Shunet el Zebib Khasekhemwy

Moderator: yuti

Shunet el Zebib Khasekhemwy

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Mrt 07, 2018 7:21 pm

De Shunet el Zebib of Shunet ez Zebib (Nederlandse schrijfwijze: Sjoenet el Zebib) in Abydos is de Arabische naam voor een funeraire omheining of dalterrein van koning Chasechemoei (Engelse schrijfwijze: Khasekhemwy) uit de Tweede Dynastie. De grote modderstenen muren – met vroeger een beplaasterde en witgekalkte paleisfaçade - zijn een zeer opvallende structuur in het landschap: meer dan 5 meter dik en soms nog 11 meter hoog… en de omheining is minstens even groot als een voetbalveld.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shunet_El_Zebib

De funeraire omheining van Chasechemoei en andere vorsten van de Eerste en Twee Dynastieën in Abydos bevinden zich ongeveer anderhalve kilometer ten noorden van de koninklijke tombes in Oem el Ka’ab (Engelse schrijfwijze: Umm el Qa’ab). De oriëntatie is NW-ZO, misschien was het de bedoeling om de langste zijde evenwijdig aan de Nijl te plaatsen??

Op onderstaand plannetje met vergelijking van een satellietfoto van Google Earth op ongeveer dezelfde schaal, is te zien dat enkel de funeraire omheining van Chasechemoei boven het zand uitsteekt. (Nummers duiden ongeveer aan van wat mijn foto’s genomen zijn.) Zoals te zien is zit een gedeelte van de funeraire omheiningen onder de moderne bebouwing van het dorp.

Voor mooie foto’s en uitleg over de veertien nu na onderzoek weer onder het zand verdwenen bootgraven ten noorden van de Shunet el Zebib, maar niet toebehorend aan Chasechemoei, zie het hieronder vermeld artikel in ‘De Schatten van de Piramides’ en: O’Connor David, Boat Graves and Pyramid Origins. New discovery’s at Abydos, 1991 https://www.penn.museum/documents/publi ... 3/Boat.pdf

Vanaf 1986 werden de funeraire omheiningen in Abydos onderzocht door een missie van Pennsylvania, Yale en het New York Institute of Fine Arts… en de Shunet el Zebib werd verstevigd met moderne modderstenen:
Restoring a Mud-Brick Tribute to a Departed Egyptian King:
http://www.nytimes.com/2007/01/09/science/09egypt.html
Niet enkel door de vele vogelnesten wordt de Shunet bedreigd, bijvoorbeeld werden in het Nieuwe Rijk lijkkisten en stèles in de muren geplaatst (zie mijn bericht van 23/08/17 in viewtopic.php?f=15&t=1793 - Ayrton, Curely, Weigall, Abydos III, 1904, p.1: “…the space on the south side seems to have been used as a cemetery; there the walls were hollowed out in parts, and small coffins of coarse baked clay, containing infants, were placed in the recesses”), maar destructiever was het veel later uithakken van monastieke cellen.

Het dalterrein van Chasechemoei heeft een extra muur zonder paleisfaçade van bijna 8 meter hoogte omheen de grotere binnenmuur. Dat leverde een niet overdekte rondgang op van ongeveer 3 meter breedte, misschien voor rituele doeleinden. David O’Connor en Matthew Adams zeggen dat de andere dalterreinen in Abydos mogelijk vernietigd - of eerder netjes afgebroken - werden als een soort van rituele begrafenis van het dalterrein zelf, maar dat de Shunet el Zebib door zijn grootte misschien als eerste eeuwig beschikbaar werd gesteld voor de overledene, zoals het complex van zijn opvolger, Netjerichet in Sakkara.

Veel architectuur werd binnen de omheining niet gevonden: een structuur met verschillende kamers in de oostelijke hoek, met overblijfselen van offergaven.
Er zijn twee grote ingangen, een met een extra kamer bij de noordelijke en een bij de oostelijke hoek van de ommuring… en er zijn nog twee kleinere ingangen, in de zuidwestelijke en in de zuidoostelijke muur.

Dezelfde koning had nog een kleiner omheind terrein in Hiëraconpolis (Hierakonpolis):
viewtopic.php?f=5&t=1705
https://interactive.archaeology.org/hie ... ort06.html
https://interactive.archaeology.org/hie ... lis/field/

Lectuur:
- Adams Matthew, O’Connor David, The Shunet el-Zebib at Abydos: Architectural Conservation at and David O’Connor One of Egypt’s Oldest Preserved Royal Monuments, in: Sue H. D’Auria (ed.), Offerings to the Discerning Eye. An Egyptological Medley in Honor of Jack A. Josephson, Leiden, 2010, p. 1-8
https://www.academia.edu/9583713/The_Sh ... _Monuments
- Bestock, Laurel D., The Early Dynastic Funerary Enclosures of Abydos, Archéo-Nil 18, 2008
https://www.archeonil.fr/revue/AN18-2008-Bestock.pdf
- O’Conner David, The Mysterious Enclosures of Abydos, Chapter 10 in: Abydos, Egypt’s First Pharaohs and the Cult of Osiris, London, 2009, p. 159-181
- O’Conner David, New Funerary Enclosures (Talbezirke) of the Early Dynastic Period at Abydos, Journal of the American Research Center in Egypt, Vol. 26, 1989, p. 51-86
- O’Connor David, Adams Matthew, De koninklijke dalterreinen van Abydos en Hiëraconpolis, in: Zahi Hawass (ed.), De schatten van de piramiden, 2004

Afbeelding

1 - de zuidwestelijke muur gefotografeerd vanuit het westen
Afbeelding

2 - de zuidwestelijke muur, duidelijk zichtbaar voor de grote muur is de buitenste kleine muur
Afbeelding

3 - motief van paleisfaçade in de zuidwestelijke muur
Afbeelding

4 – kijkend naar het zuidoosten tussen links de grote en rechts de kleine ommuring, de ingang in zuidwestelijke muur
Afbeelding

5 – de kleine ingang in de zuidwestelijke muur, kijkend naar het zuidwesten vanaf de binnenkant van de omheiningsmuur, met de gereconstrueerde weergave van de vroegere houten balken in het plafond van de doorgang
Afbeelding

6 – binnen de ommuring, kijkend naar het noordwesten, links is een kleine doorgang (foto 5) zichtbaar en rechts een grote ingang (foto 11)
Afbeelding

7 – zicht op de binnenzijdes van helemaal links een gedeelte van de zuidoostelijke muur, midden de zuidwestelijke muur en rechts een gedeelte van de noordwestelijke muur
Afbeelding

8 – de indrukwekkende grootte van het omheinde terrein is moeilijk weer te geven, zeker in dergelijk klein formaat op deze forumfoto‘s, deze samengestelde foto van links de zuidwestelijke muur en de noordwestelijke muur, gevolgd door rechts geheel de noordoostelijke muur tot de grote ingang bij de oostelijke hoek
Afbeelding

9 - de vele gaten met vogelnesten in de dikte van de grote ommuring, zie ook volgende foto
Afbeelding

10
Afbeelding

11- de grote ingang bij de noordelijke hoek
Afbeelding

12 – de grote ingang bij de oostelijke hoek
Afbeelding

13 – de kleine ingang in de zuidoostelijke muur
Afbeelding

14 – kijkend naar het zuidwesten, de gang tussen de zuidoostelijke grote en kleine ommuring
Afbeelding

15 – kijkend naar het zuidoosten, de gang tussen de noordoostelijke grote en klein ommuring
Afbeelding

16 – motief van paleisfaçade in de noordoostelijke muur
Afbeelding

17 – overblijfselen van de beplaasterde en witgekalkte paleisfaçade-motief in de NO muur
Afbeelding

18 – de Shunet el Zebib vanaf het noorden
Afbeelding

19 – de dikte van de muur bij de oostelijke hoek, met versteviging van moderne modderstenen
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Shunet el Zebib Khasekhemwy

Berichtdoor yuti » Wo Mrt 07, 2018 8:51 pm

Prachtige foto's.
Er zijn heel wat bouwwerken in Egypte waar ik aangenaam door verrast wordt. En dit is er zo eentje.
Blij, Philippe, ook voor die overzichtelijke uitleg van jou.

Onderstaande foto is absoluut niet van zo'n kwaliteit, maar het geeft hopelijk een beetje impressie van dit fenomenale bouwwerk.

Afbeelding
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

De bootgraven

Berichtdoor yuti » Do Mrt 08, 2018 2:15 pm

Tussen de Westelijke Mastaba en de omheining van Khasekhemwy vond de PYIFA veertien bootgraven (O'Connor 1991; O'Connor & Adams 2003a).

Afbeelding

Op het eerste zicht zou je denken dat ze geassocieerd zijn Khasekhemwy, maar ze verwijzen naar de Westelijke-Mastaba.(O'Connor & Adams 2003a: 40; 2003b: 82-3).
De bootgraven lagen niet ondergronds, maar elke boot was ingekapseld in een lage bovenbouw van modderstenen. Ze liggen bijna evenwijdig aan elkaar en loodrecht op de lange assen van de Shunet en de Westelijke Mastaba.
Ze bestonden uit lange balken met gaten waardoor de planken met touw aan elkaar werden 'genaaid'. De langste meet ongeveer 25 meter en uit analyse is gebleken dat ze waterwaardig moeten geweest zijn.
Toch is het onzeker is of ze ooit daadwerkelijk in het leven zijn gebruikt (O'Connor & Adams 2003b )
Uit "The Early Dynastic Funerary Enclosures of Abydos - Laurel D. Bestock"
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Shunet el Zebib Khasekhemwy

Berichtdoor yuti » Vr Mrt 09, 2018 10:02 am

Eerdere interessante berichten over de Shunet en Khasekhemwy
op viewtopic.php?f=5&t=1705
en viewtopic.php?f=5&t=3768
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Shunet el Zebib Khasekhemwy

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mrt 17, 2018 6:22 pm

Marc De Klerck bracht mij in correspondentie de subsidiary graves of bijgraven in herinnering bij de funeraire omheiningen in Abydos en HD vroeg me of het hier gaat om mensenoffers en duidde me erop dat er bij de Shunet el Zebib, de funeraire omheining van Chasechemoei, geen bijgraven gevonden zijn.

Inderdaad, dat klopt allemaal. Bijgraven en mensenoffers zullen tegen de tijd van Chasechemoei niet meer in gebruik geweest zijn. Praktijk stopgezet wegens een verspilling van goeie krachten?

Opgravingsverslag van Flinders Petrie: ‘Tombs of the Courtiers and Oxyrhynkhos’, 1925
http://www.etana.org/sites/default/file ... /15142.pdf

Voor de Eerste Dynastie: bij het graf van koning Aha in Abydos werden 36 jongemannen gevonden en bij de funeraire omheining van dezelfde koning zes mensen van enige status, allemaal retainer sacrifice of mensenoffers. Er zijn nog twee kleinere funeraire omheiningen (van koninginnen?) uit de regering van Aha, met bijgraven (David O’Connor, Abydos. Egypt’s First Pharaohs, 2009, p.165). Ook werd bij de tombe van Aha een label gevonden met daarop een afbeelding van een mensenoffer:
http://www.ancient-egypt.org/from-a-to- ... ifice.html
Flinders Petrie, The royal tombs of the earliest dynasties, part II, 1901, pl.III-6
https://ia800200.us.archive.org/33/item ... 551267.pdf
Djer: 317 bijgraven bij zijn graf en 242 bijgraven bij de funeraire omheining.
Djet: 174 bij zijn graf http://cartelfr.louvre.fr/cartelfr/visi ... otice=2847 en 161 bij de funeraire omheining.
(Er worden voor beide bovenstaande koningen ook andere aantallen gegeven, zoals door David O’Connor, Abydos. Egypt’s First Pharaohs, 2009, p.173.)
Koningin Merythneith: 41 bijgraven bij haar graf.
Den: 133 bij zijn graf en 77 bij zijn funeraire omheining.
http://www.carmentis.be/eMP/eMuseumPlus ... detailView
Adjib: 64 bijgraven bij zijn graf – geen funeraire omheining gekend.
Semerchet: 68 bijgraven bij zijn graf - geen funeraire omheining gekend.
Bij de Witte Mastaba zijn geen bijgraven bekend, de bootgraven daargelaten.
Kaa: 26 bijgraven – geen funeraire omheining gekend.
Minstens een groot gedeelte van al deze bijgraven waren mensenoffers.
De koningen van de Tweede Dynastie kozen van Sakkara als begraafplaats, maar op het einde van de dynastie keerde men terug naar Abydos. Peribsen en Chasechemoei hadden alleen mogelijk enkele bijgraven bij hun graf, maar niet bij de funeraire omheining.

Bovenstaande cijfers haalde ik vooral uit: van Dijk Jacobus, Retainer sacrifice in Egypt and in Nubia, In: JN Bremmer (ed.), Strange world of human sacrifice, Studies in the History and Anthropology of Religion 1, Leuven, 2007, p. 135-155
http://www.jacobusvandijk.nl/docs/Retainer_Sacr.pdf
waarvan dit verkort artikel ‘Het Mensenoffer in Egypte en Nubië’, 2007: viewtopic.php?f=20&t=1725
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Shunet el Zebib Khasekhemwy

Berichtdoor william » Do Apr 26, 2018 8:12 pm

Hallo Philip en Yuti,

inderdaad prachtige foto's van deze site, ze geven een prachtig beeld van de ganse omheiningsmuur, ik had al dikwijls foto's gezien maar nog nooit zo in detail, ook de resterende paleisfacade is verrassend goed bewaard.
bedankt voor dit overzicht.

william
william
 
Berichten: 268
Geregistreerd: Wo Okt 17, 2007 4:32 pm
Woonplaats: Lochristi


Terug naar Vroege Tijd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron