26/04/16 Leuven - 12/05 Gent - Willy Goossens - Eeuwigheid

Moderator: yuti

26/04/16 Leuven - 12/05 Gent - Willy Goossens - Eeuwigheid

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 18, 2016 7:00 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Willy Goossens:
Verzuchting naar eeuwigheid


dinsdag 26/04/2016 Leuven

donderdag 12/05/2016 Gent

De Egyptenaar hunkerde naar het eeuwig leven. Voor hem was de dood geen eindpunt, maar een overgang van het eindigende aardse leven naar het eeuwigdurende in het hiernamaals. Om deze overgang mogelijk te maken moest het sterfelijk lichaam kunstmatig geconserveerd worden, in een beschermende sarcofaag gelegd worden en in een graf dat functioneerde als de poort tot het hiernamaals. Dagelijkse offeranden en rituelen garandeerden dat de dode in de nieuwe leefwereld eeuwig kon verder leven.
In de lezing worden het mummificeren, de begrafenisriten, de graftypes en hun decoratie in detail behandeld.


http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.

Opgelet: die ingang via de Hoveniersberg (tot het faculteitsgebouw en het auditorium Denduyver) was eind maart 2016 versperd door werkzaamheden. Dit zou nog steeds zo kunnen zijn in mei.

Een andere toegang tot (de Campus Tweekerken van) de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is via de Tweekerkenstraat op het Sint-Pietersplein. Lift of trap naar beneden, dan links door de lange gang, glazen deuren door, auditorium Denduyver op het einde aan uw rechterkant.

Hoop dat onderstaande plannetje wat duidelijkheid brengt:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 26/04/16 Leuven - 12/05 Gent - Willy Goossens - Eeuwighe

Berichtdoor yuti » Vr Mei 13, 2016 9:05 am

De lichamelijke aspecten van de tastbare wereld zoals het lichaam, de schaduw, de naam en het hart alsook de onsterfelijke elementen zoals de ka, de ba en de ach kwamen aan bod. Omdat de dood geen eindpunt was hechtten de Egyptenaren veel belang aan het conserveren van het lichaam. De mummieficering doorheen de geschiedenis en het bewaren van de ingewanden in canopenvazen is daar slechts één element van. De zorg voor de bescherming van de dode kwam ook uitgebreid aan bod in de evolutie van de tombes, de mummiekisten en de verschillende type sarcofagen. Maar ook de amuletten, de pyramideteksten, de afbeeldingen op wanden van graven,de papyri, de dodenboeken, de beschermgodinnen, het dodengericht en de tocht door de onderwereld ondersteunden dit verlangen.
De laatste reis van de overledene, de ceremonie van de opening van de mond en de bijzetting in het graf met talrijke offergaven tonen ons de zorg en de bekommernis van dit Egyptisch denkpatroon.
Een avondvullend programma, zeg dat wel. Het is trouwens onmogelijk om in zo een kort tijdsbestek heel gedetailleerd alle elementen van de dodencultus te bespreken. Je moet al een uitstekend verteller zijn om het voor iedereen boeiend te houden. Maar met Willy Goossens lukt dat wel.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron