26/10/17 Leuven-02/11 Gent-S.Hendrickx-De stier als symbool

Moderator: yuti

26/10/17 Leuven-02/11 Gent-S.Hendrickx-De stier als symbool

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Sep 24, 2017 1:07 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Stan Hendrickx
De stier als symbool voor de ontwikkeling van de koninklijke iconografie in de Predynastische en Vroeg-dynastische periode


Het symbolische gebruik van runderen, en meer in het bijzonder stieren, kan vanaf het begin van de Predynastische periode nagegaan worden. Het betreft niet alleen min of meer realistische voorstellingen van dieren maar ook sterk gestileerde iconografische motieven waaronder vooral een “hoorn – oor” embleem opvalt. Dit laatste is vermoedelijk het meest voorkomende motief tot het einde van de Naqada II periode. De kenmerken ervan zullen geïntegreerd worden in het Bat embleem, dat in gebruik zal blijven gedurende de volledige geschiedenis van het oude Egypte.
De stier als koninklijk symbool komt onder meer tot uiting op het Narmer palet met de personificatie van de koning als “machtige stier”. Op een voor ons niet onmiddellijk zichtbare manier kunnen ook de koninklijke valse baard en de witte kroon beschouwd worden als semantische elementen die de koning in verband brengen met de wilde stier.


https://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6210
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar LEZINGEN België

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron