24/11/16 Gent - 13/12 Leuven - G.van Loon - Dayr Anba Hadra

Moderator: yuti

24/11/16 Gent - 13/12 Leuven - G.van Loon - Dayr Anba Hadra

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Okt 06, 2016 8:25 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Gertrud van Loon
Dayr Anba Hadra – een klooster op de westoever bij Aswan


donderdag 17/11/2016 in Gent - verplaatst naar 24/11/16

dinsdag 13/12/2016 in Leuven

Tegenover het eiland Elephantine ligt op de westoever van de Nijl een groot verlaten kloostercomplex. Dit klooster, ook bekend als het Simeonsklooster, is gewijd aan Anba Hadra, een vierde-eeuwse kluizenaar die de eerste bisschop van Aswan werd. Volgens de overlevering heeft hij gewoond in een kleine steengroeve die nu verbonden is met de kloosterkerk.
Het is een van de best bewaarde kloosters van Egypte. Het grote complex is helemaal ommuurd. Binnen de muren bevinden zich een kerk, gastenverblijven en werkplaatsen. Het complex wordt gedomineerd door de grote ‘kasr’, een soort woontoren met cellen, een refter en keukens. In verschillende gebouwen zijn wandschilderingen bewaard gebleven maar de meeste schilderingen bevinden zich nu nog in de kerk en vooral in de zogenaamde ‘grot van Anba Hadra’.Waarschijnlijk is het klooster in de 12e-13e eeuw verlaten.
De eerste beschrijvingen van Europese bezoekers die het klooster van Anba Hadra hebben bezocht, dateren uit de 18e eeuw. Ondanks dat de indrukwekkende ruïne vanaf de Nijl te zien is, zijn er relatief weinig beschrijvingen overgeleverd. De vroege reizigers die Aswan bezochten, hadden vaak meer aandacht voor de tempels op Philae of waren op doorreis naar Nubië.
Wie was Anba Hadra? Hoe was dit klooster ingedeeld en hoe heeft het gefunctioneerd? Wat vertellen de wandschilderingen over de geschiedenis? Naast de fysieke overblijfselen is de oude documentatie (plattegronden, tekeningen, foto’s en beschrijvingen) een belangrijke bron van onderzoek. Veel is ondertussen verdwenen.
Dayr Anba Hadra wordt nu gedocumenteerd (architectuur, inscripties, wandschilderingen) en bestudeerd door een team van het Duitse Archeologische Instituut in Cairo (DAI) en de Freie Universität Berlin. Binnen dit project werk ik aan de wandschilderingen en de geschiedenis van de ‘herontdekking’ van het klooster door Europese en Amerikaanse reizigers en geleerden.


http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 24/11/16 Gent - 13/12 Leuven - G.van Loon - Dayr Anba Ha

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Nov 29, 2016 8:34 pm

Uitstekende voordacht. Toehoorders zaten gekluisterd en er werden veel vragen gesteld achteraf... het is een boeiend onderwerp. Interessant ook is om Koptisch kloosters en kerken in Aswan op een rijtje te zetten. Eigenlijk is behalve enkele artikels het enige boek dat ik tot nu toe las in dit verband Dijkstra Jitse, Philae and the End of Ancient Egyptian Relgion. A regional study of religious transformation (298-642 CE) (OLA 173, 2008). Zeer aanbevolen!
Gertrud van Loon publiceerde samen met hem een artikel over de Kerk in het Tempel van Aswan:
Dijkstra J.H.F, van Loon G.J.M., A Church Dedicated to the Virgin Mary in the Temple of Isis at Aswan?, ECA 7, 2010, p. 1-16

Deze bekende pdf (dank aan William om me erop te wijzen) over het Anba Hadra klooster:
Monastery of Anba Hatre (St. Simeon)
http://www.stmarkfoundation.com/cms/fil ... %20pdf.pdf
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron