Rekhyt

Moderator: yuti

Rekhyt

Berichtdoor yuti » Vr Apr 22, 2016 3:33 pm

De afbeelding van de kievit in Egypte dateert al van de vroegste periode. Op het gebroken voetstuk van het beeld van Djoser, te vinden in het museum van Saqqarah, vinden we dit motief voor de voeten van de koning uit de derde dynastie. De vorst staat er op de ‘negen bogen’ (= symbool voor de vijanden van Egypte). Merkwaardig is de plaats van zijn voeten ten opzichte van de vogels. Het lijkt erop dat ze hulpeloos zijn en onmogelijk kunnen opvliegen. Gevangen vogels worden op die manier soms afgebeeld. Het versterkt de symboliek van controle door de vorst op zijn onderdanen.

Afbeelding

Vanaf de 18de dynastie is die symboliek iets positiever. Dikwijls vind je de kievit op tempelreliëfs en op de wanden van Koninklijke paleizen. De vogel heft dan meestal de armen omhoog in aanbidding. Het diertje zit in opgerichte stand op een versierd mandje (= al) met een vijfpuntige ster (= lof geven) voor de borst. Soms wordt de vogel antropomorf afgebeeld, als een persoon met vleugels en de kuif van de kievit op het hoofd.
(vrij naar reading Egyptian Art – Richard H. Wilkinson)
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Rekhyt

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Apr 22, 2016 7:32 pm

En later krijgt die kievit armen - in adoratie voor de koning (foto hieronder uit de Grote Zuilenhal van Karnak).
Een rebus: al (het mandje, hiëroglief Gardiner lijst V30) het volk (de kievit, G24) in verering (sterretje, N14) - voor de koning (cartouches).
Afbeelding

Vroeger dan Djoser waren al kieviten te zien op de knotskop van konin Schorpioen, hangende aan standaards - ook in betekenis van het volk (van Neder-Egypte):
http://www.touregypt.net/featurestories ... onking.htm
http://www.ancient-egypt.org/history/ea ... ehead.html

Voor een niet-vogel-kenner zoals ik: niet te verwarren met de "hop", die in tombes uit IVde en Vde dynastiën bij kinderen afgebeeld wordt als kenmerk dat ze de oudste zoon en erfgenaam van de grafeigenaar zijn. Ik vermeld dit omdat die hop door die kinderen bij de open achterwaarts uitgestrekte vleugels vastgehouden wordt (een beetje zoals de open vleugels van de kievit) en ik eens iemand heb horen vertellen dat die ook voor "het volk" stonden.
Interressant artikel hierover: Amandina Marshall, The Child and the hoopoe in ancient Egypt.
http://www.academia.edu/15366631/The_ch ... ient_Egypt
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron