17/11/15 Leuven - 19/11 Gent - K. Cortebeeck - stempelzegels

Moderator: yuti

17/11/15 Leuven - 19/11 Gent - K. Cortebeeck - stempelzegels

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Sep 08, 2015 5:56 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing...

Kylie Cortebeeck
Stempelzegels in context: het gebruik van zegels in de regio’s Qaw en Balat


dinsdag 17/11/2015 Leuven

donderdag 19/11/2015 Gent

telkens om 20:00 uur

In deze lezing worden de motieven, vormen en materialen van een groep stempelzegels vergeleken die dateren van het late Oude Rijk tot het begin van het Middenrijk. Dit wordt gedaan voor de objecten uit twee regio's, namelijk die van Qaw (Midden Egypte) en Balat (Dakhla Oase). De eerste regio levert enkel informatie voor het funeraire gebruik van stempelzegels, terwijl de tweede zowel het funerair als administratief gebruik ervan weergeeft. Op deze manier wordt op zoek gegaan naar gelijkenissen en verschillen in de attributen van stempelzegels uit verschillende contexten. Verdere vragen die worden beantwoord, zijn bijvoorbeeld in combinatie met welke andere voorwerpen de zegels zijn gebruikt en wat we kunnen te weten komen over de eigenaars. Voor dit onderzoek werden de archeologische resten uit duizenden graven in de regio van Qaw geanalyseerd. Deze zijn opgegraven aan het begin van de twintigste eeuw onder leiding van Guy Brunton. In tegenstelling tot de regio van Qaw, is het archeologisch veldwerk in Balat nog volop aan de gang door het Institut Français d'Archéologie Orientale in Cairo (IFAO). Op basis van een studie van de archeologische contexten in de nederzetting van Balat is informatie verkregen over het administratief gebruik van de zegels. Over zegelgebruik in de periode van het late Oude Rijk tot het begin van het Middenrijk is in de literatuur al wat geschreven, maar in deze presentatie zullen nieuwe inzichten in de keuze van de attributen van zegels en meer algemeen in het gebruik ervan worden besproken.

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie aan het Sint-Pietersplein, auditorium Denduyver.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 17/11/15 Leuven - 19/11 Gent - K. Cortebeeck - stempelze

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Nov 25, 2015 7:15 pm

Boeiende lezing !
Ik keek hier al naar uit sinds een veel kortere versie op de egyptologendag 2014
viewtopic.php?f=34&t=3326
Mooi gebracht door Kylie Cortebeeck: veel tijdens de lezing opborrelende vragen werden gaandeweg door haar beantwoordt.
Eveneens enkele interessante gedachtenwissselingen bij de vraagstelling achteraf.
Persoonlijk zit ik nog met wat vragen, maar dat komt gewoon omdat ikzelf de fout maak om dit onderwerp véél te breed te bekijken, zowel geografisch als in tijd.

Kylie Cortebeeck was zo vriendelijk om onderstaande lijst te bezorgen met interessante literatuur i.v.m. haar lezing en met Egyptische stempelzegels:

Zegels in Egypte:
- Boochs, Wolfgang. Siegel und Siegeln im alten Ägypten. Kölner Forschungen zu Kunst und Altertum 4. Sankt Augustin, 1982
- Dubiel, Ulrike. Amulette, Siegel und Perlen: Studien zu Typologie und Tragesitte im Alten und Mittleren Reich. Orbis Biblicus et Orientalis 229. Göttingen, 2008.
- Pantalacci, Laure. “Fonctionnaires et analphabètes: sur quelques pratiques administratives observées à Balat”. Bulletin de l’Institut Français d’Archéologie Orientale 96 (1996): 359–367.
- Pantalacci, Laure. “L’administration royale et l’administration locale au gouvernorat de Balat d’après les empreintes de sceaux”. Cahier de Recherches de l’Institut de Papyrologie et d’Égyptologie de Lille 22 (2001): 153–160.
- Wiese, André B. Die Anfänge der ägyptischen Stempelsiegel-Amulette: eine typologische und religionsgeschichtliche Untersuchung zu den Knopfsiegeln und verwandten Objekten der 6. bis frühen 12. Dynastie. Freiburg, 1996.

Identificatie tekens:
- Haring, Ben J. J., en Olaf E. Kaper, red. Pictograms or Pseudo Script?: Non-Textual Identity Marks in Practical Use in Ancient Egypt and Elsewhere. Egyptologische Uitgaven 25. Leuven, 2009.
- Andrassy, Petra (red.) Non-Textual Marking Systems, Writing and Pseudo Script from Prehistory to Present Times: Eine Einführung. Lingua Aegyptia: Studia Monographica 8. Göttingen, 2009.

Opgravingspublicaties regio van Qau:
- Brunton, Guy. Qau and Badari I. 1927.
- Brunton, Guy. Qau and Badari II. 1928.
- Brunton, Guy. Qau and Badari III. 1930.
- Brunton, Guy. Mostagedda and the Tasian Culture. Londen, 1937.
- Brunton, Guy. Matmar. Londen, 1948.

Opgravingspublicaties Balat:
- Zie reeks FIFAO (Fouilles de l’Institut Français d’Archéologie Orientale du Caire)
http://www.ifao.egnet.net/publications/catalogue/FIFAO/
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron