14/10/15 Leuven - 15/10 Gent - T. Sykora - Snaarinstrumenten

Moderator: yuti

14/10/15 Leuven - 15/10 Gent - T. Sykora - Snaarinstrumenten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Sep 08, 2015 6:04 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing...

Toon Sykora
De Oudegyptische snaar herklinkt: Een analyse van faraonische snaarinstrumenten en hun gebruik


woensdag 14/10/2015 Leuven

donderdag 15/10/2015 Gent

telkens om 20:00 uur

De vele levendige scènes van muzikanten uit het Oude Egypte getuigen van de belangrijke rol die muziek bij hen bekleedde. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een groot aantal muziekinstrumenten uit het faraonische tijdperk de tand des tijds heeft doorstaan. Deze instrumenten vormen de meest directe bron om de muziek die met hen gespeeld werd te kunnen achterhalen. Vreemd genoeg werd deze grote schat aan informatie in het verleden door weinig musicologen en Egyptologen aangewend om de geheimen van de Oudegyptische muziek te ontsluieren. Hierdoor blijft de muzikale uitvoering van het Oude Egypte gehuld in mysterie. In deze lezing wordt een van de faraonische instrumentengroepen, namelijk snaarinstrumenten, belicht. Deze categorie omvat al vanaf het piramidentijdperk de elegante harp, en een duizendtal jaar later doen ook de luit en de lier hun intrede. De bewaarde Oudegyptische snaarinstrumenten worden verkend, gaande van hun opgravingscontext tot hun gebruikssporen. Zo kunnen we trachten om hun originele functie te achterhalen, die niet zelden in verband lijkt te staan met de Egyptische dodencultus. Hiermee krijgen we een beeld van faraonische muziek en kunnen we ervoor zorgen dat de Oudegyptische snaar kan herklinken. Dit gebeurt niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, met de reconstructie van een Egyptische hoekharp uit de tijd van Ramses II. De klanken van deze harp doen muziek van meer dan drieduizend jaar oud herleven.

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 14/10/15 Leuven - 15/10 Gent - T. Sykora - Snaarinstrume

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Okt 17, 2015 7:28 pm

Boeiende lezing !
Toon Sykora bracht meer interessante gegevens over Oudegyptische snaarinstrumenten dan ikzelf voor mogelijk had gehouden. Duidelijk iemand die grondig onderzoek heeft verricht en zijn enthousiasme was aanstekelijk.
Hij verraste de aanwezigen met een prachtige reconstructie op ware grootte van een Oudegyptische hoekharp, waarmee hij mooie melodieën bracht. Knap!

Het eindwerk van Toon Sykora "An analysis of ancient Egyptian chordophones and their use" bevat een schat aan data over snaarinstrumenten in het Oude Egypte.
Hier af te halen: http://www.scriptiebank.be/scriptie/ana ... -their-use

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron