29/05/17 Leuven - 01/06 Gent - Frederik Rademakers - Koper

Moderator: yuti

29/05/17 Leuven - 01/06 Gent - Frederik Rademakers - Koper

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Apr 16, 2017 11:12 am

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Frederik Rademakers
Koper voor de Farao? Een blik op vroege metallurgie in Egypte, langsheen opgraving, analyse en experiment


Leuven: maandag :!: 29 mei 2017

Gent: donderdag 1 juni 2017

telkens om 20:00 uur

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Koper speelt reeds zeer lang een belangrijke rol in de materiële cultuur van het oude Egypte. Hoewel koper zeldzaam natuurlijk voorkomt in metaalvorm (gedegen koper), was het de ontwikkeling van de extractieve metallurgie (winning van koper uit erts) die ervoor zorgde dat dit metaal gebruikt kon worden voor uiteenlopende doeleinden: van juwelen tot werktuigen voor steenbewerking. Desondanks blijft gericht archeologisch onderzoek naar de productie van koper en koper-legeringen doorheen de geschiedenis van Egypte nog steeds erg beperkt. Recent is er echter een groeiende aandacht voor dit onderwerp, onder andere binnen het Belspo Brain-BE project EACOM, waarvan de spreker deel uitmaakt.
In deze lezing wordt ingegaan op de volledige productieketen van koper, gaande van mijnbouw tot primaire smeltprocessen en het gieten van brons. De nadruk ligt hierbij op twee belangrijke onderzoeks-punten: de veranderende technologie van de Egyptische metallurgie en de herkomst van koper doorheen de tijd.
Hierbij worden de verschillende bronnen beschikbaar binnen de Egyptische archeologie overlopen, gaande van de Pre-Dynastische ontginning van koperertsen tot het bronsgieten in de Late Periode. Contextuele analyse van opgegraven sites wordt aangevuld met archeometrische studies van productieresten, evenals inzichten uit de experimentele archeologie. Hierbij wordt geïllustreerd welke inzichten men kan halen uit zowel de eigenlijke metalen als de, esthetisch vaak minder aantrekkelijke, slakken, smeltkroezen en oven-resten. Deze presentatie zal aldus putten uit de gedeelde expertise en resultaten binnen het EACOM-project, waarbij de samenwerking tussen het KMKG en de KU Leuven deze verschillende invalshoeken verbindt.


Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6384
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 29/05/17 Leuven - 01/06 Gent - Frederik Rademakers - Kop

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Jun 02, 2017 6:42 pm

Heerste er een aangename verhitte sfeer in het voordracht lokaal door het warme weer of door de beelden van hoe met experimentele archeologie een smeltoven gebouwd en uitgetest werd? Vermoedelijk een combinatie.

Interessante en duidelijke lezing.
Wellicht niet makkelijk voor de voordrachtgever om als expert aan te voelen hoever je in deze materie kunt gaan zonder een publiek te vervelen dat zich voor de eerste keer in "metalen" verdiept, maar er eveneens in slagen om ook diegenen te boeien die hierover al wat meer weten. Ik behoor tot de eersten, maar de tweede groep was eveneens enthousiast... ook duidelijk te merken bij de vraagstelling. De lezing van de heer Rademakers zat uitstekend in elkaar, voor beginners en gevorderden. Genoten.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6384
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron