DNA toont verwantschap bevolking OE met volkeren ZW Azië

Moderator: yuti

DNA toont verwantschap bevolking OE met volkeren ZW Azië

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Mei 30, 2017 8:49 pm

Lili B was zo vriendelijk mij volgend bericht door te sturen:

30/05/17
Wetenschappers hebben voor het eerst DNA onttrokken aan de botten en tanden van Egyptische mummies. De analyse van het materiaal bevestigt dat de oude Egyptenaren genetisch verwant waren aan volkeren uit Zuidwest-Azië.

http://www.demorgen.be/wetenschap/dna-v ... -be941fcf/
Het internationale team van wetenschappers onderzocht 151 mummies afkomstig uit Abusir el-Meleq, een gebied langs de Nijl. [...]
"Voorgaande studies concentreerden zich op zacht lichaamsweefsel", mailt onderzoeker Johannes Krause van het Max Planck Institute for the Science of Human History in Jena. "Wij gebruikten botten en tanden en laten zien dat die veel beter geconserveerd blijven dan zacht materiaal."
De onderzochte mummies dateren van 1400 voor Christus tot 400 na Christus. Van negentig individuen konden de wetenschappers het mitochondriaal genoom reconstrueren: de genetische informatie van alle vrouwelijke voorouders. Van drie mummies reconstrueerden ze het volledige kernhoudende genoom, oftewel de genetische informatie van alle voorouders. [...]
Hun analyses laten zien dat de oude Egyptenaren genetisch nauw verwant waren aan hun tijdgenoten in Zuidwest-Azië en aan Europese en Anatolische volkeren uit de nieuwe steentijd.
Met de Afrikanen ten zuiden van de Sahara tonen ze minder verwantschap dan de moderne Egyptenaren: een teken dat intensieve contacten met die volkeren pas de afgelopen 1.500 jaar tot stand kwamen.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: DNA toont verwantschap bevolking OE met volkeren ZW Azië

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Jun 02, 2017 9:10 pm

Marc DD stuurde me volgende artikel hierover op:

31/05/17
Mummies geven genetische geheimen prijs

https://www.eoswetenschap.eu/wetenschap ... imen-prijs
De onderzoekers namen stalen van in totaal 151 mummies, die allemaal ooit werden opgegraven in graftombes in en rond de site van Abu Sir al Malaq (ten zuiden van Caïro aan de Nijl), maar die al sedert jaar en dag worden bewaard in de universiteit van Tübingen en een archeologisch museum in Berlijn. De gesamplede mummies dateren van de periode tussen 1.400 vóór Christus en 400 na Christus.
Niet alle stalen leverden een betrouwbare DNA-analyse op. Van negentig mummies konden de onderzoekers het mitochondriale DNA reconstrueren – dat enkel via de moederlijke lijn wordt overgeleverd. Bij slechts drie individuen konden ze een quasi-volledig genoom analyseren.
Door de genetische informatie te koppelen aan de datering van de mummies via hun graftombes, konden de wetenschappers iets leren over de verwantschap van de Oude Egyptenaren uit de relatief ‘late’ periode van hun geschiedenis met naburige volkeren.
Zo bleken de mummies in Abu Sir al Malaq sterker verwant aan de prehistorische inwoners van het Midden-Oosten en de Levant, dan aan sub-Saharaanse volken. Met die volken uit de sub-Sahara zijn de huidige Egyptenaren dan weer veel nauwer verwant.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: DNA toont verwantschap bevolking OE met volkeren ZW Azië

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Jun 06, 2017 2:30 pm

Het artikel in Nature Communications:
30/05/17
Ancient Egyptian mummy genomes suggest an increase of Sub-Saharan African ancestry in post-Roman periods

https://www.nature.com/articles/ncomms15694
Our analyses reveal that ancient Egyptians shared more ancestry with Near Easterners than present-day Egyptians, who received additional sub-Saharan admixture in more recent times.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Algemeen nieuws, nieuwe technieken, ...

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron