27/04/17 Gent - 02/05 Leuven - Willy Goossens - Middenrijk

Moderator: yuti

27/04/17 Gent - 02/05 Leuven - Willy Goossens - Middenrijk

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Apr 16, 2017 11:19 am

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Willy Goossens
Het Egyptisch Middenrijk


Gent: donderdag 27 april 2017

Leuven: dinsdag 2 mei 2017

telkens om 20:00 uur

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Vanaf haar begin, aan het eind van het vierde millennium, was de Egyptische beschaving in kracht toegenomen om in het Oude Rijk, onder Cheops, haar hoogtepunt te bereiken. Rond 2181 v. Chr. kwam aan deze stabiele periode een einde, gedurende 140 jaar heerste chaos in de Eerste Tussenperiode. Volgde een nieuw stabiel tijdperk: het Middenrijk (2040-1782 v. Chr.) dat een absoluut cultureel hoogtepunt vormde in de Egyptische geschiedenis, met hoge creativiteit los van de vroegere klassieke hofcultuur. De koningen lieten opnieuw piramiden met prachtige dodentempels bouwen.
Mentoehotep II, de eerste koning van de elfde dynastie, maakte van Egypte opnieuw een welvarend land. Amenemhat I, eerste koning van de twaalfde dynastie, maakte een einde aan de vooraanstaande positie van Thebe en verplaatste zijn residentie naar het noorden, naar Itji-Tawi, bij het huidige Lisjt in de Fajoem. Thebe bleef een religieus centrum en de Thebaanse god Amon groeide van een kleine lokale god uit tot de grote rijksgod van Egypte. Met koningin Sobekneferoe neemt in 1782 v. Chr. het Middenrijk een einde en begon de Tweede Tussenperiode, waarin gedurende de 15de en 16de dynastie de Hyksos regeerden over Neder-Egypte.
De lezing bespreekt onder meer de piramidebouw en de prachtige juwelen uit deze periode, ook wel Egyptes gouden tijdperk genoemd.


Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6390
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 27/04/17 Gent - 02/05 Leuven - Willy Goossens - Middenri

Berichtdoor yuti » Za Apr 29, 2017 10:03 am

Voordracht: Het Egyptisch Middenrijk.
De chaotische Tussenperiode werd gevolgd door het stabielere Middenrijk. De creativiteit doorheen deze periode werd sterk beïnvloed door het Oude Rijk. Naast de hofcultuur zorgde ook de doden- en godencultus voor een absoluut hoogtepunt in de Geschiedenis van Egypte. De pyramidentijd kwam weer tot bloei. Het was een periode van ongekende schoonheid. De juwelen en grafvondsten zijn daar het mooiste bewijs van. Koningen met een redelijk lange regeertijd volgden elkaar op. Niet evident om dit boeiend naar voor te brengen en zeker niet eenvoudig om de aandacht van de diverse toehoorders vast te houden. Een uitdaging die prof W. Goossens tot een goed einde bracht. Want zowel geïnteresseerden als kenners genoten van de voordracht.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron