Egyptologe Marleen De Meyer verdedigt doctoraat

Moderator: yuti

Egyptologe Marleen De Meyer verdedigt doctoraat

Berichtdoor william » Zo Feb 24, 2008 12:28 am

Vandaag verdedigde egyptologe Marleen De Meyer aan de K.U.Leuven haar doctoraat over 'Old Kingdom Rock Tombs at Dayr al-Barsha'. Het doel van De Meyers onderzoek was om door een combinatie van tekststudie en gerichte opgravingen een beeld te krijgen van de rotsgraven uit het Oude Rijk in de Egyptische site Dayr al-Barsha. Meest opvallende resultaat van dit onderzoek was de recente ontdekking van een volledig intact graf uit ongeveer 2050 voor Christus: het graf van Henu.

In 2002 werd door de K.U.Leuven een interdisciplinair onderzoeksproject opgestart in Dayr al-Barsha (Midden-Egypte), één van de begraafplaatsen van al‑Ashmunayn, de hoofdstad van de 15de Opper-Egyptische gouw. In haar doctoraat onderzocht Marleen De Meyer de rotsgraven uit het Oude Rijk (2300-2200 v.Chr.), die zich op de heuvels ten noorden en ten zuiden van de Wadi Nakhla bevinden. Op de zuidheuvel alleen al bevonden zich een honderdtal rotsgraven, inclusief een groot aantal open schachtgraven. Het merendeel van de graven op beide heuvels is ongedecoreerd, maar de schaarse inscripties die voorhanden zijn leverden belangrijke informatie over het gebruik van de necropool.

Het onderzoek van De Meyer was opgedeeld in twee delen, namelijk epigrafie en archeologie. In het epigrafisch gedeelte werden alle teksten uit de rotsgraven van het Oude Rijk gepubliceerd. De oudste gedateerde tekst uit Dayr al-Barsha is een koninklijk decreet uit de Vijfde Dynastie (regering van Neferefre) dat zich bevindt op de façade van het graf van Ia-Ib op de noordheuvel. Niet ver daarvandaan bevindt zich het graf van Ny-Ankh-Nemty, dat op basis van de bewaarde decoratie eveneens in de Vijfde Dynastie gedateerd moet worden. De overige inscripties bevinden zich op de zuidheuvel en dateren uit de Zesde Dynastie. Op basis van het epigrafische materiaal kon zodoende een chronologisch onderscheid in het gebruik van de necropool aangetoond worden. Tevens werd de titulatuur van de grafeigenaars uit Dayr al-Barsha vergeleken met die van de gelijktijdige Vijfde en Zesde Dynastie graven uit al-Shaykh Said. Deze necropool bevindt zich ongeveer 5 km ten zuiden van Dayr al-Barsha en herbergt de gouverneursgraven van de Hazegouw uit het Oude Rijk. Op basis van de verschillen en overeenkomsten in titulatuur konden belangrijke conclusies getrokken worden in verband met de sociologische differentiatie van de beide necropolen.

Een tweede groep teksten die bestudeerd werd, zijn de restauratieteksten van de gouverneur Djehutinakht, zoon van Teti. Hij leefde op het einde van de Eerste Tussenperiode (ca. 2050 v.Chr.) en liet in vijf graven in Dayr al-Barsha en vier in al-Shaykh Said een tekst aanbrengen waarin hij vermeldt dat hij de graven van zijn voorouders in ruïne vond en dat hij deze restaureerde. Dit unieke corpus van teksten heeft geleid tot inzichten in de bestuursorganisatie van de Hazegouw op het einde van de Eerste Tussenperiode, en vormde bovendien een leidraad voor het archeologische gedeelte van de studie.

Het tweede deel van de studie omvatte de resultaten van het archeologisch onderzoek op beide heuvels. De initiële focus lag op Zone 4 (noordheuvel), waar een tiental grafkamers en enkele open schachten opgegraven werden. In dit gebied komen drie verschillende types schachten voor: kleine vierkante schachten, rechthoekige schachten, en schuin aflopende schachten. Hoewel bijna alle begravingen sterk verstoord waren, kwam er toch een patroon tevoorschijn. De kleine vierkante schachten herbergen begravingen van het Oude Rijk en de Eerste Tussenperiode, en werden geregeld herbruikt. De schuin aflopende schachten werden aangelegd tijdens het hoge Middenrijk en bevatten overblijfselen van begravingen van hooggeplaatste personen. Dit is bewezen door fragmenten van een kist met sarcofaagteksten, iets wat enkel toegankelijk was voor de absolute bovenlaag van de bevolking. In de rechthoekige schachten werden deels intacte begravingen van de late Tweede Tussenperiode tot het begin van het Nieuwe Rijk gevonden. Door gerichte opgravingen bleek het dus mogelijk het typologische onderscheid in schachten te verbinden met een chronologische component.

Nadat een representatieve staal graven in Zone 4 was opgegraven, werd de focus van het onderzoek verlegd naar Zone 7, de zuidheuvel. De opgravingstrategie was hier enigszins anders, aangezien het duidelijke typologische verschil in schachten op de noordheuvel hier in veel mindere mate voorkwam. Bovendien werden deze graven minder intensief herbruikt dan die op de noordheuvel. Op de zuidheuvel werd ervoor gekozen die graven op te graven waarin zich een restauratietekst van Djehutinakht, zoon van Teti, bevindt. Het ging om vier graven, waarvan er tot op heden drie opgegraven zijn.

In het eerste graf werd een intacte begraving uit het Oude Rijk aangetroffen in één van de twee vierkante schachten. Het betrof de vrouw van de grafeigenaar, die begraven was in een grotendeels vergane houten kist en die een set funeraire offerandes had meegekregen. Het tweede graf was dat van An-Ankhy, waar zo goed als geen archeologische sporen uit het Oude Rijk of de Eerste Tussenperiode bewaard waren. Wel zijn in dit graf een aantal architecturale veranderingen te bemerken die kunnen samenhangen met een hergebruik in de Eerste Tussenperiode. Het derde graf met een restauratietekst was dat van Uky. In dit graf werd een duidelijke aanwijzing gevonden van wat de restauratiewerkzaamheden van Djehutinakht inhielden. De intact bewaarde grafkamer van Henu bevond zich in een schacht die later aan het Oude Rijksgraf was toegevoegd, en verschillende dateringscriteria lieten toe deze begraving als contemporain met de restauratietekst te beschouwen. Dit graf toonde aan hoe de epigrafische en de archeologische gegevens elkaar complementeren, en dat de restauratie van Djehutinakht erin bestond om rotsgraven uit het Oude Rijk opnieuw in gebruik te nemen voor leden van zijn familie of administratie.

Bron : Dayr al-Barsha Archaeological Project
william
 
Berichten: 268
Geregistreerd: Wo Okt 17, 2007 4:32 pm
Woonplaats: Lochristi

Terug naar Egyptologen en archeologen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron