Abu Roash - Aboe Rawasj

Moderator: yuti

Abu Roash - Aboe Rawasj

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Jun 09, 2010 3:40 pm

Abu Roash / Abu Rawash / Abou Roach / Aboe Rawasj

De site is het meest bekend wegens een piramide van Djedefre / Radjedef.

- Maar Pierre Montet ontdekte hier ruim 70 jaar geleden (en ongeveer 20 jaar later Adolf Klasens voor Leiden) een necropolis uit de Eerste Dynastieën, waar de namen van Aha en van Den teruggevonden zijn. Een van de grotere mastaba’s uit die periode had twee bootputten.
Er zijn ook mastaba’s te vinden uit de Vde en VIde dynastie.

- Er is ook een dierennecropolis te vinden (o.a. krokodillen) uit de Late Tijd.

- Echter … er bevindt zich in Aboe Rawasj nog mischien nog een piramide. Richard Lepsius gaf aan deze structuur het nummer 1.

Dit zie je allemaal op onderstaande plannetje dat te vinden is in ‘L’Egypte Restitiuée’, Tome 3, van Aufrère en Golvin, Editions Errance, 1997.
En op de volgende satellietfoto van Google Earth.

Afbeelding

Afbeelding

Op deze onderstaande satellietfoto zijn enkele mastaba’s te zien uit het Oude Rijk. Duidelijk is necropool F met nummer 3 (de cijfers staan net boven de respectievelijke mastaba’s), volgens Porter & Moss III/1 p.4 een - modderstenen - mastaba uit de Vde of Vide dynastie, F7 uit de Vde dynastie toebehorende aan een zekere Kasedja (of Kaseuza), Grootste van de Tien van Opper Egypte, en F13 uit dezelfde periode.
Links van F13 werd in mastaba F11 deze sarcofaag gevonden door Bisson de la Roque in 1923, en nu in het Louvre, E 12959:
http://www.louvre.fr/llv/oeuvres/detail ... mLocale=en

Afbeelding

Ergens iets ten oosten van deze mastaba’s ligt dan Lepsius nr.1 … al of niet een piramide.
http://xoomer.virgilio.it/francescoraf/ ... ash-LI.jpg
(rechtsklikken op link, eigenschappen kiezen, url kopiëren en plakken in browser)
De verschillende meningen hierover zijn hier te lezen:
http://www.touregypt.net/featurestories/lepsius1.htm
Deze structuur met grafkamer waarin een kalkstenen sarcofaag stond, (sorry, hier stond bij publicatie een fout en ik heb die bij edit op 10/06 verwijderd) bestaat uit modderstenen, en zou van enorme afmetingen kunnen geweest zijn … groter dan de piramide van Cheops. Zou Djedefre het voorbeeld gevolgd hebben van zijn grootvader Snefroe in Dasjoer door zich twee piramides te bouwen?

Lepsius lijst:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lepsius_list_of_pyramids

- Maar naast dit alles is er nog een mogelijke piramide-structuur ten noorden van Aboe Rawasj … te El-Dair of Ed-Deir. Een omheiningsmuur van 330 x 170 meter met een centraal gelegen modderstenen massief gebouw van 20 x 20 meter.
http://xoomer.virgilio.it/francescoraf/ ... anakht.htm
http://xoomer.virgilio.it/francescoraf/ ... l-Dair.jpg
(rechtsklikken op link, eigenschappen kiezen, url kopiëren en plakken in browser)
In Porter & Moss III/1 wordt p.9 naar deze structuur, waarvan heden ten dage weinig overblijft, verwezen als ‘Fort’.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Zoals gezegd is Aboe Rawasj het meest gekend voor de overblijfselen of de onvoltooide piramide van Djedefre, koning uit de IVde dynastie, die zich als eerste beroept ‘zoon van Re’ te zijn in zijn titulatuur.

Is deze al of niet voltooid geweest? In 1882 (of ’80 of ’81; ik vind de oorspronkelijke tekst niet terug) zei Flinders Petrie dat wanneer de Nijl hoog stond, er van deze piramide dusdanig veel stenen weggehaald werden, dat iedere dag 300 kamelen voor het transport nodig waren. Heeft hij dat zelf gezien of had hij het van horen zeggen?

Nu reikt de bewaarde hoogte tot max. 12 meter.
Indien voltooid zou de piramide waarschijnlijk ongeveer 66 meter hoog geweest zijn, met een basislengte van 106,20 meter. (Er was nogal wat te doen over de hellingsgraad, vandaar verschillende meningen over de hoogte). Vergelijkbaar met de grootte van de piramide van Menkaure dus.

De structuur maakt gebruik van een rotskern, die zich ongeveer 8 km ten noorden van Gizeh bevindt, en zich ten opzichte van de Nijl hoger bevindt (ong. 90 meter) dan het Gizeh-plateau (ong. 60 meter).
Forumlid Luc merkte immers bij zijn bezoek aan deze site dan ook op dat de aanvoer van stenen naar dit hoger gelegen plateau de nodige inspanning moet hebben gevergd:
viewtopic.php?f=24&t=2353

Naast wat Petrie over de plundering van de stenen vertelde, werd deze site in de Romeinse tijd gebruikt als wachtpost voor onder meer de karavanen die hier uit het noordwesten kwamen. De vernietiging van de dodentempel met de aldaar nog overgebleven beelden, stamt waarschijnlijk uit deze periode.

De piramide van Djedefre heette ‘Sehedoe Djedefre’, vertaald als ‘De piramide die de Sehedoe-ster is’ (Baines-Malek), Domein van de sterren van Djedefre (Aufrère-Golvin), Djedefre is een Sehed-ster (Mark Lehner, en I.E.S.Edwards).

Niettegenstaande de Turijnse Koningslijst Djedefre slechts 8 regeringsjaren toekent, heeft men opschiften teruggevonden bij de piramide die dateren vanaf jaar 1 … tot jaar 23 !
Deze zoon van Choefoe – de naam van Djedefre werd teruggevonden op de sluitblokken van de bootput naast de grote piramide – had dus voldoende tijd om zijn piramide-complex af te maken. (èn Lepsius 1 ?)

Dat het hier niet om een onbelangrijke koning ging – waarvan de beelden zouden zijn stukgemaakt in een ‘damnatio memoriae’ - bewijst wellicht ook het feit dat er priesters waren die in hun titel de naam van deze koning droegen en er nog in de XXVIste dynastie een cultus voor Djedefre was, getuige een stèle uit het Serapeum.

De (naar schatting 1500-1700 meter lange) Verbindingsweg volgt de steile helling en komt bij de piramide uit het noorden, terwijl de Dodentempel zich zoals gewoonlijk in het oosten bevindt, waar de Romeinen later bovenop gebouwd hebben. In het zuidoosten van de piramide is er een diepe bootput, die op onderstaande satellietfoto, net zoals de ommuring, goed te zien is.
Afbeelding

In de bootput werd onder meer dit bekende hoofd van een sfinxbeeld van de koning gevonden door Emile Chassinat in 1901, nu in het Louvre, E 12626:
http://www.louvre.fr/llv/oeuvres/detail ... mLocale=en

Beetje verwarring over de bijpiramide(s) … op de meeste plannen staat een bijpiramide ten zuidwesten binnen de ommuring, maar men heeft in 2002 nog een piramide ontdekt in de zuidoostelijke hoek:
http://www.guardians.net/hawass/new_pyr ... abu_ro.htm

De piramide zelf is dus zoals gezegd nog max. 10 – 12 meter hoog:
http://vimeo.com/2358100
Afbeelding

Afbeelding

Eenmaal je op de restanten van de piramide staat krijg je dit te zien:
http://commondatastorage.googleapis.com ... 180097.jpg
de bovenkant van het inwendige van de piramide.
http://vimeo.com/2358488

De dalende gang is ongeveer 49 meter lang en 5,5 – 7 meter breed en gaat onder een hoek van iets meer dan 22 graden naar de put voor de grafkamer. Erg breed, want vermoedelijk was het de bedoeling om het verschil met een gewone gang - zoals elders iets meer dan een meter – achteraf op te vullen, en dat is hier heel wat.
http://vimeo.com/2358135
Afbeelding

De put voor de grafkamer meet 9,15 x 21,3 meter, en vormt een T met de dalende gang.
http://vimeo.com/2358385

De bootput is 9,5 meter diep en 37 meter lang.
http://vimeo.com/2358451
Afbeelding

Nog een filmpje over de Verbindingsweg:
http://vimeo.com/2358475

Met dank aan forumlid Luc voor de foto’s:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6379
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Oude Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron