Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Moderator: yuti

Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor meretseger » Do Mei 26, 2011 8:57 am

http://www.bbc.co.uk/programmes/b011pwms
It is possible that only one percent of the wonders of Ancient Egypt have been discovered, but now, thanks to a pioneering
approach to archaeology, that is about to change.
Dr Sarah Parcak uses satellites to probe beneath the sands, where she has found cities, temples and pyramids. Now, with Dallas
Campbell and Liz Bonnin, she heads to Egypt to discover if these magnificent buildings are really there.

Ook in de Standaard vandaag:
Infraroodscans geven nog 17 Egyptische piramides aan
Infraroodstralen geven ligging bedolven Egyptische bouwsels aan

BRUSSEL - Een Brits-Amerikaanse archeologe heeft via satellietbeelden de contouren van zeventien bedolven piramides opgemerkt in Egypte.
Een jaar heeft de Brits-Amerikaanse archeologe Sarah Parcak via satellietbeelden het grondoppervlak van Egypte onderzocht. Ze nam daarbij de contouren waar van talrijke bouwsels die zich vlak onder de grond bevonden: zeventien piramides, meer dan duizend graven en zo'n drieduizend
oude nederzettingen.

Parcak is gespecialiseerd in 'satellite remote sensing' en publiceerde daar twee jaar geleden een gezaghebbend boek over. Daarin focuste ze zich
op bekende archeologische sites wereldwijd.

Het voorbije jaar legde ze zich met haar team toe op één doel: de volledige oppervlakte van Egypte. Met behulp van satellietbeelden met infraroodstralen is het mogelijk patronen van bouwsels waar te nemen die op geringe diepte in de grond zitten. De satellieten cirkelen zevenhonderd kilometer boven de aarde.

'Ik kon de data geleidelijk aan zien binnenkomen', vertelde ze aan de Britse omroep BBC, die aanstaande maandag een documentaire over haar werk uitzendt. 'Maar het werkelijke aha-moment was toen ik het volledige plaatje kon overschouwen. Ik had nooit gedacht dat we zoveel sites over heel Egypte zouden vinden.'

De oude Egyptenaren vervaardigden hun bouwsels met bakstenen van modder, die veel dichter zijn dan de grond eromheen. Daardoor zijn vanuit de lucht de patronen van bouwsels zichtbaar.

Met de infraroodbeelden kunnen bouwels worden waargenomen die niet dieper dan één meter zitten. In de bodem moeten nog vele honderden structuren zitten die onder afgezet Nijlsediment bedolven zijn. 'Dit is nog maar het begin van deze techniek', zegt Parcak, die verbonden is aan de University of Alabama (Birmingham).

Parcak ging er zich in Egypte van vergewissen of haar theorie hout sneed. In Sakkara, waar ze twee potentiële piramides aanduidde, bleken ze na proefgravingen effectief aanwezig. In Tanis is op haar aangeven een drieduizend jaar oud huis opgegraven. 'De contouren pasten perfect met de beelden van de satelliet. Dat was de bevestiging dat de technologie werkt.'


Infraroodbeelden van de stad Tanis:
http://www.bbc.co.uk/news/world-13518143
meretseger
 

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Jun 02, 2011 8:56 pm

Moeite noch kosten gespaard in deze spectaculaire documentaire, vol 3D reconstructies en met de medewerking van … hou je vast … Philippe Brissaud in Tanis, Salima Ikram, John Romer, Günther Dreyer in Abydos, Vassil Dobrev in Aboe Gorab, Peter Lacovara, en vele anderen.
Mooi om Zahi Hawass – de mens is 10 jaar ouder dan ik, maar 1000x beter in vorm – in de verlichtingskwamers te zien klimmen van Choefoe. Ik stond te kijken van de ontstellende hoeveelheid graffiti.

Het gaat dus om satellietbeelden die door toepassing van infrarood de oude kunstmatige structuren laten zien die aan de oppervlakte in het landschap niet opvallen of onzichtbaar zijn, bijvoorbeeld omdat het verschil dan duidelijk wordt tussen aarde en de modderstenen, gebruikt in de gebouwen.

Zo was het grondplan van de oude stad bij Tanis zeer verrassend om zien. De opgraving voor de gelegenheid door een team van Philippe Brissaud bevestigden de vaststellingen via satelliet.

Over de omgeving van Khendjer in Sakkara Zuid. De naam van Merneferre Ay viel … omdat hij bekend staat als 23 jaar geregeerd te hebben, en een piramidion met zijn naam werd bezocht in het museum van Caïro. http://www.digitalegypt.ucl.ac.uk/chron ... ferre.html
Maar was Robert Schiestl al niet bezig met deze site?
Met een gewone satellietfoto kon iedereen al eerder zien dat er meer is dan beide piramides:

Afbeelding

Zahi Hawass – of zijn team - was er dus aan het opgraven toen ik in november in Egypte was en door het verkeerd begrijpen van de weg de drie grote piramides van Dasjoer heb bezocht i.p.v. deze site die mogelijk op de planning stond. Nog een geluk dus misschien, want ik denk dat we niet ver geraakt zouden zijn. ;-)

Zahi Hawass toonde onder meer een gebogen muur, in ‘slangenvorm’, en gebouwd met modderstenen. Hij zei erbij: “Never seen in Old en Middle KIngdom pyramids.”
Ik had het in deze post over bochtige muren ... die in de documentaire waren wel twee modderstenen dik ... viewtopic.php?f=8&t=806

'The Encyclopedia of Ancient Egyptian Architecture' van Dieter Arnold:
Bochtige muren:
... vanaf de tijd van Sekhemkhet en veelvuldig vanaf de 11-13de dyn ...
... in een slangevorm ... en een halve steen breed ...
... gewoonlijk gebruikt in korte-term omheiningen die een constructie-site ommuurden, niet voltooide kult gebouwen of tombes en gelijkaardige structuren ...
... omdat ze een grotere weerstand hadden dan rechte muren, werden ze vooral gebruikt als 'zandbrekers' ...


In de woestijn werden zaken gezocht die op de satellietfoto’s zeer duidelijk te zien waren, maar op de grond wat minder. Nochtans vermoed ik dat men precies hetzelfde deed wat ik doe met mijn gps: de coördinaten van Google ingeven … en dat geeft niet zo’n grote afwijking hoor.
Toch zeer knap natuurlijk om op die manier op zoek te gaan, want in het landschap moet je denk ik toch al over wat ervaring beschikken om een steencirkel te vinden van wat mogelijk een nederzetting geweest is.
Salima Ikram gaf uitleg over hoe de faraonische cultuur ontstaan is. Ik zal het wel weer verkeerd begrepen hebben denk ik, maar er wordt naar mijn gevoel regelmatig toch wat te veel nadruk gelegd dat de faraonische cultuur ontstaan is door mensen die vanuit west – en oost- naar de Nijl trokken omdat hun habitat verdorde.
Persoonlijk denk ik dat hierbij aan voorbij gegaan wordt dat de oevers van de Nijl wellicht al bewoond waren, en dat je minstens van een samensmelting kunt spreken van kleinere gemeenschappen. En ik denk ook dat de landbouw aan de Nijl, met het nodige leiderschap voor de organisatie op gebied van samenwerking, verdediging van de gronden en irrigatie een grote aanleiding geweest zijn tot het vormen van sterke gemeenschappen en het bepalen van de heersende culturen. Immers, toen er overvloed was, kon het overschot aangewend worden voor handel en uitbreiding van – persoonlijke -macht.

In Abydos werden twee proefgleuven gegraven onder het kritisch oog van Günter Dreyer. Zonder enig resultaat echter. Jammer, want ik zag op de satellietfoto niet alleen een depressie, maar ook wat leek op een ommuring of althans een rechthoekige afbakening.

Vassil Dobrev was enthousiast bij het zien van de satellietfoto die misschien mogelijk een nog te ontdekken zonnetempel aangaf in Aboesir … of iets anders.

Persoonlijk vond ik het Labyrinth in Hawara weer een dubbelzinnige opgave, terwijl ik het een grote zonde vind dat het prachtige reliëf op dat enorme steenblok dat volgens de gids uit het kanaal kwam, zich niet in een museum bevindt.

Mooie reconstructie van het Harem Paleis bij de Fajoem:
viewtopic.php?f=10&t=1836

Het opsporen van Itj Tawy bij El Lisjt
viewtopic.php?f=8&t=250
was plezant om zien, ook door de toepassing van 3D techniek op de satellietfoto.
Is het wel zo dat kan afgeleid worden dat op de plaats van de proefboring misschien de hoofstad gelegen heeft omdat hier Middenrijks aardwerk, (onbewerkte?) stukjes carneool en amethyst gevonden werden? Anderzijds is de plaats wel logisch natuurlijk.

Maar ...

Zeer verrassend en verontrustend was het zicht op de ontstellende hoeveelheid moderne tombes die in Sakkara Zuid aangelegd waren, misschien allemaal na de revolutie. Ik heb geen kijk op waar precies die staan, en of ze een gevaar vormen voor de archeologische sites. Ik weet ook niet hoe het komt dat mensen nu precies daar een begraafplaats aan willen leggen.

Een satellietfoto van Aboesir Zuid toonde ook de tientallen, nee misschien honderd illegale opgravingen … duidelijk te zien, dus niet gering in omvang. Vraag me af wat er gevonden werd. En of er al onderzocht werd of er tombes te zien zijn, waar gegraven werd.
Hieronder een foto van hetzelfde gebied, nog voor de opgravingen.

Afbeelding

Er was sprake dat de satelliet techniek van Dr. Sarah Parcak 1200 nieuwe sites in Boven-Egypte aantoonde, 150 in de Fajoem en 1250 in Beneden-Egypte. Men gaf ook nog totalen van 3100 mogelijke nieuwe grote of kleine nederzettingen en 1000den tombes.
Dat is niet gering zou ik zeggen.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor meretseger » Vr Jun 03, 2011 1:46 pm

Voor wie de uitzending heeft gemist: een DVD Egypt’s Lost Cities komt volgende maand uit.

http://www.bbcshop.com/history/egypts-lost-cities-dvd/invt/bbcdvd3361/
meretseger
 

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor yuti » Za Jun 04, 2011 11:03 am

Meretseger,
bedankt voor de tip.
Werkelijk een mooie reportage. Het opent voor Egypte enorme perspectieven.
De vraag is nu of Egypte klaar is voor deze nieuwe aanpak? Hoe gaat dat land
deze grootschaligheid beheren?
Ik hoop dat er zo min mogelijk bulldozers worden ingezet zoals bij de sfinxenallee.
Een eenvoudige oplossing is er niet als je die plotse aanleg van begraafplaatsen
ziet op de archeologische sites. Gaat men ganse dorpen moeten verhuizen zoals in het verleden?
We gaan een boeiende tijd tegemoet.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Jun 04, 2011 7:18 pm

Yuti schreef:
Meretseger,
bedankt voor de tip.

En mijn superbe samenvatting dan, waarde moderator?
Grapje hoor.

Inderdaad: bedankt Meretseger, want jij bent het die me - ons - regelmatig op de hoogte brengt van dergelijke zaken ... tentoonstellingen, uitzendingen, voordrachten. Ik zou er persoonlijk zeker al gemist hebben zonder jouw inbreng.

De vraag is nu of Egypte klaar is voor deze nieuwe aanpak? Hoe gaat dat land
deze grootschaligheid beheren?

Inderdaad, goeie vraag. Als men nog niet in staat is om de sites waar duidelijk wel archeologische sites te vinden zijn, te beschermen, wat dan met hetgeen nog niet opgegraven is, maar misschien wel geweten nu?
Wat een schat aan informatie geeft Dr. Parcak niet aan de potentiële antiquiteitenhandelaar? Kan men sites beschermen waar voorlopig nog niets officieel opgegraven is?

Nog wat BBC:
http://www.bbc.co.uk/news/world-13522957
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor meretseger » Ma Jun 06, 2011 2:36 pm

Feitelijk had ik de uitzending opgenomen, en toen ik het later wou bekijken zag ik met afschuw dat er
in de plaats een aflevering van de soap "Eastenders" opgenomen was, waarvan ik trouwens niets begrepen heb.
Ik ben dus ook heel blij dat er een DVD beschikbaar is.

Als het steigend grondwater echt een bedreiging voor de monumenten zou zijn, zoals destijds werd beweerd, dan is het
misschien beter dat er zoveel en zo snel mogelijk opgravingen gebeuren?
meretseger
 

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor The Eye of Ra » Ma Jun 06, 2011 6:24 pm

Het zal toch niet door Hawass geweest zijn Philippe dat jouw gezelschap niet op de bestemming terechtkwam ? was dat niet een komplete misrekening van jou ? en ik weet zeker dat hawass al aan het kijken is om zijn profijt uit te rekenen. Mischien krijgt hij een deel van de winst van de dvd ?

Nota Philip: deze gebruiker is onmiddellijk verwijderd, gezien ook zijn of haar bericht van zelfde datum:
viewtopic.php?f=35&t=2535&start=90

Normaal geef ik eerst een verwitting, maar dergelijke ongegronde en/of onbewezen insinuaties en beschuldigingen zijn te erg voor woorden.


Op het eerste antwoord ik hieronder.
The Eye of Ra
 

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Jun 06, 2011 7:00 pm

Ik schreef hierboven:
Zahi Hawass – of zijn team - was er dus aan het opgraven toen ik in november in Egypte was en door het verkeerd begrijpen van de weg de drie grote piramides van Dasjoer heb bezocht i.p.v. deze site die mogelijk op de planning stond. Nog een geluk dus misschien, want ik denk dat we niet ver geraakt zouden zijn. :wink:


The Eye of Ra schreef:
Het zal toch niet door Hawass geweest zijn Philippe dat jouw gezelschap niet op de bestemming terechtkwam ? was dat niet een komplete misrekening van jou ?


Nee dat klopt, dat was volledig mijn schuld. Ik wou naar Sakkara Zuid gaan en had daarvoor bepaalde coördinaten vanop Google Earth in mijn gps toestel ingegeven van wat ik dacht een weg te zijn, maar het bleek jammer genoeg de spoorweg te zijn.
We zijn toen doorgereden naar de Rode en de Knikpiramide en hebben ook de Zwarte piramide bezocht. Als tegenprestatie voor het verlies van Sakkara Zuid heb ik daarna met wat geluk Aboesir en Aboe Gorab geregeld.

Met bovenstaande wou ik gewoon zeggen dat de kans groot was dat we bij de piramides van Khender en die uit de XIIIde wellicht tegengehouden zouden geweest zijn door het opgravingsteam dat daar toen aan het werk was.

Ik dacht wel dat ik dit verhaal al eens elders op het forum gedaan had, en ik heb er nooit een geheim van gemaakt. Maar ik moet zeggen dat je goed op de hoogte bent.
En begrijp me goed: je bent niet verwijderd in dit verband, wel om jouw andere uitspraken.

Veel succes op andere fora die daarvoor misschien meer geschikt zijn.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Sa-Tjaoe » Ma Jun 06, 2011 11:27 pm

Wat ik ietwat vreemd vond... Tanis wordt inderdaad vermeld en getoond. Maar Qantir niet.
Nochtans lag hier toch de eerste "onzichtbare" stad (Pi-ramesse) waar deze techniek (jaren geleden al) op werd gebruikt.
Gebruikers-avatar
Sa-Tjaoe
 
Berichten: 294
Geregistreerd: Za Dec 02, 2006 4:53 pm
Woonplaats: Brugge

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Ranoferhotep » Di Jun 07, 2011 7:25 pm

Het was een hele mooie reportage, en de 3D reconstructies zagen er echt spectaculair uit. Grote vraag is of Egypte wel de mogelijkheden heeft om al deze sites te onderzoeken.
Gebruikers-avatar
Ranoferhotep
 
Berichten: 139
Geregistreerd: Di Jun 15, 2010 9:49 pm
Woonplaats: Gent (België)

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Jun 08, 2011 8:27 pm

Meretseger schreef:
Als het steigend grondwater echt een bedreiging voor de monumenten zou zijn, zoals destijds werd beweerd, dan is het misschien beter dat er zoveel en zo snel mogelijk opgravingen gebeuren?
Daar ga ik helemaal mee akkoord. Vooral in de Delta gaat veel verloren denk ik. Maar waar zal al het nodige geld vandaan komen?

Ranoferhotep schreef:
Grote vraag is of Egypte wel de mogelijkheden heeft om al deze sites te onderzoeken.
Een beetje een eigenaardige vraag misschien, en met de beste bedoelingen gesteld. Ik krijg de indruk dat Zahi Hawass van langs om meer zuiver Egyptische projecten opstart, zonder medewerking van buitenlandse missies.
Zie ook zijdelings het verhaal van Mark Lehner over betere opleidingen in Egypte, hier eerder gepost.
http://weekly.ahram.org.eg/2011/1049/heritage.htm
" Lehner's vision is in harmony with the objective of the minister of state for antiquities, Zahi Hawass, to train Egyptian inspectors in advanced techniques of field archaeology in order to make prior training at one of the professional "Archaeological Field Schools" a condition for appointment to join foreign missions."
Mits een goeie opleiding van Egyptische mensen, kunnen misschien meer opgravingsteams aan het werk gezet worden (naast de buitenlandse) indien Egyptische teams aangesproken worden? Misschien mist opvolging van de onderzoekingen door de beste specialisten?
Geen idee, ik ben geen specialist ter zake natuurlijk.

Sa-Tjaoe schreef:
Wat ik ietwat vreemd vond... Tanis wordt inderdaad vermeld en getoond. Maar Qantir niet.
Nochtans lag hier toch de eerste "onzichtbare" stad (Pi-ramesse) waar deze techniek (jaren geleden al) op werd gebruikt.
Klopt. Maar dat was niet de verdienste van DRr. Parcak en met 'gewone' satelliet beelden dacht ik.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Okt 12, 2011 8:12 am

Voor de mensen die het gemist hebben, of nog eens in het Nederlands willen horen/lezen:

Canvas woensdag 19/10/11 22:35 uur (tot 00.05 uur).

http://www.canvas.be/extra/html/index.shtml
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Ma 30.05.11 BBC1 21u30 Egypt's Lost Cities

Berichtdoor Jef » Wo Okt 12, 2011 7:55 pm

Nu ga ik hem niet missen, bedankt.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1228
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL


Terug naar TV, film, muziek, dvd, cdrom, games

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast