Sothis als hond in het Oude Rijk ?

Moderator: yuti

Sothis als hond in het Oude Rijk ?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Sep 07, 2017 5:23 pm

Dit kalkstenen beeldje uit het Oude Rijk van iets meer dan 10 cm hoogte bevindt zich in het Jubelparkmuseum van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel en draagt daar het catalogusnummer E.6808.
http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView
http://www.globalegyptianmuseum.org/rec ... 1128&lan=D

Op het museumbordje staat “… de hondachtige die de ster Sothis symboliseert, aankondiger van de overstroming op nieuwjaarsdag. Het beeldje zou dan een betekenis van wedergeboorte hebben in funeraire context.”

Voor zover kon ik goed volgen: het verschijnen van de ster Sirius of Sothis (Grieks) – scherpe/heldere - of Sopdet (oud-Egyptisch) na zeventig dagen van onzichtbaarheid viel ongeveer gelijk met de overstroming van de Nijl. In de piramideteksten wordt Sopdet de dochter van Osiris genoemd (Faulkner, The Ancient Egyptian Pyramid Texts, p. 165, § 965). Een ideaal mummificatieproces kan zeventig dagen geduurd hebben. Genoeg aanwijzingen dus voor “wedergeboorte in funeraire context”.

Maar waarom gaat men er van uit dat “de hondachtige de ster Sothis symboliseert”? Men heeft het over Sirius als de “hond-ster”, maar was dit al zo in het Oude Rijk? Voor zover ik weet wordt de ster Sothis pas gezien als een onderdeel van het sterrenbeeld Canis Majoris in Ptolemaeïsche en Romeinse periode en gebeurt een dergelijk connectie in iconografie eveneens pas in Ptolemaeïsche en Romeinse tijd, waarvan onderstaande voorbeeld in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, AED129.
http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=AED+129
Of zijn er aanduidingen dat een dergelijke connectie van Sopdet met “hondster” of een personificatie als hond eerder dan tijdens de Ptolemaïsch-Romeinse periode gebeurde?

Ongetwijfeld mis ik iets…

Voor de afbeelding van de kleine mens zelf denk ik in deze context aan een vergezochte link tussen Sopdet – Sopdoe (Horus-Sopdoe, zoon Osiris en Isis/Sopdet) – Bes – kleine mens. Maar ik dacht dat een connectie tussen Sopdoe en Bes ook pas later gebeurde dan het Oude rijk.

Kleine mensen worden weliswaar regelmatig in tombes afgebeeld bij honden, maar zonder connectie met Sothis: https://books.google.be/books?id=72StyI ... og&f=false

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sothis als hond in het Oude Rijk ?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Sep 09, 2017 5:25 pm

HD vroeg me wat er precies op het bordje bij het voorwerp in het Jubelparkmuseum stond.

Hierboven citeerde ik: “… de hondachtige die de ster Sothis symboliseert, aankondiger van de overstroming op nieuwjaarsdag. Het beeldje zou dan een betekenis van wedergeboorte hebben in funeraire context.”

Hieronder een foto van de volledige tekst in het museum:

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Oude Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten