28/02/17 Leuven-02/03 Gent-Van der Perre-verwensingsbeeldjes

Moderator: yuti

28/02/17 Leuven-02/03 Gent-Van der Perre-verwensingsbeeldjes

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Feb 10, 2017 7:17 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Athena Van der Perre:
Vervloekte figurines! De geheimen van de Egyptische verwensingsbeeldjes ontsluierd


dinsdag 28/02/2017 in Leuven

donderdag 02/03/2017 in Gent

telkens om 20:00 uur

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 28/02/17 Leuven-02/03 Gent-Van der Perre-verwensingsbeel

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Mrt 03, 2017 5:48 pm

Boeiend en uitstekend gebracht. Dr. Athena Van der Perre mag dan wel beroemd en meest bekend zijn voor haar zestiende jaar van Nefertiti http://www.dayralbarsha.com/node/238 maar dit onderzoek van de Brusselse verwensingsbeeldjes is echt wel intrigerend. Wie niet op de lezing was heeft wat gemist.

https://www.researchgate.net/profile/At ... ion_detail

De omschrijving van haar lezing bereikte me te laat, maar alsnog hieronder:

Orde, en dan vooral het bewaren van de orde, was een belangrijk aspect van de Egyptische maatschappij. Om orde te creëren in de dagelijkse wanorde ging men gebruik maken van magische rituelen en bezweringen, waartoe ook het execratie- of verwensingsritueel behoort. Dit ritueel zou rebelse activiteiten van vijandig gezinde personen, zowel buitenlanders als Egyptenaren zelf, en van bovennatuurlijke krachten voorkomen en/of tegenhouden. Men ging de vijand bezweren door het reciteren van magische teksten en het vernietigen van beeldjes, gemaakt uit was, hout, of klei.
Archeologische en tekstuele bronnen tonen aan dat zogenaamde execratie- of verwensingsrituelen uitgevoerd werden doorheen de Egyptische geschiedenis. De vroegste varianten van het ritueel dateren uit het Oude Rijk, de meest recente uit de 14e eeuw na Chr. Wat echter niet algemeen bekend is, is dat een van de belangrijkste assemblages van verwensingsbeeldjes, daterend uit het Middenrijk (ca. 1850 v. Chr.), zich bevindt in de Egyptische collectie van het Jubelparkmuseum (KMKG Brussel).
De figurines, gemaakt uit ongebakken klei, zijn beschreven met hiëratische teksten die de vijanden van Egypte opsommen. Aangezien hier verwezen wordt naar volkeren en steden uit Azië, Nubië en Libië, vormen deze objecten een zeer belangrijke bron voor de reconstructie van de politieke antieke geografie van het Nabije Oosten in de 12e dynastie.
De voorbije twee jaar waren deze beeldjes de protagonisten van het Egyptian Execration Statuettes (EES) Project. Hoewel het hoofddoel van het project de ontwikkeling van een multispectraal 3D-beeldvormingssysteem was, werd een aanzienlijk deel van de tijd besteed aan diepgaand onderzoek naar de figurines. De laatste resultaten van het project komen dan ook uitgebreid aan bod in deze lezing.
Dit onderzoek kadert binnen het EES Project van de KMKG, gefinancierd door Belspo Brain-be Pionier BR/121/PI/EES (Coördinator Luc Delvaux, co-coördinator Hendrik Hameeuw).
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 28/02/17 Leuven-02/03 Gent-Van der Perre-verwensingsbeel

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Mrt 03, 2017 6:10 pm

Hier op het forum over bezweringen (fouten en verkeerde interpretaties volledig voor mijn rekening), met foto bezweringsbeeld in Brussel... en met verwijzing naar dergelijk gebruik in de haremsamenzwering van Ramses III: viewtopic.php?f=15&t=1672

Vaag me af of de afgebroken armen en benen (en rode merktekens) van prins Ahmose-Sipair ook een beetje gelijkaardige bezweringsgedachte aantonen, of heeft dit er niets mee te maken? viewtopic.php?f=9&t=3116

Brussel, KMKG, Jubelparkmuseum:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron