Mensa Isiaca

Moderator: yuti

Mensa Isiaca

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Aug 05, 2014 5:53 pm

De Mensa Isiaca kende ik – gewoon omdat het een opvallend stuk was in het boek van James Stevens Curl: ‘The Egyptian Revival. Ancient Egypt as the Inspiration for Design Motifs in the West’ (2005).
http://books.google.be/books?id=OcU7YPe ... ca&f=false

Maar ik was vergeten dat dit zich in Turijn bevond. Ter plaatste een zeer aangename verrassing dus.
Het schijnt dan nog het eerste egypte-gelinkt voorwerp te zijn dat in Turijn terechtkwam, in 1630. Mogelijk dè inspiratie geweest om verder een oud-Egyptische collectie te verwerven.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bembine_Tablet
http://en.wikipedia.org/wiki/Bembine_Ta ... f_Isis.png

Turin Cat. 7155 is een dikke bronzen plaat van 125,5 x 75,5 cm, met inleg van verschillende metalen. Centraal wordt Isis zittend afgebeeld (hieronder). De voorstellingen zijn met kennis van de Egyptische goden (Isis, Thot, Apis), Horus, Ptah,…) duidelijk geïnspireerd door oud-Egyptische iconografie, de hiërogliefen zijn echter onleesbaar.

Mogelijk gemaakt in Rome in de eerste eeuw na Christus (voor een heiligdom?), misschien tijdens de regering van Keizer Claudius waarvan zijn naam het enige leesbare op de plaats zou zijn, is er pas echt een spoor van wanneer het in de zestiende eeuw in de handen terecht kwam van Kardinaal Bembo. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pietro_Bembo

Jammer dat ik er in Turijn weinig van kon zien door de weerkaatsing op het glas van de vitrinekast, en op de bronzen plaat zelf.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Egyptomanie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron