El-Baron Empain's palace is a rumour

http://english.ahram.org.eg/News/118823.aspx

“The palace cannot be put on sale because it is on Egypt’s Antiquities List which is protected by law 117 passed in 1983 and its 2010 amendments,” asserted Amin. [Mostafa Amin, Secretary General of the Supreme Council of Antiquities]
He went on to say that the palace was under the possession of the housing ministry but that in 2009 it was transferred to the antiquities ministry as it was on Egypt’s antiquities list for Islamic and Coptic monuments according to a 1993 ministerial decree.
On Thursday, Antiquities Minister Mamdouh Eldamaty embarked on an inspection tour around the palace to visit different halls and give the go-ahead to continue its 2010 restoration project planned in collaboration with a Belgium mission; the project came to a halt after it lost its budget following the 2011 revolution.
During the tour, Eldamaty told Ahram Online that a month ago the ministry carried out a minor restoration and consolidation of a number of the palace’s decorative elements and sections facing architectural challenges. He went on to say that the ministry is reviewing the Belgian restoration plan and studying the palace’s architectural aspects in an attempt to provide a complete restoration project that will allow for future use.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron