Elkab: uniek beeld van Sahoere !

Moderator: yuti

Elkab: uniek beeld van Sahoere !

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mei 04, 2015 5:55 pm

4 mei 2015
PERSBERICHT
Opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ontdekt in Egypte een uniek beeld van farao Sahoere


Afbeelding

Elkab - tussen Luxor en Aswan - is al 75 jaar lang het werkterrein van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Van oudsher is de site bekend om zijn fraaie grafkapellen uit het Nieuwe Rijk, maar de Belgische wetenschappers spitten verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd. Dr. Dirk Huyge van de KMKG leidt sinds verscheidene jaren de opgravingscampagnes.

Een site vol verrassingen
Het Elkab-avontuur nam een eerste spannende wending in 1986 met de ontdekking van een beschilderd graf uit de 6de dynastie. Meerdere andere graven uit het late Oude Rijk volgden en er bleek bovendien ook een nog ouder mastabagraf te zijn uit de 3de dynastie (ca. 2700-2600 v.Chr).
Maar waar hadden deze mensen gewoond? Deze vraag kreeg gedurende de campagnes van 2009, 2010 en 2012 een steeds nauwkeuriger antwoord. Een deels ommuurd areaal ten noordwesten van het tempelgebied bleek immers een nederzettingszone te zijn geweest! De vondsten documenteren een onafgebroken bewoning van nagenoeg 2000 jaar (4500 tot 2500 v.Chr.). Zij getuigen van de geleidelijke evolutie van een prehistorische dorpsnederzetting naar een stedelijke samenleving tijdens het vroege Oude Rijk.

Campagne 2015: een beeld van koning Sahoere!
In maart 2015 deden de Belgische archeologen een spectaculaire vondst op de site. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld (basis en onderbenen – 21,7 cm hoog, origineel geschat op 70 cm). Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is op zich niet onlogisch. Hij zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

Een uniek object
Er kunnen slechts twee andere beelden met zekerheid aan Sahoere toegeschreven worden (bewaard in het Metropolitan Museum van New York en het Caïro Museum).
Intrigerend gegeven is dat de koning wordt voorgesteld met een nauw aansluitend kleed dat de voeten volledig omhult. Gaat het om een bijzondere voorstelling van het heb-sed kleed dat de farao droeg tijdens het verjongingsritueel op zijn jubileumfeest? De koning als mummie voor hij heropleeft na 30 jaar koningschap? Vraag is ook of deze voorstellingswijze de latere manier van afbeelden van de dodengod Osiris heeft beïnvloed. Het zijn nieuwe, boeiende onderzoeksvragen voor de egyptologie!

Met de steun van
Het archeologische project in het nederzettingsgebied van Elkab kon in het verleden al op steun van BELSPO en Yale University rekenen en wordt in 2015-2016 gesponsord door de Duitse Gerda Henkel Stiftung. Er is ook een samenwerking met de vakgroepen Geografie en Bodembeheer van de Universiteit Gent en met de Hogeschool PXL Hasselt. Bovendien zorgen het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC) en Vodafone Egyptvoor logistieke ondersteuning.

Afbeeldingen zijn beschikbaar in de persrubriek van onze website:
- Elkab Sahoere foto 1: Stan Hendrickx en Dirk Huyge van de Belgische archeologische missie in Elkab onderzoeken het beeld van Sahoere van Elkab (© KMKG, Brussel)
- Elkab Sahoere foto 2: beeld van Sahoere van Elkab - bovenaanzicht (© KMKG, Brussel)
- Elkab Sahoere foto 3: beeld van Sahoere van Elkab - vooraanzicht (© KMKG, Brussel)

(Nota Philip: zie ook de verschillende bekendmakingen hierover in de rubriek "Recente Ontdekkingen": viewtopic.php?f=21&t=3454 )
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Oude Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron